reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wyrok trybunału ws aborcji - opublikowane uzasadnienie

Objawy cyklopii obejmują znaczne deformacje w obrębie twarzoczaszki. Oba oczodoły połączone są w jeden twór o nieregularnych zarysach umieszczony najczęściej w centralnej części twarzoczaszki nad nasadą nosa. Sama gałka oczna również może być nieprawidłowa, pozbawiona niektórych składowych obecnych w prawidłowym oczodole. Nos jako taki również nie występuje, dochodzi do utworzenia się niefunkcjonalnej rynienki nosowej (nos przypomina ryjek). Często pojawia się agenezja szczęki z rozszczepem środkowym. Biorąc pod uwagę, że cyklopia może być jedynie składową zespołu wad genetycznych, mogą towarzyszyć jej inne zaburzenia. Jednookie dzieci czasami przychodzą na świat i rozpoznawany bywa zespół Pataua. W jego przebiegu oprócz wad mózgowia i cyklopii obserwujemy zaburzenia budowy i osadzenia małżowin usznych, głuchotę, wady sercowo-naczyniowe i nerek oraz liczne anomalie kończyn. Żywo urodzone dzieci z cyklopią umierają w ciągu kilku lub kilkunastu godzin po urodzeniu, zwykle wskutek zaburzeń oddechowych, będących wynikiem nieprawidłowego rozwoju ośrodka oddechowego.

MAM NADZIEJE ZE TA JASNA, CZYTELNA I KLAROWNA DEFINICJA CI TO WYJAŚNI.
Przecież takie dzieci są zdolne do normalnego funkcjonowania...
Brak mi słów na głupotę ludzi. Serio jeżeli ktoś nie wie czegoś na dany temat nie powinien się wypowiadać

reklama
Przecież takie dzieci są zdolne do normalnego funkcjonowania...
Brak mi słów na głupotę ludzi. Serio jeżeli ktoś nie wie czegoś na dany temat nie powinien się wypowiadać
tak niestety prezentuje się wiedza większej części pro***. Nie wiem, ale się wypowiem bo tak i już. Najgorsze jest to, że tacy ludzie są głusi na wszelakie argumenty, są ślepi na wszystkie fakty i rzeczywistość. I właśnie przez takich ludzi cierpi społeczeństwo.

Tu nie ma się z czego śmiać. To jest aż przerażające, że można zadać tak bezmyślne pytanie. Przecież to kolejne słodkie dziecko z jednym oczkiem, dlaczego od razu trzeba je zabić?
Zgadzam się z Tobą, że to jest przerażające.. Ale szczerze.. do tych ludzi nie docierają sensowne argumenty, badania naukowe, dowody..chyba pozostaje po prostu śmiać się z ich głupoty.. 🤷‍♀️ mówienie jak do ściany.
Najgorsze, że wśród rzadzacych są też takie osoby. Mam tylko nadzieję, że za 2 lata to się zmieni, a myślący następcy zaczną sprzątać ten cały syf po nich

Że tak powiem.. je*łam [emoji1787] na pewno stanie się cud i temu dziecku wyrośnie drugie oko i cofną się wszystkie pozostałe deformacje [emoji1787][emoji1787][emoji1787][emoji2356]
Wiesz to nawet śmieszne nie jest. Tylko i wyłącznie żałosne. Idealnie pokazuje jak mała wiedzę mają niektórzy a próbują pokazać że niby coś wiedzą.
Pytanie tak samo absurdalne jak to co wam pisałam, płód bez nerek przecież jak się urodzi to też może żyć bo mooze zdarzy się cud i nerki się pojawia. [emoji2368]

Ta cyklopia to tak często się pojawia, że rzeczywiście duzo rodziców się zastanawia jak będzie funkcjonowało ich dziecko, jeśli przeżyje.
Poważny temat do dywagacji. [emoji2356]
Jeśli juz jakimś cudem matka donosi ciąże, to dziecko najprawdopodobniej czeka śmierć po narodzinach. Inaczej ma się do zespołu Patau. O nim juz można porozmawiać.
Tak czy inaczej, jak mówiłam wcześniej, do każdego przypadku podchodzimy indywidualnie. Poważna wada = wybór rodziców.

A co powiecie na wadę serca? Znam rodzinę, która mimo zapewnień lekarzy, ze jest mozliwa operacja i powrót dziecka do zdrowia, usunęli ciąże.
Myślę o takich przypadkach, a nie ewidentnych patologii genetycznych, które i tak skazują dziecko na rychłą śmierć po porodzie.

Zgadzam się z Tobą, że to jest przerażające.. Ale szczerze.. do tych ludzi nie docierają sensowne argumenty, badania naukowe, dowody..chyba pozostaje po prostu śmiać się z ich głupoty.. [emoji2368] mówienie jak do ściany.
Najgorsze, że wśród rzadzacych są też takie osoby. Mam tylko nadzieję, że za 2 lata to się zmieni, a myślący następcy zaczną sprzątać ten cały syf po nich
Wiesz co ja się boję że zanim nastąpi zmiana władzy to nie będzie już co sprzątać i zbierać bo to wszystko całkiem jeb*nie

Ta cyklopia to tak często się pojawia, że rzeczywiście duzo rodziców się zastanawia jak będzie funkcjonowało ich dziecko, jeśli przeżyje.
Poważny temat do dywagacji. [emoji2356]
Jeśli juz jakimś cudem matka donosi ciąże, to dziecko najprawdopodobniej czeka śmierć po narodzinach. Inaczej ma się do zespołu Patau. O nim juz można porozmawiać.
Tak czy inaczej, jak mówiłam wcześniej, do każdego przypadku podchodzimy indywidualnie. Poważna wada = wybór rodziców.

A co powiecie na wadę serca? Znam rodzinę, która mimo zapewnień lekarzy, ze jest mozliwa operacja i powrót dziecka do zdrowia, usunęli ciąże.
Myślę o takich przypadkach, a nie ewidentnych patologii genetycznych, które i tak skazują dziecko na rychłą śmierć po porodzie.
Naprawdę sobie zaprzeczasz. Pisałaś że nie rozumiesz dlaczego dziecko "cyklop" nie mogłoby normalnie żyć a teraz piszesz że jeśli jakimś cudem matka donosi ciążę to dziecko tak czy inaczej umrze.
Pozatym dlaczego ktoś miałby liczyć na Twoje poparcie w decyzji terminacji na podstawie osobistego stwierdzenia czy dana wada jest poważna. Od tego są lekarze, nie ludzie z ulicy, a dodatkowo dana wada może być bardziej lub mniej obciążająca dziecko, rodziców i resztę rodziny, dlatego tak ważna jest możliwość wyboru

reklama
Naprawdę sobie zaprzeczasz. Pisałaś że nie rozumiesz dlaczego dziecko "cyklop" nie mogłoby normalnie żyć a teraz piszesz że jeśli jakimś cudem matka donosi ciążę to dziecko tak czy inaczej umrze.
Pozatym dlaczego ktoś miałby liczyć na Twoje poparcie w decyzji terminacji na podstawie osobistego stwierdzenia czy dana wada jest poważna. Od tego są lekarze, nie ludzie z ulicy, a dodatkowo dana wada może być bardziej lub mniej obciążająca dziecko, rodziców i resztę rodziny, dlatego tak ważna jest możliwość wyboru
Ona już chyba sama nie wie co ma pisać

Do góry