reklama

Wyniki prenatalne - zle

Witam serdecznie.
Właśnie otrzymałam wyniki prenatalne usg ok natomiast ZD jest wysoki, lekarz powiedział żebym pomyślała o aminopunkcji. Co myślicie o tym miał ktoś podobne?

Trisomia 21
Ryzyko podstawowe 1-545
Ryzyko skorygowane 1-276
Trisomia18, 21 - barszo dobra wynik 1-20000 hcg i reszta też dobre.

reklama
To nie są złe wyniki tak generalnie.
Średnio wygląda to, że ryzyko skorygowane jest wyższe.
Jak masz wolne 3tys to ja bym pomyślała o sanco/nifty. Jak nie, to możesz pomysleć o amnio. Ale to nie mus w tym przypadku.

Bez paniki 🙂 wyniki tych badań nie są dobre lub złe, bo to badania przesiewowe. Mają wytypować kobiety do dalszej diagnostyki. Oznaczają tyle, że 1:276 kobiet z takimi wynikami urodzi dziecko ZD, co w przeliczeniu daje mniej już 0,5% ryzyka na dziecko z ZD, czyli 99,5% na zdrowe dziecko. Zgodnie z wytycznymi poniżej 300 zaleca się amnio. Jak wyżej Lady Loka podpowiada, możesz się zastanowić nad niptem (nifty, sanco, panorama, jakieś inne). Możesz zdecydować się na amnio. Obgadaj to ze swoim lekarzem na spokojnie, a póki co śpij spokojnie

Ja osobiście przy mniejszym ryzyku (1:480) zrobiłam amniopunkcję, ale ja też wiem, że tylko to badanie w takiej sytuacji by mnie uspokoiło.
Decyzje musisz podjąć sama, na pewno wynik poniżej 1:300 jest wskazaniem do amniopunkcji.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry