reklama

Zachciewajki :)

reklama
3 jajka
3/4 kostki margaryny
2 łyżki smalcu
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier - ile się lubi, ja dałam mało do ciasta, więcej do jabłek
jabłka smażone

zagnieść ciasto, ponad połowe na większą blaszkę, podpiec z 8 min, wyłożyć na to jabłka, przykryć resztą ciasta i na godzinkę do piekarnika w 180st, voila!

pyszna i na ciepło i na zimno, ciasto wyrabia się szybko, dość plastyczne jest (ja wyklejałam dno kawałkami ciasta, nie chciało mi się wałka wyjmować). krrruche.

A za mną chodzą z uporem maniaka naleśniki :-)

Niestety, zrobię je najwcześniej za trzy dni bo dziś przyjeżdża w odwiedziny mój tata z żoną i rodzina dalsza. Tata przywozi od babci gar bigosu (który chodził za mną od początku ciąży a teraz mi... przeszło), kluski na parze, ryż z jabłkami i parę innych pyszności - więc najpierw trzeba się będzie tym zaopiekować ;-)

A wczoraj byliśmy na pysznej kolacji u przyjaciół gdzie moja (również ciężarna) przyjaciółka Asia podała rewelacyjną karkówkę w pomidorach, pomidorki faszerowane kalafiorem i koperkiem i boskiego skubańca (znacie to ciasto? - rewelacja, czasem jest też nazywany pleśniakiem - polecam!)

A za mną chodzą z uporem maniaka naleśniki :-))

Robię codziennie sobie na obiad naleśniki z dżemem brzoskwiniowym, a wczoraj zjadłam w pizzy hut pieczywo czosnkowe (mniammmmmm) i tagliatelle alfredo ( makaron wstążki z kurczakiem w sosie śmietanowym z ogromną ilością tartego parmezanu....) ...jeszcze większe MNIAM!...

lile ta szarlotka wyszła super!
Polecam wszystkim, dużo szybciej niż robiłam do tej pory.
Mój R "niestety" dostał zgagi jak po wszystkim co ma jabłka - ja tego problemu nie mam i caaaała była dla mnie :)
A dzisiaj mam smaka na taki zwykły makaron z mięsem mmmm, mięsko już się dusi :)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry