reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zaczynamy staranka :)

reklama
Jestem ale tylko na chwilkę, nie było tak źle w markecie myślałam że będzie gorzej a tu szybko poszło, kupiłam większość rzeczy jeszcze jutro takie drobne pozostały. Mam nadzieję, że mi bigos i sernik wyjdą bo nigdy jeszcze nie robiłam :szok:, ale muszę wam powiedzieć że strasznie podrożało wszystko masakra masło i jaja są mega drogie ciekawe kiedy pensje podniosą :angry:
Dobrej nocy ja idę spać bo padam po tych zakupach

ilonka ja podzielam zdanie gosi. akryl w ciąży zdecydowanie nie. kilka kosmetyczek mi tak mówiło.

bietka
ja jestem po operacji tarczycy. mam tylko jeden płat i w związku z tym niedoczynnośc. ja byłam cały czas na euthyroxie 75 teraz mam 100 i świetnie daję sobie radę. tsh teraz mam 0,8. generalnie moja endo bardzo zadowolona z moich wyników i z przebiegu ciąży. tak więc bardzo się cieszę. zresztą to bardzo dobra lekarka. to ona mnie wyprowadziła z niedoczyności i dzieki niej udalo mi się zaciążyć bo niestety niedoczynność często jest przyczyną trudności z zajściem w ciąże lub przyczyna poronień

anisiaj
a czy ty w styczniu też miałaś robione tsh? troche się na tym znam bo przeszłam 7 lat temu operacje usunięcia tarczycy i "siedzę" w tym dość mocno. wydaje mi się że twój wynik jest w normie ale zgodnie z tym co mówi moja endokrynolog w ciąży i w starankach lepiej aby się trzymało tsh w granicach 1 bo dzidziuś do 12 tc gdzieś nie ma jeszcze swojej tarczycy i korzysta z naszych hormonków. ale to mozna łatwo wyrównac tabletkami. jeśli ci twój gin nic nie zapisze na tsh poszłabym szybko do jakiegoś endokrynologa. no i obowiązkowo zbadałabym jeszcze hormony ft3 i ft4.

anisiaj tsh mogło ci się pogorszyc jak zaciążyłaś. ja miałam caly czas na poziomie 0,8-0,9 a jak zrobiłam w 5tc badania to tsh już 1,7. ale większyła mi lekarka dawke i teraz znowu mam 0,8, czyli idealnie wg mojej lekarki na wczorajszej wizycie. aby dalej tak wytrzymać do końca ciąży.

przepraszam ze się tak tutaj wymądrzam ale o tarczycy i jej hormonach to ja od 7 lat znam się trochę wiecej. nie chcę straszyć ani czuc się ekspertem

ale mam naprawdę dobra lekarke i ona mi bardzo wiele wytłumaczyła i pomogła tak więc jak moge to chetnie wam pomogę. nie odbierajcie tylko tego ze zjadłam wszystkie rozumy i się wymądrzam. pytajcie jakby co

Ostatnia edycja:
agnes - tak miałam w styczniu i wtedy było 3,08. Robiłam też teraz ft3 i ft4 i mam tak:

(TSH) 3,885 μIU/ml 0,550 — 4,780
(FT3) 2,92 pg/ml 2,30 — 4,20
(FT4) (O69) 1,18 ng/dl 0,89 — 1,76

wiem, że są to marne wyniki, bo chociaż w normie, to niezbyt dobre dla ciąży. dlatego lekarz na bank na nie zwróci uwagę, bo sam kazał mi robić wiedząc, że mam takie rodzinne obciążenie tarczycą. Dziękuję za to, co napisałaś - pociesza mnie myśl, że pomagają tabletki. Mam tylko nadzieję, że teraz nie szkodzę dziecku za bardzo z taką tarczycą?:(

witajcie :)
wczoraj malo pisalam bo przyjechalismy do moich rodzicow wiec musialam sie nagadac i powiedzialam im o ciazy bardzo byli zaskoczeni ucieszyli sie hihi :) mnie nadal gardlo boli wiec dzis kupie ten syrop mam nadzieje ze pomoze.
buziaki i milego dzionka

