reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zakupy dla Malenstwa

ja uzywam pampersy 2 i pewnie przez jakies 2 tyg przynich zostaniemy, Maż kupił w Plusie pampersy Baby ... (cos tam zapomniałam dalszą nazwe) taka niebieska paczka. są dobre ale ale najmniejszy rozmiar to 4-9 \kg dla małego za duze, jak załozyłam mu to mial je prawie pod pachy. wiec sobie lezą i czekają na swoją kolej.
Srednio idzie 8 pampersów na dzien
co do husteczek to uzywamy Dzidziusia. kupuje 3pak za 12zł. w Plusie. fakt trudno sie je wyjmuje..
bo Pmapers Sensitive choć są dobre to i drogie za dwupak 25 zł.
Puder Nivea Baby uzywamy po kapieli.

reklama
Kluliczku, twojemu Jasiowi jeszcze pępek nie odpadł? Strasznie długo!
Pieluszki - ja nadal używam pampersów nr 1, mały jeszcze się w nie na szczęście mieści, a dostaliśmy 2 paczki od znajomych więc ją skończymy lada dzień i przesiadamy się na pampersy 2. Schodzi nam średnio 5-8 pieluszek dziennie.
Chusteczki Pampers wcale nie są takie drogie, ja kupuję w promocji w dwupaku za 11-13zł albo czteropaku za 22-24 zł. Są fajnie, ale też mi się wyciągają po kilka i po zaklejeniu czasem same się otwierają. Miałam jeszcze cleanica, też nie były złe, choć bardziej suche. Może jeszcze wypróbuję Rossmanowskie i Bambino.
A z kosmetyków polecam mydełko-żel w płynie Nivea Baby, super się nim myje i ładnie pachnie, oliwka tej firmy zresztą też jest super.
Do pupy przeciw odparzeniom używam Alantan, bo sudokrem nie chce mi się zmywać przy kąpieli z pachwinek. Jak sobie z tym radzisz gaaliyah? Moze u dziewczynek łatwiej.
Laktator elektryczny Medela kupiłam okazyjnie, ale na razie nie używam regularnie, bo mały ładnie doi cyca, czeka na wykorzystanie jak pójdę do pracy. Ale super odciaga.

Kluliczku u mnie tez pępek jesczze jest na swoim miesjcu i juz zaczyna mnie to martwoc, bo trzeba bedzie przy wizycie przy nim mieszac, a nie wiem czy nie bedzie bolało.

o medeli tez słysząłam bardzo dobre opinie.

ja po kąpieli uzywam oliwwki hipp na całe ciałko, a do kąpieli mydełko nivea dla dzieci. du pupy roznie - jak jest dobrze i pielucha nie była az tak mokra to nawet tylko chusteczki starcza, bez kremowania, a jak jest ciut gorzej to roznie - albo bepanthen albo sudo, albo oliwka albo alpika albo linomag. sudo i alpika rzeczywiscie ciezko schodzą przy kąpieli, ale chusteczką mozna je dotrzec.

Aha - na potowki polozna zalecila lekkie przysypywanie Alantanem w zasypce. O tym nie slyszalam, ale moze akurat bedzie dobre. Na szczescie Jasio potowek nie ma jakos bardzo duzo :-)

My nadal używamy pampersów 2 i chciałabym jak najdłużej można, bo w 3 jest o 10 pieluszek mniej a cena taka sama. A idzie nam średnio 10 pieluszek dziennie - a zmieniamy właściwie tylko z kupą (tak często robi).
Chusteczki też kupujemy pampers i zawsze w czteropaku. Mi bardziej pasowały te sensitive, a mojemu mężowi te zwykłe. Ze względu na cenę kupujemy teraz te zwykłe.
Pupę smarujemy sudokremem (mąż kąpie i nie narzeka że źle mu się go zmywa), bo po nim pupa nie jest już wilgotna od tych chusteczek. A kąpiemy w oilatum i chyba trochę przesadzaliśmy bo smarowaliśmy jeszcze oliwką nivea.

Kacperku - ja też kąpię w oilatum i stosuję potem krem na całe ciało (robiony na receptę) :tak:

Jeszcze w szpitalu położna mówiła, że jak są upały to nie należy stosować oliwki bo skóra gorzej oddycha :tak: i może to sprzyjać pojawianiu się potówek
Ale jak jest naprawdę to nie wiem, bo póki co w ogóle nie używam oliwki

Moja zuzia dostała dzisiaj potówek na buźce, na policzkach- chyba od cyca, jak go ssie czy coś? Takie są z białymi główkami te potówki, aż się zrobiła taka z niej pryszczula, że ojoj:no:
Ja się wkurzam, bo lekarka kazała kąpac w mące ziemniaczanej ze wzg. na potówki i na to, że po kali skóra już jest wystarczająco sucha, więc ja chciałam dać coś do lub po kapieli, cos co nawilży tą wysuszona skórkę po kali. Oilatum mam ale nie mialam okazji użyć:happy2:

Mamy z jednym dzieckiem mam do was pytanie jak często robicie dziecięce pranie i pytanie dla wszystkich mam czy codziennie zmieniacie ubranka na czyste, czy jak maluszek nie ubrudzi to chodzi dłużej? Pytam się, bo gdyby nie pieluchy i ręcznik, to miałabym pustą pralkę, a piorę ok 2x na tydzień no i czasem ubranka w sytacjach awaryjnych w rękach.

reklama
Ja nie zmieniam codziennie, tylko jak ubrudzi - w dzień ma cos innego, a w nocy spiochy. Zazwyczaj do prania dorzucam nasze ciuchy, bo inaczej pralka byłaby pusta :sorry2:

Do góry