reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Nie przyszlo mi napewno nic bo mam dostep zeby sprawdzac poczte na starym mieszkaniu i robie to prawie codziennie. Wiec zaraz z poniedzialek tam dzwonie. :tak:

reklama
Wyjątkowaonaa moja mała nigdy tak nie płakała co chwile bez powodu.
Poza tym od 8 00 rano do 15 00 w ogóle nie spała tylko cały czas płakała.

Pojechaliśmy do pediatry- osłuchowo było ok, gardło ok, katar był mniejszy, ale pediatra powiedziała żeby lepiej sprawdzić uszy, bo u takic malych dzieci szybko katar przechodzi na uszy.

I się potwierdziło- na szczęście nie ma ropy, bo to początkowa faza zapalenia ucha.
Dlatego szybko antybiotyk podaliśmy.

Aaaaaa, czyli na gruźlice u was szczepia? A u nas nie jesli w historii rodziny choroby tej nei bylo...

Dziwie sie. Przeciez gruzlica mozesz sie zarazic jadac winda z chora osoba, ktora kaszlnie Ci w twarz. A co ma do tego rodzina???:cool:

Wyjątkowaonaa moja mała nigdy tak nie płakała co chwile bez powodu.
Poza tym od 8 00 rano do 15 00 w ogóle nie spała tylko cały czas płakała.

Pojechaliśmy do pediatry- osłuchowo było ok, gardło ok, katar był mniejszy, ale pediatra powiedziała żeby lepiej sprawdzić uszy, bo u takic malych dzieci szybko katar przechodzi na uszy.

I się potwierdziło- na szczęście nie ma ropy, bo to początkowa faza zapalenia ucha.
Dlatego szybko antybiotyk podaliśmy.

No to Ci wspolczuje, bo bol ucha jest okropny i niestety uwielbia powracac.

Powinni kontrolować po jakimś czasie. Nawet prawidłowe stawy potrafią się "zatrzymać". Można też przecież niechcący zwichnąć staw.
Ja w dzieciństwie miałam poduszkę Frejki. Nie miałam dysplazji, ale niedojrzałość stawową i ryzyko zwichnięcia - wyszło to właśnie w 3 miesiącu, podczas drugiego badania. Pierwsze było ok.
Ja tam wolę mieć pewność, że jest ok, bo widziałam jak to wygląda - miałam sąsiada z nieleczoną dysplazją. Miał kilka ciężkich operacji i tylko dzięki nim normalnie chodził :-(

Wiem, ciotka miala dysplazje i kilkanascie operacji za soba, a teraz chodzi o kulach. Ostatnia operacja miala calkiem niedawno.

Dziewczynki czy na te stawy biodrowe trzeba konkretnie po 6 tygodniu? My idziemy w czwartek a mały będzie miał już 9 tydzień :szok:

Lepiej pozno niz wcale ;-) nic sie nie martw:-)

A ja nie byłam w ogóle na badaniu bioderek znaczy usg:zawstydzona/y:.
Lekarz nic nie mówił,że coś nie tak z biodrami a ja tez nie zauważyłam nic złegoo (fałdki na nózkach).

Mam pytanie :

Jak długo trwa katar u malucha?

(mój ma 5 dzień i nic sie nie poprawia, stosuje się wg zalecień pediatry i dupa blada:baffled:, troszke lepiej mu sie śpi od wczoraj , bo od wczoraj rzuciłam w kąt gruszke i odciąam giluchy fridą)

Wyjatkowa idz na to usg, nieraz nic nie widac, wszedzie robia profilaktycznie nie bez powodu. Idz bo to jest bardzo wazne, a potem po co masz sobie wypominac.

Sama jestem ciekawa odpowiedzi:tak:
Mary a jakiego sprayu uzywasz? Bo ja mam roztwor wody morskiej i sie zastanawiam czy moge tego uzywac bez przeszkod. Bo niby pisze tam ze mozna juz uzywac u niemowlat. A mam tez taki problem jak ty. Tylko ze ja sie musze napracowac gruszka zeby wyciagnac taka piekna koziarke;-)

Mozna stosowac bez ograniczen :tak: zakup fride, bedzie latwiej.
Mary ja bym z tym patyczkiem uwazala, bo do nosa i uszu nie powinno sie ich wkladac. A jak mala Ci sie ruszy to bedzie dopiero :shocked2:

Ja walcze co wieczor z kolkami, podaje esputicon i to nic nie daje :wściekła/y: Wczoraj wzielam suszarke i podzialalo. Nie wiem tylko czy chodzi o odglos czy cieplo?? Kupilam plantex ale mala wogole nie chce go pic, herbata z kopru pluje i juz opadam z sil. Nie wiem co moge jeszcze podac zeby jej ulzyc. Sa jakis inne herbatki jeszcze??

Ja walcze co wieczor z kolkami, podaje esputicon i to nic nie daje :wściekła/y: Wczoraj wzielam suszarke i podzialalo. Nie wiem tylko czy chodzi o odglos czy cieplo?? Kupilam plantex ale mala wogole nie chce go pic, herbata z kopru pluje i juz opadam z sil. Nie wiem co moge jeszcze podac zeby jej ulzyc. Sa jakis inne herbatki jeszcze??

Na kolki i kupki na licznych forach polecano Debridat syrop ale on jest na receptę. Poczytaj sobie o nim może Wam pomoże. Ja go podaję od niedawna synkowi bo jest na wyregulowanie jelit, u mnie mały aż za dużo puszcza bąków i to takie śmierdziuchy, że szok. Na dobę to pewnie coś ok 100. Lekarz mówi, że to dobrze, że puszcza ale ja nie jestem tego taka pewna. Zastanawiam się co go tak gazuje. Pije moje mleko i Bebilon Comfort. Debridat miał być na wyregulowanie kupki bo ostatnie dwie były co 5-6 dni :-( Teraz dziś już 5 doba mija a kupy nie ma. Może potrzeba czasu aby Debridat zadziałał?:confused:

my podajemy Bobotic jest słodki malinowy i młody normalnie wcina go z lyżeczki i robi podkowke jak sie konczy :baffled: Teraz tylko pytanie czy te kolki to terroryzm???, ale na szczesie kropelki dzialaja cuda po samym podaniu. Polecamy !!! A dodam ze mam te niecieckie sab Simplex i one na młodego wcale nie działają :baffled:

bura a ty dostałaś skierowanie??
ja w szpitalu nic nie dostałam, a lekarka powiedziała że małej mogę zrobić usg ale tylko wykonują prywatnie i najlepiej żeby to zrobić w 8 tyg.
My byliśmy prywatnie, ale mój kuzyn chyba dostał skierowanie dla córeczki. Tylko nie wiem gdzie robili badanie.

A ja nie byłam w ogóle na badaniu bioderek znaczy usg:zawstydzona/y:.
Lekarz nic nie mówił,że coś nie tak z biodrami a ja tez nie zauważyłam nic złegoo (fałdki na nózkach).

Ty raczej sama nie zauważysz, że coś jest nie tak. Musi to stwierdzić specjalista. Jeśli lekarz nic Ci nie powiedział, tzn, że pewnie wszystko jest ok. Na pewno stawy nie są zwichnięte, bo to widać od razu. Ale nam pediatra powiedziała, że zawsze lepiej zrobić usg, żeby czegoś nie zaniedbać.

Ja z Zuzia tez nie mialam zadnych badan USG bioderek, nawet nie wiedzialam ze powinno sie robic. Teraz bylismy bo pediatra zalecila, wszystko ok, ale kazal na kontrole za 6 tygodni, juz wiecej nie jade, bo to bylam prywatnie wiec wiadomo ze zaleci kontrole. Jakos nie zauwazylam nic nieprawidlowego. Uwazam na bioderka, nie sciskam, czesto szeroko trzymam, i pampers wiadomo tez jest dosc szeroki.Nie wiem moze sie myle ale wydaje mi sie ze gdyby dzidzius mial dysplazje powazna lub zwichniecie to chyba lekarz podczas zwyklego badania cos zacznie podejrzewac:baffled:
To niezupełnie jest tak, że masz zlecona kontrolę bo lekarz chce zarobić. Czasem stawy przestają się rozwijać. Ja w dzieciństwie właśnie tak miałam. Nosiłam profilaktycznie poduszkę Frejki, żeby nie doszło do zwichnięcia.

Na kolki i kupki na licznych forach polecano Debridat syrop ale on jest na receptę. Poczytaj sobie o nim może Wam pomoże. Ja go podaję od niedawna synkowi bo jest na wyregulowanie jelit, u mnie mały aż za dużo puszcza bąków i to takie śmierdziuchy, że szok. Na dobę to pewnie coś ok 100. Lekarz mówi, że to dobrze, że puszcza ale ja nie jestem tego taka pewna. Zastanawiam się co go tak gazuje. Pije moje mleko i Bebilon Comfort. Debridat miał być na wyregulowanie kupki bo ostatnie dwie były co 5-6 dni :-( Teraz dziś już 5 doba mija a kupy nie ma. Może potrzeba czasu aby Debridat zadziałał?:confused:
Miałam debridat i nie działał. Kolki przeszły dopiero po zmianie mleka na bebilon pepti.

Wczoraj pierwszy raz podałam dziewczynkom Nutriton do mleczka. NIE ULEWAŁY :-):-) Na opakowaniu pisało, żeby dać 2 miarki na 90ml mleka. Ja dałam pół i wystarczyło :tak:

reklama
Do góry