Witam i ja z samego rana
Dziewczyny to jak już jesteście przy tarczycy to moja gin też kazała mi iść z moim wynikiem do internisty pokazać bo mnie wyszło tak TSH 0.461 i gin powiedziała że to mam​w dolnej granicy normy i lepiej to skonsultować Agnes co myślisz?

cześć dziewczyny :)

agnes 2704 - no to miałaś przejścia z tarczycą, mnie po stracie dzidzi też wysłano do endokrynologa i właśnie wtedy dowiedziałam się jak ważna jest tarczyca w staraniach o dziecko i w ciąży. Najważniejsze , że teraz wszystko OK.

aga1402 ja bym poszła do endokrynologa. Warto skonsultować i posłuchać gina.

dziewczyny może ja jestem jakaś dziwna ... ale żeby lakier do paznokci szkodził ???? :no: nie popadajmy w paranoje ... ale to tylko moje zdanie, każda ma swój rozum. Dla nie ciąża to PIĘKNY STAN.
Jak widzę w poczekalni u lekarz kobiety w workach, bez makijażu, w spodniach i butach męża i swetrze babci, to sobie myślę, dlaczego ??? w ciąży mimo, dodatkowych kg jesteśmy takie piękne i trzeba to delikanie podkreślić.
wiem - ubrania ciążowe są mega drogie, ja kupiłam paczkę na allegro ( używanych) i sprawują się świetnie.
Do tego, np. w sklepach takich jak c&a można naprawdę ładny t-shirt kupić w rozmiarze ciut większym, wcale nie ciążowy ....
no , ale to moje skromne zdanie

miłego dnia :-)

popierm bietke nie przesadzajmy jezeli nie bylo by cos dla ciezarnej to pisalo by ze ciezarnej nie wolno tak jak np na lekach to ze jestesmy w ciazy to nie znaczy ze nie mozemy byc ladne ja paznokcie maluje wlosy farbuje itp i dziecko jest zdrowe wiec kochane moje wyluzujcie i nie szukajcie we wszystkim co jest szkodliwe bo tak naprawde gdybysmy mialy tylko nieszkodliwe szukac to musialy bysmy gdzies w lesie sie ulokowac bo wszystko co nas otacza w jakis sposob szkodzi chemia zarazki zanieczyszczenia ``

popierm bietke nie przesadzajmy jezeli nie bylo by cos dla ciezarnej to pisalo by ze ciezarnej nie wolno tak jak np na lekach to ze jestesmy w ciazy to nie znaczy ze nie mozemy byc ladne ja paznokcie maluje wlosy farbuje itp i dziecko jest zdrowe wiec kochane moje wyluzujcie i nie szukajcie we wszystkim co jest szkodliwe bo tak naprawde gdybysmy mialy tylko nieszkodliwe szukac to musialy bysmy gdzies w lesie sie ulokowac bo wszystko co nas otacza w jakis sposob szkodzi chemia zarazki zanieczyszczenia ``

Akurat.W tych czasach wszystko się rozbija o pieniądz,o zysk.Nikt nie dba o kogoś,tylko by zyskać jak najwięcej.Ale tego nikt Wam nie powie...tylko otoczy ładną otoczką,pięknie przekona reklamą i gotowe.Niestety jako matki musimy być mądrzejsze.
Zobaczcie ile jest chorób,nowotworów i innych mutantów.

Mimo tego nie możemy popadac w paranoję ale wybierać to co najlepsze dla dziecka i dla nas.

Ostatnia edycja:
reklama
wiesz co choroby byly i beda poprostu medycyna poszla do przodu wiecej rozpoznaje i powiedzmy sobie szczerze dzis wiecej mowi sie o raku niz jeszcze kilka lat temu a wcale to nie znaczy ze nie bylo go mniej poprostu media mialy to w nosue a i ludzie nie chcieli sie chetnie leczyc np pokolenie moich dziadkow a nawet i moich rodzicow to do lekarza wolami trza zaciagac

Do góry