reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zbyt mało treściwe mleko?

mariqa

Początkująca w BB
witam. jestem tu nowa, być może ten wątek już gdzieś się pojawił ale mam bardzo pilne pytanie: Czy to możliwe by moje mleko było zbyt mało treściwe dla dziecka? Mała za tydzień będzie miała 2 miesiące, przy urodzeniu ważyła 4 270, przy wypisie 4 190 a teraz równe 5 kg. Lekarka zaleciła kontrolować wagę. mam dużo pokarmu, karmię na żądanie (Maja pije około 40-50 minut, czasem jak chce się polelkać to dłużej ;) ) Proszę podpowiedzcie mi bo z pewnoscia macie większe doświadczenie. Albo jeszcze co mam jeść by mleczko było bardziej wartościowe?

reklama
Mariqa - mleko matki zawsze jest pełnowartościowe i najbardziej odpowiednie dla jej dziecka. Maluszek, który chętnie ssie i jest prawidłowo przystawiany do piersi powinien przybierać ok. 100 g tygodniowo (lub więcej). Myślę więc, że Twoja córeczka mieści się w normie.

Kwestia pomiaru masy ciała zależy często od wagi oraz samego sposobu ważenia. Czasem maluch zostaje zważony w ubranku lub pieluszce, innym razem każą całkiem rozebrać... Poza tym poprzednio malutka była ważona w szpitalu na innej wadze. Warto w najbliższym czasie jak najczęściej przystawiać dziecko do piersi i co jakiś czas kontrolować przyrosty wagi (na ogół raz w tygodniu) - wtedy zyskasz pełniejszy obraz sytuacji.

Pamiętaj, że każde dziecko rozwija się i rośnie w swoim tempie. Często zdarza się też tak, że waga przez jakiś czas stoi w miejscu, a potem w ciągu miesiąca dziecko potrafi przybrać ponad kilogram :).

Najważniejszy jest teraz Twój spokój. Nie daj sobie wmówić, że jest coś nie tak z Twoim pokarmem. Jeśli masz jakieś wątpliwości napisz o tym na wątku o karmieniu piersią: https://www.babyboom.pl/forum2/index.php/board,11.0.html tam dziewczyny na pewno szybko Ci odpowiedzą. Poza tym pomoc możesz uzyskać także w poradni laktacyjnej. Na pewno jest jakaś w Twojej okolicy.

Życzę udanego karmienia i pozdrawiam cieplutko :)

To cudownie, że masz pokarm. Wcale nie przejmuj się kontrolą wagi i takimi bzdurami, ja miałam to samo, dzieciak rósł jak na drożdżach. Dzieci karmione cycem zawsze są pulchne i z nadwagi wyrastają. Zupełnie to olej i karm nadal na żądanie, dziecko z wiekiem samo sobie reguluje ilość mleczka i pory karmienia. Ciesz sie macierzyństwem i chwilami spędzonymi z dzieckiem zamiast martwić się głupim gadaniem. Pozdrawiam
Ywka

Oj, coś chyba opacznie zrozumiałam Twój post..... :-[
ale i tak nie przejmowałabym się wagami, kazde dziecko jest inne tak jak każdy dorosły..........ważne, że masz pokarm i maleństwo chce ssać, wszystko się unormuje, poza tym to Twoje maleństwo przy urodzeniu było "małym smoczkiem" więc teraz na pewno mniej przybiera, żeby wyrównać wagę z resztą dzieci  :)
pozdrawiam

dzięki bardzo :) wbrew niektórym obsobą które mówiły że mleko jest niedobre karmiłam dalej i mała około przybiera 350 gram na tydzień -chyba niezły wynik. jak tak dalej pójdzie to nabawie się garba od dźwigania

reklama
Do góry