• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Wyniki badań nasienia

Agataxv

Zaciekawiona BB
Hej dziewczyny... już swoje wypłakałam wczoraj, więc teraz już trochę „pogodzona” z faktami chciałabym was podpytać czy też u was było podobnie i zakończyło się szczęśliwie.
Wyniki- baaardzo słabe. Facet wczoraj się kompletnie podłamał, więc zapisałam go do urologa na ten sam dzień. Wyszedł o dziwo pocieszony. Lekarz oglądając wyniki zapytał dosłownie „ale co z nimi niby jest nie tak?”... powiedział że przy tej ilości plemników morfologia nie jest zła... co do ruchliwości- powiedział że tez nie ma tragedii, ale można poprawić. Zalecił supreman i olej z czarnuszki. Badał czy nie ma żylaków- brak. Powiedział że przy tych wynikach spokojnie w ciągu roku powinno coś zaskoczyć i żeby się nie przejmować... hmm No i trochę dziwne to dla mnie. Mam wrażenie że lekarz nie chciał „dobić” bo nie wydaje mi się żeby były spore szanse przy takich wynikach... ale może to ja dramatyzuję? A wy kochane- co sądzicie?

Załączniki

• 186658D7-D702-4F57-B6DB-51D99494CA8C.jpeg
    186658D7-D702-4F57-B6DB-51D99494CA8C.jpeg
    152,2 KB · Wyświetleń: 598
reklama
U mojego wyszło na początku 2% prawidłowej budowy, po 3 miesiącach suplementów i innych takich w tym samym labie wyszło 0%... urolog w ogóle nie komentował tego jako niepłodność tylko zalecił dalsze badania. Nawet nie zdążyliśmy ich zrobić, ponieważ miesiąc później ciąża naturalnie. Dwa wcześniejsze poronienia owszem mogły być z tym związane - puste jajo płodowe, ale uważam że lekarz ma rację i takie wyniki jak wasze nie są "dramatem"

U mojego wyszło na początku 2% prawidłowej budowy, po 3 miesiącach suplementów i innych takich w tym samym labie wyszło 0%... urolog w ogóle nie komentował tego jako niepłodność tylko zalecił dalsze badania. Nawet nie zdążyliśmy ich zrobić, ponieważ miesiąc później ciąża naturalnie. Dwa wcześniejsze poronienia owszem mogły być z tym związane - puste jajo płodowe, ale uważam że lekarz ma rację i takie wyniki jak wasze nie są "dramatem"
Ja mam wrażenie że w takich przypadkach jak opisałaś- 0% to jest jakiś cud... strasznie się tym przejęłam, niektórzy mają słabą morfologię ale ruch chociaż w normie- a u nas 12%... :( u nas do tej pory nie doszło ani razu do zapłodnienia, stąd takie moje smęcenie :(

Nam urolog skomentował, że badanie nasienia w dużej mierze jest też zależne od laboratorium. Zróbcie sobie dla porównania w innym, ponieważ często jest tak, że oni mając "kroplę" czy ile tam dają na szkiełko liczą to co jest w zasięgu pola widzenia i podają jako parametr całości. Sama morfologia nie jest drogim badaniem, więc warto sprawdzić w innym miejscu :)

reklama
Przecież te wyniki wcale nie są tragiczne
Jezu, przyznam ze podnosicie mnie trochę na duchu.. jestem na grupce na fb i tam jest pełno dziewczyn które wstawiają wyniki badania żeby się podpytać i gdzie nie spojrzałam to morfologia te 4%, ruchliwość po 30-40% i przez to jak spojrzałam na nasz wynik to wpadłam w panikę ze jest strasznie zle

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry