No z tego co mi wiadomo to na całym ciele najczęściej. Są takie miejsca gdzie najczęściej pojawiają się plany, czyli: zgięcia łokci i kolan, dłonie, twarz, szyja, i owłosiona skóra, czyli brwi i najczęściej na główce taka jakby ciemieniucha, tylko bardzo brzydka. Podobno czasami przy azs coś się sączy z ran. U Pawełka akurat nic się nie sączy, ma tylko właśnie takie jakby liszaje.
Na szczęście udało nam się doprowadzić buzię Pawełka to dość dobrego stanu, mam nadzieję, że tak zostanie.
A, że lekarz mówi "wrażliwiec" to pewnie chodzi jej o to, że coś tak na niego działa, że ma podrażnienia. AZS to podobo reakcja organizmu na alergen, którym może być w zasadzie wszystko...
Piszę tyle ile wiem od lekarzy, z różnych książek i internetu, bo trochę się tym interesowałam jak dowiedziałam się , że Pawełek to ma. Nie jestem jednak ekspertem, ale mimo wszystko bym radziła obserwować dzieciaczki.
Aha,i Pawełek też ma zawsze bardziej czerwony policzek na którym leży. To się zaostrza od ciepła i podrażnień. Wystarczy, że zatrze lub jakoś przyciśnie mocniej policzek.