reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Wszystko o ZABKOWANIU i pielegnacji jamy ustnej maluszków

Mamusie pradźcie :sorry2:

Mam dwumiesięczną córkę, która od kilku dni bardzo jest niespokojna, w dzień dużo marudzi i ma kłopoty ze snem (na szczęście jak po kąpaniu usnie, to śpi, chociaż strasznie ciamka przez sen). Do tego pcha łapki do buzi, czasem dwie na raz, aż z tego ulewa i wymiotuje. Budzi się z płaczem, potrafi się śmiać a za chwilę wybuchnąć płaczem. Brzuszek ok, miękki...
Dziś wieczorem jak płakała i nie można było jej uspokoić, to wsadziłam jej do buźki schłodzony gryzaczek i mała się uspokoiła i zaczęła go gryźć (a jest przeciwniczką smoczków, butelek, wszelkich plastików, tylko cyc i cyc :baffled:). Ciągle mi wisi przy piersi, ale nie chce jeść, tylko miętosić cyca, czasem pluje mlekiem, albo nawet wymiotuje, ale nadal się domaga cyca...

Czy to może być już ząbkowanie :confused:

Dodam, że mi pierwszy ząb wyszedł jak miałam 3 miesiące:sorry2:

reklama
witam wszystkie mamusie:)prosze napiszcie cos o zabkowaniu,do kiedy dzieciom powinny wyjsc wszystkie zabki?jak u was to przebiegalo?moj oli ma 15 miesiecy i ma juz 12 zabkow(4 na gorze,4 na dole i cztery" piatki".a czytalam na forum ze piatki niby wychodza najpozniej,to dziwne nawet u 3 latkow,takze nie wiem.u mnie byla 3 dni goraczka,malo snu,zero jedzenia,tylko picie na szczescie i duzo sliny:)i dalej mu ida zabki,nie mam juz sily,no ale coz przetramy jakos to i napewno jeszcze nie jedno:)pozdrawiam wszystkich i czekam na odpowiedzi:)

mój syn ma 8 miesięcy i już ma 8 zębów 4 na dole i 4 na górze i właśnie idą mu trzonowce Kuba znosi ząbkowanie nieźle gorzej chyba ja heheh jest trochę marudny czasami bardzej czasem mniej w nocy sie budzi z płaczem bardzo sie ślini jak już wszelkie sposobuy maści lulania głaskania picie nie pomaga daję mu panadol to trochę łagodzi ból

niby jest zakres w jakim wychodzą dzieciom zęby ale u każdego dziecka jest inaczej mój Kuba ma osiem a dzieci też z tego samego miesiąca nie mają ani jednego

witam wszystkie mamusie:)prosze napiszcie cos o zabkowaniu,do kiedy dzieciom powinny wyjsc wszystkie zabki?jak u was to przebiegalo?moj oli ma 15 miesiecy i ma juz 12 zabkow(4 na gorze,4 na dole i cztery" piatki".a czytalam na forum ze piatki niby wychodza najpozniej,to dziwne nawet u 3 latkow,takze nie wiem.u mnie byla 3 dni goraczka,malo snu,zero jedzenia,tylko picie na szczescie i duzo sliny:)i dalej mu ida zabki,nie mam juz sily,no ale coz przetramy jakos to i napewno jeszcze nie jedno:)pozdrawiam wszystkich i czekam na odpowiedzi:)
Najpierw wyrzynają się siekacze, następnie między 10 a 19 miesiącem czwórki, 15-24 tydzień trójki, na końcu piątki między 21 a 31 tygodniem. Tak to wygląda statystycznie. A jesteś pewna, że wyrznęły się piątki a nie czwórki...wyglądają podobnie.

wiecie co dziewczyny moze i wy macie racje,moze to sa 4,zabardzo nie moge nawet sprawdzic,bo Oli nie daje sobie reki wlozyc do buzki.No coz musze byc cierpliwa,chcialabym zeby te zabki powychodzily jak najszybciej:)ale to dziwne nasze mamy mowia ze my po roku mielismy juz wszystkie zabki:)napiszcie cos jeszcze o tym jak wasze pociechy znosza zabkowanie:)pozdrawiam goraco

A mój łukasz nie ma jeszcze ani jednego ząbka, a skończył 9 miesięcy. A objawy ząbkowania ma już od 3 miesiąca. Ślini się gryzie wszystko co popadnie, a ząbków jak nie widać tak nie widać. Pozdrawiam.
Statystycznie dzieci zaczynają ząbkować około 6 miesiąca, za normę uznaje się pierwszy ząbek między 4 a 11 miesiącem. Ale jak pisałaś na innym temacie, każde dziecko rozwija się w swoim tempie i w nosie mają statystyki:tak::-D. Życzę ślicznego pierwszego ząbka :tak: i żeby malutki nie męczył się bardzo przy okazji ząbkowania.

reklama
Heh:) na pewno musiala swietnie wygladac. Dzieki za odp, bo ja wlasnie mam takie wrazenie, ze malje wszystkie wokol zabki przeswituja procz jedynek ;]

Do góry