reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

hej ja też jestem początkującą mamą i też miałam ten problem.
Znalazłam fajny filmiki na youtub o kosmetykach do pielęgnacji dziecka np. taki https://www.youtube.com/watch?v=dSWvKahoFhU
Ja osobiście zdecydowałam się na hipp i sprawdzę czy nie będzie alergii żadnej. Każde dziecko jest inne i ciężko doradzić. Oilatum Oillan Mustella to są produkty dość często polecane.

reklama
Hania ja miałam z nivea do mycia, przy pierwszym na początek bambino mydło i oliwkę i też były dibre, do pupci linomag a w razie czego bepanthen
Przewijaka nie posiadałam i nie posiadam, przy zmianie pieluszki po prostu siadam bokiem na łóżku a obok mam maluszka, a po kąpieli zazwyczaj na kolanach, mi było wygodnie, sama musisz zdcydować;-)

hania ja w sprawach kosmetyków jestem minimalistką, teraz jest tyle uczuleń, że nie ma po co wprowadzać maleństwu nadmiaru chemii... a te wszystkie środki dla dzieci tak ładnie pachną... a dla mnie jak cos pachnie to znaczy, że ma chemię:baffled:

z mojej listy:
- bephanten dla niemowlaków (na pupkę, ale tylko jak jest zaczerwienienie)
- sól morska do noska + frida, gruszka lub coś podobnego... chociaż na poczatku wystarczy położyć malucha na brzuszku a on z wysiłku sam wyszystko wysmarka;-)
- sól fizjologiczna do przemywania oczek + gaziki jałowe (ale to na poczatek) bo potem woda i płatki kosmetyczne
- jak jakaś przesuszona skórka to krem Oilatum z apteki, ale stosowany tylko na przesuszenie, myślę, że nie ma sensu kupować zawczasu
- mydełko Oillan lub inne bezzapachowe (a nawet lekko smierdzące;-)) włoski początkowo też myłam mydełkiem do ok. roku, a Gosia nigdy nie była łysa
- chusteczki do pupy (ale zazwyczaj poprawiałam czystą wodą) najmniej pachnące były Nivea Sensitive, ale niestety zniknęły z rynku

Nigdy nie stosowałam oliwki, pudru, nigdy nie nacierałam całego ciałka kremem, nie stosowałam emolientów lanych do wody przy każdym kąpaniu. W mojej rodzinie sa uczulenia na kosmetyki, im mniej chemii, tym lepiej, takie moje zdanie:tak:

Gosia nigdy nie miała odparzenia ani większych problemów skórnych. Jedynie ciemieniucha... tą likwidowałam oliwa z oliwek i myciem i szczotkowaniem. A ostatecznie pomogło rzadsze mycie głowy;-)

Ostatnia edycja:
U nas bardzo sprawdził sie najprostszy przewijak na łóżeczko ,do tej pory używany:) Alutek wie ze nie ma na nim zabawy u moze byc "bum" wiec grzecznie lezy ,a wiem ze jakbym przewinela go na łózku to bylby ryk i awantura tak było ostatnio u mojej kumpeli:baffled:...

Łóżeczko turystyczne najlepsza rzecz jaka wymyslili na wyjazdy wakacje my mamy takie na kółkach:)ŁÓŻECZKO TURYSTYCZNE KOJEC + MATERACYK + GRATISY! (3014104330) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i jestesmy bardzo zadowoleni...

My też korzystaliśmy z przewijaka na łóżeczku. Teraz przewijam go na łóżku i masakra dla moich pleców. Zrobi się ciepło i kończymy z pieluchami ;)

Łóżeczko turystyczne bardzo fajnie sprawdzało się na wakacjach i u babci. Mamy podobny model.

A ja zamówiłam taki wózek.
I gondola ma takie nóżki dzięki którym można ją postawić i służy jako łóżeczko na wyjazdach. Więc jak się wszytsko uda, to na wczasy zabierzemy tylko wózek, a Pyza będzie spała w gondoli, jesli jej się łózko rodziców nie spodoba :-D
wozek.jpg

a turystyczne łóżeczko tez mamy nawet z przewijakiem ;-) hi hi Przez jakiś czas zastanawiałam się czy nie dokupić do niego materaca i używać od początku zamiast drewnianego lekko nadgryzionego zębem czasu.

Felidae - dla starszego dziecka może i ok (aczkolwiek nie wiem czy to takie stabilne), ale maluszek podobno rozwija się z opóźnieniem, bo nie ma jak ćwiczyć siadania i wstawania (nie ma za co sie złapać)

reklama
Bishopka-fajny ten wózeczek taki elegancki.

My nie uzywamy kojca jak mlody skonczyl 6 miesiecy jest schowany dla Marcelka na strychu...Kumpela uzywa kojca do spania zamisat łóżeczka,nie wiem ja jakos nie jestem za tym....moze to z powodu iz ten materiał jak dla mnie jest nie przepuszczalny i to tak jakby spac po celofanem:confused2:na wyjazdach to fajna sprawa ale nie na codzien w domu...

Do góry