reklama
a to pozostałe fotki moich dziewczynek:
Tu maja miesiąc:
Tu dwa
:
http://img389.imageshack.us/img389/2860/dwamiesice7cu.jpg
Trzy miesiące:
Wiki:
Werka:
Tu maja miesiąc:

Tu dwa
http://img389.imageshack.us/img389/2860/dwamiesice7cu.jpg
Trzy miesiące:
Wiki:

Werka:

Rodziłam przez cc. Wcześniej byłam na patologii, bo miałam cholestazę. W poniedziałek badał mnie lekarz i powiedział, że wszystko jest zamknięte, szyjka twarda itp. We wtorek 26.04 około pólnocy opdeszły mi wody i wylądowałam na porodówce. Tam podłączono mnie do ktg, żeby sprawdzic tętna dzieciątek, ale że wszystko było oki to czekano do rana na decyzję lekarza nadzorującego. O 7 rano przyszedł lekarz i zbadał ilość wód płodowych i stwierdził, że godzina "0" nastapiła i będziemy rodzić. O 7.40 urodziła sie Wiki(dostała najpierw 7, potem 8, potem9pkt), a o 7.41 Weronka(od razu 10). Obie oddychały samodzielnie, Wiki miała przez 3 dni budkę tlenowa a Weronka miała tylko rurkę z tlenem w łożeczku i tez przez kilka dni. Potem Wiki wylądowała w ionkubatorku, bo pojawił się u niej objaw arlekina i musiała być obserwowana.
Objaw Arlekina pojawia się kiedy naczynia krwionośne po jednej stronie ciała sie rozszerzaja a po drugiej kurczą. Wtedy połowa ciała robi się blada a połowa czerwona.
PO około 2 tyg. ustąpiły. Podobno ich przyczyną były krwawienia w komorach. Małe miały krwawienia 1 stopnia i teraz maja tam torbielki. Czekamy kiedy im się wchłoną.
PO około 2 tyg. ustąpiły. Podobno ich przyczyną były krwawienia w komorach. Małe miały krwawienia 1 stopnia i teraz maja tam torbielki. Czekamy kiedy im się wchłoną.
Zmieniamy neurologa bo ta lekarka do ktorej chodzimy nie bardzo nam odpowiada. Z kolei lekarka prowadząca mówi, że rozwuijaja sie oki. Mi jednak nie podoba się, że Wikula tak lubi odwracać główke w lewa stronę, jeszcze nie bardzo chce trzymać głowkę i częst ma bardziej napiętą lewą stronę. W środę idziemy do ośrodka wczesnej interwencji na konsultacje z rehabilitantką. Ma nam podpowiedzieć jak stymulować rozwój małych i mam nadzieje że tam dowiemy się czegos więcej.
A Twoi chłopcy jak??
A Twoi chłopcy jak??
asiuleks
Fanka BB :)
my jestesmy pod stala kontrola neurologa i co dwa tygodnie jezdzimy na rehabilitacje, mamy zalecone cwiczenia w domu wspomagajace rozwoj dzieci - dzieci trzymaja sztywno glowki, leza na brzuszku(co prawda niechetnie), trzymaja grzechotki , jak im pomoge podciagaja sie do siedzenia(ale tylko z pozycji polsiedzacej - z lezenia nie chca bo im glowa z tylu zostaje).Teraz mamy za zadanie nauczyc sie obracac na boczki. A wy>??tez cwiczycie//?po czym poznalas ze Wiki ma napieta jedna strone???a Ten wylew to obie mialy???my mielismi I - II stopnia ale juz sie wchlonal.
reklama
Wiki częściej ma napięta lewą stronę. Trudniej umyć jej leą rączkę czy założyć rękaw. Nie jest tak elastyczn ajak prawa strona, ale tez nie zawsze. Poza tym jeszcze często wygina sę w taka literę C. My jeszcze nie ćwiczymy, bo dopiero w środę idziemy na pierwsze spotkanie z rehabilitantką. Weronka tez już nieźle trzyma główkę, na brzuszku ładnie podnosi i próbuje przewracać sie z brzucha na bok. Z pleców na boki już im sie cZasem udaje, ale nie wiem czy to przypadek czy tak już potrafią. Poza tym Weronka próbuje już podnosić głowkę jak leży na polecach. Wikula jest słabsz, głowa jej jeszcze ciąży, ale z kolei jest jakby bardziej skora do podnoszenia głowy w pozycji na brzuszku.Potrafi naprawde powalczyć. Bardziej tez potrafi mskupic sie i oglądać kolorowe zabawki, chętniej wyciąga łapki, żęby je dotknąć. Weronka to mały leniuszek i niecierpliwek. Szybko wszystko ja nudzi, wciąż musi miec nowe atrakcje.