reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Żłobek a aktywnie w pracy

a16s

Fanka BB :)
Mam pytanie.
Od września daje syna do żłobka prywatnego będzie mieć 2 lata i 3miesiace. Moje pytanie jest takie czy w zus muszę zmienić z aktywny w pracy na żłobkowe? Czy mogę przez cały czas pobierać aktywnie w pracy i sama oplacac cała kwotę za zlobek bez przechodzenia na żłobkowe??
Najbardziej tu chodzi o to ze ZUS tak strasznie długo rozpatruje te wnioski i nie chce czekać pol roku za decyzja....
Nie jestem pewna czy ZUS ma jakiś podgląd na to czy dziecko jest w zlobu?

reklama
Z tego co wiem to zapisując dziecko do żłobka ta informacja jest już zgłoszona do zusu i automatycznie zmienia się to na aktywnie w żłobku, bo wtedy nie ty dostajesz te pieniądze tylko bezpośrednio żłobek. Aktywnie w pracy jest dla osób których dzieci nie chodzą do żadnej placówki. Nie możesz pobierać aktywnie w pracy mając dziecko w placówce. Sama chciałam dać dziecko do takiego klubiku, na 2h dziennie żeby mogła się pobawić z dziećmi ale to też oznacza przejście na żłobkowe i totalnie mi się nie opłaca.
Lepiej wychodzę idąc kilka razy w tygodniu do bawialni 🤷🏼‍♀️

Z tego co wiem to zapisując dziecko do żłobka ta informacja jest już zgłoszona do zusu i automatycznie zmienia się to na aktywnie w żłobku, bo wtedy nie ty dostajesz te pieniądze tylko bezpośrednio żłobek. Aktywnie w pracy jest dla osób których dzieci nie chodzą do żadnej placówki. Nie możesz pobierać aktywnie w pracy mając dziecko w placówce. Sama chciałam dać dziecko do takiego klubiku, na 2h dziennie żeby mogła się pobawić z dziećmi ale to też oznacza przejście na żłobkowe i totalnie mi się nie opłaca.
Lepiej wychodzę idąc kilka razy w tygodniu do bawialni 🤷🏼‍♀️
dziękuję za odpowiedź, właśnie nie byłam pewna czy w prywatnych placówkach też jest jakiś rejest który idzie do zus😅

Mam pytanie.
Od września daje syna do żłobka prywatnego będzie mieć 2 lata i 3miesiace. Moje pytanie jest takie czy w zus muszę zmienić z aktywny w pracy na żłobkowe? Czy mogę przez cały czas pobierać aktywnie w pracy i sama oplacac cała kwotę za zlobek bez przechodzenia na żłobkowe??
Najbardziej tu chodzi o to ze ZUS tak strasznie długo rozpatruje te wnioski i nie chce czekać pol roku za decyzja....
Nie jestem pewna czy ZUS ma jakiś podgląd na to czy dziecko jest w zlobu?
Tak, ZUS ma podgląd i z niego korzysta. Nie będziesz mogla od września brać AwP, dlatego najlepiej, żebyś 1 września złożyła wniosek o AwZ. Spytaj w swoim żłobku, jak oni funkcjonują z AWZ. Niektóre żłobki wymagają od rodziców co miesięcznych wpłat i potem oddają pieniadze, gdy dostaną przelew z ZUS, niektóre robią to inaczej. Ale szykuj się na to, że będziesz musiała wyłożyć czesne z własnej kieszeni za wrzesień, może też za październik a nawet listopad - ZUS ma 2 miesiące na rozpatrzenie wniosku, a poza tym żłobkowi wypłaca do 20. dnia kolejnego miesiąca, więc to może generować przestój. Ale ostatecznie dostaniesz wyrównanie od września.

dziękuję za odpowiedź, właśnie nie byłam pewna czy w prywatnych placówkach też jest jakiś rejest który idzie do zus😅
Tak, nie ma znaczenia, czy placówka jest niepubliczna, czy gminna. Co więcej, dziecko nie może być zapisane ani do żłobka, ani do przedszkola, ani do klubiku dziecięcego, ani do dziennego opiekuna.

Tak, nie ma znaczenia, czy placówka jest niepubliczna, czy gminna. Co więcej, dziecko nie może być zapisane ani do żłobka, ani do przedszkola, ani do klubiku dziecięcego, ani do dziennego opiekuna.
jeśli dziecko nie ukończyło jeszcze 3 rż a poszło do przedszkola ta za te miesiące w przedszkolu mozna pobierać aktywnie w domu (500zł) bo za przedszkole zus już nie oddaje.

Do góry