reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wyprawka

Guarana tez jestem zielona. Ale moj powiedzial ze ogarnie temat.
No ja nie mam weny do sprzetow. Tak jak ciuszki mnie rajcuja tak fotelik lozeczko i inne gadzety nie.

reklama
@GuaRaNa U mojej siostry było tak, że pierwszy fotelik miała tyłem i jeździła jakoś do ok roczku. Kolejny kupili też tyłem, miał być z nimi długo, ale po 2 latach (mała miała już 3 latka) kupili kolejny jednak przodem, powiedzieli, że mała już dość spora, chce świat oglądać, porozmawiać itp ;P i tak im wygodniej przy większym dziecku.

Kurczę, zazdroszczę Wam gromadzenia wyprawki, bo my nic prawdopodobnie nie będziemy kupować. Wszystko mam po dzieciach z rodziny męża. Jego kuzyn ma 2 córeczki (bliźniaczki), które niedawno skończyły rok, więc na dziewczynę ubranek jest masa, a jego wujek (który jest w jego wieku) ma synka, który dopiero skończył pół roku, więc i dla chłopca też są ubranka, nie mówiąc o moim Szymku, po którym też mam mnóstwo niezniszczonych ciuszków.
Ale ja jestem jakaś inna, bo w poprzedniej ciąży dopiero w 8 miesiącu zaczęłam coś kupować. Jakoś wcześniej nie czułam takiej potrzeby.

Napisane na CHM-U01 w aplikacji Forum BabyBoom

Morawka pisze:
U nas Szymek nie chciał zbyt długo jeździć w małym foteliku tyłem do kierunku jazdy. Jak miał 8 miesięcy przeszliśmy na fotelik dla "starszych dzieci", ten od 9 kg. Nie pamiętam do ilu, bo też dostaliśmy ten fotelik od rodziny męża i nie pamiętam. Muszę sprawdzić. Szymek w tym poprzednim foteliku zaczynał się podnosić, siadać, nie chciał leżeć, bo chciał wszystko wiedzieć, więc to było niebezpieczne, a poza tym brakowało mu już miejsca na nóżki. A znowu kuzyna mojego męża dzieci jeździły ponad rok. Także nie ma reguły.
Strasznie szybko go przesadziliście do kolejnego fotelika :oo:. Według mnie za szybko. Bardziej niebezpieczna dla takiego dziecka jest zwykła stłuczka w drugim foteliku, niż próby podniesienia się w pierwszym.

@dzag82 zmieniłabyś zdanie, gdybyś zobaczyła, co on w nim wyprawiał... Zdaję sobie sprawę, że szybko przeskoczyliśmy na drugi fotelik, ale nie widzieliśmy innego wyjścia. A Szymek już długo stabilnie siedział. I ważył te "przepisowe" 9 kg :) Ale prawdą jest, że zaleca się dłużej.

Napisane na CHM-U01 w aplikacji Forum BabyBoom

Aleosochosi? :oo: Przecież ja nie pisałam nigdzie, że to źle. Wręcz przeciwnie. Odpowiedziałam na pytanie Mamaa03. Ja to wiem, że foteliki nie są niezużywalne, jestem przeciwniczką kupowania używanych fotelików z ogłoszeń. Z resztą pisałam o tym wcześniej również na wątku głównym.

Widziałam, że wiele z Was decyduje się na foteliki z większym zakresem wagowym, 0-18. Wiecie co, zastanówcie się, czy to na pewno dobry wybór dla niemowlaka :sorry2:. Jako drugi fotelik - jak najbardziej!!! Super są. Ale dla niemowlaka są po prostu za duże. Mój syn ma teraz 4,5 roku, on waży 16kg. Czyli przeciętnie. Wyobraźcie sobie maleńkie niemowlę w tym samym foteliku co 4-latek. Nawet z tymi wkładkami dla niemowlaków. Każdy dobry sprzedawca Wam powie, że taki fotelik obejmujący dwie kategorie wagowe to albo będzie za duży dla Malucha albo niewygodny i mały dla dużego dziecka (za ciasno, lub za krótkie siedzenie). Cudów nie ma. Lepiej to skonsultujcie najpierw z jakimś doradcą, w dobrym sklepie branżowym (nie w Smyku, bo tam laski goowno wiedzą, kolory doradzają)

GuaRaNa, jaki cudowny kocyk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To TY takie robisz piękności??? Niesamowite!!!! Maaaatko, jaki łaaaadnyyyy....

Ja się nad otulaczem zastanawiałam przy Witku. Straszne high-need baby mi się trafiło jako drugie. Ale ceny tych, które wybrałam, dla mnie były nie do przeskoczenia, nie udało mi się nawet używki w sensownej cenie dorwać. Zawijałam go po prostu w kocyk tak jak w otulaczu :tak:. Owszem, kocyk nie był elastyczny, jak otulacze, ale daliśmy radę, a Witek się uspokajał. A skoro daliśmy radę tak, to i teraz nie kupię :-p. Ale sama idea takiego otulania dziecka dla mnie jest super.
U nas w szpitalu z kolei rożki wymagane. Więc muszę mieć. A potem idzie w kąt :-p
Patysia152, są takie otulacze zapinane po samą szyję, a nie zakładane jak 25_pixels wkleiła zdjęcie. Właśnie po to, żeby te łapki nie latały. Coś takiego: Link do: SwaddleMe, otulacz, etap 1, 2 szt.

Oł nooooł, kombinezon z misia na lato zdecydowanie nie :blink: I 50-tki to raczej byś nie ubrała nawet :laugh2: To dla wcześniaków raczej. Mój nosił krótko 50 jak się 4 tygodnie wcześniej urodził. Ale możesz na jesień kupić, większy rozmiar :tak:

Ja niby słyszałam już, że u nas będzie chłopak, ale jakoś tak nie mogę się przemóc, żeby kupować typowo chłopięce rzeczy. W sumie to jeszcze wcześnie, różnie może być z tą płcią... Ale kupiłam dzisiaj w Carrefour dwa pajacyki, takie w brązach i beżach, neutralne. Tanie, a bawełna świetna, choć niektóre to jak szmatki wyglądały :dry::
Zobacz załącznik 795818
My mamy dla leo od 0 do 18 i mielismy wklad dla noworodka i bylo ok. Jedynie problem to ze on byl na stale... wiec wyjmowanie spoacego malucha... teraz kupimy nosidelko i potem kolejny. Ale po za tym nie mialam nic do zarzucenia. Jak znajde fotki nalego w nim to wrzuce. Fakt leo z listopada i wychodzac ze szpitala ciezko bylo nam go wsadzic z tym insertem dla niemowlakow... ale po 2 tyg wyjelismy i nie widzielismy zeby jakos mu bylo niewygodnie czy cos.
A otulacze popatrze jakie sa i domowie moze ze 2 :)

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

Hm.. A moja siostra kupila dla swojej córki 3 lata temu fotelik z Niemiec. Miał wszystkie możliwe atesty, jest do jazdy tyłem. Wtedy był jednym z lepszych na rynku, długo go szukali. I chce mi go oddać (siostra bezwypadkowa, fotelik sprawny). Myślicie, że od tamtej pory dużo się zmieniło wśród fotelików? Może warto go wziąć (sprawie tylko czy ma ta datę ważności).

A jaki to?? Wiem ze cybex robi darmowa inspekcje fotelikow tylko trzeba do nich wyslac

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry