reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

U nas z plamki po szczepieniu przeciw gruzlicy zrobil sie ogromny babel. Czytalam, ze jak urosnie duzy to wystarczy delikatne musniecie np kaftanikiem i moze peknac :confused2: no i wtedy latwo o zakazenie i ranka musi byc sterylnie utrzymywana.A u nas jest chyba ogromny :shocked2:

Idzie bąbel pekł jakieś trzy tygodnie temu. Kąpałam normalnie, starałam sie nie wycierać tego iejsca a jedynie osuszac delikatnie jalowym gazikiem (kupilam w aptece), nie zapinalam body (wybieralam z zapieciami po lewej stronie) i spiocha na tym ramieniu (zeby sie nie ocieralo i dochodzilo powietrze). Po tygodniu rana sie zasuszyla i wyleczyla. Nic wiecej. Blizna ladnie sie robi, jest strupeczek jak glowka od szpilki.

reklama
etna36Na katarek jest też dobra maść majerankowa (pobudza kichanie i oczyszczanie noska) Smaruje się ją pod noskiem. Swojemu synkowi smarowałam nią kiedy spał w nocy-żeby mu się lepiej oddychało.
dziunka24 myślę,że powinnaś zgłosić to Twojej pediatrze. Najlepiej zadzwoń jutro i o to zapytaj. Pamietam,ze mi pielegniarka kazała wrazie czegoś smarować rankę dziecku po szczepionce ALTACETem.

Lubię do Was zaglądać z sentymentu niedawno mój synek był taki maluśki jak Wasze pocieszki teraz...ale zleciało...

etna36Na katarek jest też dobra maść majerankowa (pobudza kichanie i oczyszczanie noska) Smaruje się ją pod noskiem. Swojemu synkowi smarowałam nią kiedy spał w nocy-żeby mu się lepiej oddychało.
dziunka24 myślę,że powinnaś zgłosić to Twojej pediatrze. Najlepiej zadzwoń jutro i o to zapytaj. Pamietam,ze mi pielegniarka kazała wrazie czegoś smarować rankę dziecku po szczepionce ALTACETem.

Lubię do Was zaglądać z sentymentu niedawno mój synek był taki maluśki jak Wasze pocieszki teraz...ale zleciało...

Bardzo miło, że do nas zaglądasz :-)
Na maści majerankowej jest napisane, że stosować od 1 roku życia, więc nie wiem jak to jest?

Maść majerankowa można stosować od pierwszego miesiąca. Trzeba tylko pamiętać o tym ze jest ona trwała przez miesiąc po otwarciu niezależnie od przechowywania.

Zdrówka dla maluszków ;-)

kolki to u nas byly gigantyczne w pierwszy dzien swiat, na pewno przesadzilam z jedzeniem a maly cierpial, a ja razem z nim, że to przeze mnie :(
na drugi dzien swiat sie poprailam, jedzenie delikatnie i tylko to co moglam i dzieciatko w innym nastroju odrazu , zero kolek, ladna kupka odrazu dwa razy, no i pilam duzo, koperkowa, rumiankowa i zbozowke, poprawa odrazu, maly ladnie spal caly czas

Idzie bąbel pekł jakieś trzy tygodnie temu. Kąpałam normalnie, starałam sie nie wycierać tego iejsca a jedynie osuszac delikatnie jalowym gazikiem (kupilam w aptece), nie zapinalam body (wybieralam z zapieciami po lewej stronie) i spiocha na tym ramieniu (zeby sie nie ocieralo i dochodzilo powietrze). Po tygodniu rana sie zasuszyla i wyleczyla. Nic wiecej. Blizna ladnie sie robi, jest strupeczek jak glowka od szpilki.

Dzieki za rady :-) Dzisiaj jest jeszcze wiekszy i tak jakby suchy na gorze - pewnie po prostu otarty przez body. Zobaczymy co to bedzie :sorry:

Bardzo miło, że do nas zaglądasz :-)
Na maści majerankowej jest napisane, że stosować od 1 roku życia, więc nie wiem jak to jest?

Zauwazylam ze duzo lekarstw lekarze przepisuja lub zalecaja szybciej niz jest napisane w ulotce. Pytalam sie pediatry o to to powiedziala, ze ulotki sa "ostrozniejsze", zeby jak ktos kupi bez recepty stosowal z umiarem.

kolki to u nas byly gigantyczne w pierwszy dzien swiat, na pewno przesadzilam z jedzeniem a maly cierpial, a ja razem z nim, że to przeze mnie :(
na drugi dzien swiat sie poprailam, jedzenie delikatnie i tylko to co moglam i dzieciatko w innym nastroju odrazu , zero kolek, ladna kupka odrazu dwa razy, no i pilam duzo, koperkowa, rumiankowa i zbozowke, poprawa odrazu, maly ladnie spal caly czas

Mi tak rumiankowa nie smakuje ze szok :confused2: moze to kwestia psychyki, bo jestem alergiczka i stosuje rumianek jako oklad na oczy. Pewnie dlatego nie moge sie przemoc zeby go wypic :sorry:

Mala nie mogla wczoraj zrobic kupki, meczyla sie troche wiec chcialam jej pomoc czopkiem, ale stwierdzilismy ze zrobimy to jak naprawde bedzie jej zle. No i w nocy wywalila sama taka kupe, ze cale plecy prawie do szyji byly umazane i rano o 6 tak samo :shocked2: nie wiedzialam co mam robic :-D No, grunt, ze sobie ulzyla :-D

Eff_k mi tesciowa przywiozla z Polski Aphtin, wczoraj wczyściłam mu buzke 2 razy i dzis juz prawie nie ma sladu :-D

Też dostaliśmy Aphtine :/ ale z tym smarowaniem to cos sobie nie radze. Mała się irytuje jak jej coś wkladam do buzi i pocieram. Robie to patyczkiem owinietym gazikiem jałowym, bo jak wkladalam palec z gazikiem, to raz ze buzke zaciskala na palcu a dwa - awantura na całego. A Tobie jak udało się wyczyścić Olivierkowi ?

reklama
U nas znowu 3 raz pod rząd czekamy na kupkę. Ok godziny 18 będzie 3 doba :-( Tym razem nie pomagam i czekam jeszcze. Może obejdzie się bez czopka!
Uleńka u mnie tak robi teraz kupke co 3-4 dni.Też mnie to troszkę martwi.Ale ostatnio ani nie stęka nie płacze, czyli widocznie tak usi być.Ale jak rąbnie już to cała pieluszka a nawet więcej tak było dzisiaj:-D
Nie powiem że mnie to nie martwi..Dziś o 5 rano jak sie obudził głodny dałam mu na głodniaka 100ml herbatki koperkowej, wypił odrazu,za pół godzinki chciał cycusia.Trochę go przepłukało i kupka jak tralala o bączkach wspominac nie będę:-D

Do góry