reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wyniki badań hormonalnych

Bloomboom

Zaciekawiona BB
Mam prośbę o zerknięcie w moje wyniki. Badania robione w 6dc.

Czy ta prolaktyna nie jest trochę za wysoka? niby łapie się w widełki ale staramy się o dziecko i może lepiej ją obniżyć.
Zastanawia mnie też stosunek LH do FSH i niski progesteron.

[N55] Progesteron 0,3 ng/ml Interpretacja wyniku: faza folikularna 0.15 - 1.40

L65] FSH 6,04 U/l faza folikularna: 3,5 — 12,5
L67] LH 12,8 mIU/ml Faza folikularna: 2,4 — 12,6

N59] Prolaktyna 461 μIU/ml Kobiety nie bedace w ciazy 102 — 496
K99] Estradiol 39 pg/ml faza folikularna : 12,4 - 233

Hormon anty-Mullerian 4,15 ng/ml 0,41 - 6,96

reklama
Mam prośbę o zerknięcie w moje wyniki. Badania robione w 6dc.

Czy ta prolaktyna nie jest trochę za wysoka? niby łapie się w widełki ale staramy się o dziecko i może lepiej ją obniżyć.
Zastanawia mnie też stosunek LH do FSH i niski progesteron.

[N55] Progesteron 0,3 ng/ml Interpretacja wyniku: faza folikularna 0.15 - 1.40

L65] FSH 6,04 U/l faza folikularna: 3,5 — 12,5
L67] LH 12,8 mIU/ml Faza folikularna: 2,4 — 12,6

N59] Prolaktyna 461 μIU/ml Kobiety nie bedace w ciazy 102 — 496
K99] Estradiol 39 pg/ml faza folikularna : 12,4 - 233

Hormon anty-Mullerian 4,15 ng/ml 0,41 - 6,96
Hej, jeżeli chodzi o prolaktynę to badanie nie powinno robić się z samego rana, dzień przed żadnego wysiłku,zero seksu i silniejszych stresów - to wszystko podwyższa wartość. Nie wiem jak się przygotowałaś do badania, jeżeli się dostosowalaś to pokaż wyniki ginkowi albo endo i on Cię poprowadzi. Ogólnie przy staraniach najlepszy stosunek FSH i LH to różnica między wartościami powinna oscylować około 1, ale badanie zrobiłaś w 6dc, a takie badania najlepiej jest robić 2-3dc. Progesteron jest ok, bo spada tuż przed okresem więc wartość nie będzie szałowa w 6dc. Progesteron dobrze jest badać 7 dni po owu, bo wtedy możemy oszacować czy owulacja była i na jakim poziomie jest hormon. Najlepiej pokaż wyniki endo, wtedy będziesz wiedziała, co robić 🙂

Dziekuje za odpowiedz. Czytalam, ze badanie prolaktyny robi sie z rana wiec tak zrobilam co do wytycznych przed to sie dostosowalam zero stresu, seksu itp :) Badanie progesteronu bede robic tez w 21dc. U mnie roznica miedzy fsh a lh jest lekko ponad 2. Do lekarza ide jak zrobie wszystkie badania

Lekarz mowil, ze 6 dnia moge tez jeszcze zrobic wiec w tym dc jest ok. Niestety 3 dni labolatorium bylo nieczynne przez swieta tak byc moze zrobilabym szybciej.

Lekarz mowil, ze 6 dnia moge tez jeszcze zrobic wiec w tym dc jest ok. Niestety 3 dni labolatorium bylo nieczynne przez swieta tak byc moze zrobilabym szybciej.
LH powinno być niższe niż FSH. Ale w 6 dc (wg mojej oceny) to badanie jest niemiarodajne bo lh mogło mieć już tendencje wzrostową i stosunek się odwrócił...
Ale skoro lekarz mówił, że 6 dc jest okay to może on ma jakiś inny plan na te twoje wyniki.
Ja robiłam zawsze 2-3 dc.
Masz dobre amh.
Prolaktyna wg mnie za wysoka.

reklama
Zrobiłam ponownie badanie prolaktyny wraz z innymi w 2 fazie cyklu. Przypomnę, że wcześniej wynik miałam 461μIU/ml zaczełam niedawno brać castagnus i teraz wynik 260μIU/ml :) badanie robione o tej samej porze czyli rano.

reklama
Do góry