Agazet chelbek wyjatkowo nie jest skomplikowany

... jak mnie wyszedl to kazdy zrobi

;D
Chlebus wyglada tak 
(oczywiscie juz zjedzony troche ;D )
Przepis:
• 100 g drożdży piekarskich rozpuścić w 1 litrze ciepłej wody i odstawić.
• 1 kg mąki (najlepiej zwykła pszenna, można dodać razowej lub graham) przesiać do dużej miski (jeśli razowa lub graham nie trzeba przesiewać)
• Dodać:
½ szklanki płatków owsianych;
½ szklanki płatków jęczmiennych,
½ szklanki siemienia lnianego,
½ ziaren słonecznika,
½ szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych,
1 szklanka otrębów pszennych.
W sumie 3 ½ szklanki dodatków – można dowolnie zmieniać proporcje dodatków i zastępować innymi.
• Wymieszać na sucho dodając 3 łyżeczki soli (jeśli ktoś lubi, można dodać do smaku kminek, czarnuszkę itp.).
• Zalać drożdżami i wyrobić w misce ręką. Podzielić na 2 lub 3 części w zależności od ilości foremek.
• Foremki keksowe nasmarować masłem i obsypać otrębami pszennymi.
• Nałożyć ciasto do ok. 2/3 wysokości foremki.
• Zostawić na ok. 20 – 30 minut w ciepłym miejscu (najlepiej przykryte ściereczką).
• Nagrzać piekarnik do temp. 195 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).
• Piec 1 godz. 15 minut.
• Po wyjęciu z piekarnika od razu wyjąć z foremek. Podłożyć coś pod chlebki, żeby się nie zaparzyły i pozwolić ostygnąć.
Smacznego
