Witam kobitki mam pytanie odnośnie wyników badania krwi konkretniej poziomu TSH w moim przypadku jest to 3,47 i obawiam się strasznie o to czy donoszę tę ciąże tym bardziej że jedno poronienie mam za sobą i nie wiem czy jego przyczyną nie był właśnie podwyższony poziom TSH. (jestem na początku 5 tygodnia) i teraz pytanie czy faktycznie mogą mieć te rzeczy coś ze sobą wspólnego? Dodam że z mężem postanowiliśmy się zacząć starać o dzidzię w grudniu i od razu w pierwszym cyklu się udało co mnie troszkę zaskoczyło nie powiem a gdzieś wyczytałam że zwykle przy problemach z tarczycą starania trwają zwykle dłużej. Wizytę u ginekologa mam dopiero na 27go i zastanawiam się czy nie iść lepiej wcześniej . Może któraś z was ma podobne doświadczenia bo ja już trochę odchodzę od zmysłów 
reklama
Rozwiązanie
Jestem już po wizycie i faktycznie ginekolog stwierdziła że powinnam brać euthyrox 25 i co 4 tygodnie badanie krwi kontrolne żeby sprawdzić czy TSH maleje czy nie 
Jugosława
Fanka BB :)
Witaj,
zwykle lekarze przyjmuję, że najlepiej jak TSH w 1 trymestrze nie przekracza 2,5.
Ja poszłabym wcześniej do jakiegokolwiek lekarza, który może dać coś na obniżenie poziomu TSH (ginekolog, endokrynolog, internista). Poza tym zrobiłabym też ft4. A jeśli nie masz możliwości pójścia do lekarza to po prostu IP na ginekologii i tyle. Też powinni wypisać.
Nie ma co gdybać czy coś się stanie czy nie, trzeba po prostu działać i jak najszybciej zbić hormon. Nie jest to trudne, bo leki szybko działają.
Aaa i jeszcze jedno: TSH oznaczałaś już będąc w ciąży czy to wynik wcześniejszy?
Powodzenia.
zwykle lekarze przyjmuję, że najlepiej jak TSH w 1 trymestrze nie przekracza 2,5.
Ja poszłabym wcześniej do jakiegokolwiek lekarza, który może dać coś na obniżenie poziomu TSH (ginekolog, endokrynolog, internista). Poza tym zrobiłabym też ft4. A jeśli nie masz możliwości pójścia do lekarza to po prostu IP na ginekologii i tyle. Też powinni wypisać.
Nie ma co gdybać czy coś się stanie czy nie, trzeba po prostu działać i jak najszybciej zbić hormon. Nie jest to trudne, bo leki szybko działają.
Aaa i jeszcze jedno: TSH oznaczałaś już będąc w ciąży czy to wynik wcześniejszy?
Powodzenia.
Niestety jest to wynik z dzisiaj czyli już ciążowyWitaj,
Powodzenia.
Jugosława
Z racji tego, że to wczesna ciąża to koniecznie może być jej potwierdzenie w formie oznaczenia beta hcg. Na tym etapie - poza pogrubionym endometrium - na usg może nie być nic więcej widać.
No chyba, że trafisz na lekarza, który po prostu zrozumie sytuację
No chyba, że trafisz na lekarza, który po prostu zrozumie sytuację
Jakby nie było - jest to poziom, który trzeba zbić. Czy Twój lekarz jest endokrynologiem?
Bo jeśli nie, to poszukałabym ginekologa z tą specjalizacją.
I tak - to może mieć wpływ na utrzymanie ciąży, więc moim zdaniem nie ma na co czekać.
Bo jeśli nie, to poszukałabym ginekologa z tą specjalizacją.
I tak - to może mieć wpływ na utrzymanie ciąży, więc moim zdaniem nie ma na co czekać.
Moja ciąża została juz potwierdzona badaniem usg w środę stąd właśnie dostałam skierowanie na badanie krwi.Z racji tego, że to wczesna ciąża to koniecznie może być jej potwierdzenie w formie oznaczenia beta hcg. Na tym etapie - poza pogrubionym endometrium - na usg może nie być nic więcej widać.
No chyba, że trafisz na lekarza, który po prostu zrozumie sytuację![]()
Jugosława
O no to problem z głowy 
Także nie będziesz miała kłopotu z dostaniem recepty.
Warto pamiętać, że od stycznia weszły nowe przywileje dla kobiet w ciąży i mają one prawo do wizyt u specjalistów bez kolejek. Nie wiem jak to działa w praktyce (na pewno trzeba mieć jakieś zaświadczenie), ale zawsze dobry sposób jak nie ma miejsc w placówkach. Wbrew pozorom czasem łatwiej się dostać na NFZ niż prywatnie.
Także nie będziesz miała kłopotu z dostaniem recepty.
Warto pamiętać, że od stycznia weszły nowe przywileje dla kobiet w ciąży i mają one prawo do wizyt u specjalistów bez kolejek. Nie wiem jak to działa w praktyce (na pewno trzeba mieć jakieś zaświadczenie), ale zawsze dobry sposób jak nie ma miejsc w placówkach. Wbrew pozorom czasem łatwiej się dostać na NFZ niż prywatnie.
Ostatnia edycja:
M
Magda82...
Gość
Witam kobitki mam pytanie odnośnie wyników badania krwi konkretniej poziomu TSH w moim przypadku jest to 3,47 i obawiam się strasznie o to czy donoszę tę ciąże tym bardziej że jedno poronienie mam za sobą i nie wiem czy jego przyczyną nie był właśnie podwyższony poziom TSH. (jestem na początku 5 tygodnia) i teraz pytanie czy faktycznie mogą mieć te rzeczy coś ze sobą wspólnego? Dodam że z mężem postanowiliśmy się zacząć starać o dzidzię w grudniu i od razu w pierwszym cyklu się udało co mnie troszkę zaskoczyło nie powiem a gdzieś wyczytałam że zwykle przy problemach z tarczycą starania trwają zwykle dłużej. Wizytę u ginekologa mam dopiero na 27go i zastanawiam się czy nie iść lepiej wcześniej . Może któraś z was ma podobne doświadczenia bo ja już trochę odchodzę od zmysłów![]()
Nie chcę Cię straszyć ale szukaj bardzo szybko lekarza który przepisze Ci leki np.euthyrox.Ja poronilam 5 razy i to najprawdopodobniej przez tarczycę i dopiero za 6 razem udało się to wyłapać i się udało .I tak jak dziewczyny Ci już napisały najlepiej żeby TSH wynosiło ok .1 .Powodzenia .
reklama
Myślisz że jakiś lekarz w zwykłej poradni coś zaradzi?To bym na dyżur pojechałaNie chcę Cię straszyć ale szukaj bardzo szybko lekarza który przepisze Ci leki np.euthyrox.Ja poronilam 5 razy i to najprawdopodobniej przez tarczycę i dopiero za 6 razem udało się to wyłapać i się udało .I tak jak dziewczyny Ci już napisały najlepiej żeby TSH wynosiło ok .1 .Powodzenia .
reklama
Podziel się: