reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

ZUS, KRUS, BECIKOWE etc....wszystkie sprawy prawne styczniówek:))

reklama
Właśnie też mnie ta opieka ciekawi - bo z tego co wyczytałam przysługuje 14 dni na rok kalendarzowy, więc m kombinował by wziąć 14 w grudniu a potem drugi raz w styczniu... Ale to jeszcze gina zapytam:-)

Znalazłam coś takiego:
Pracownik, którego żona jest w ciąży i wymaga opieki, może poprosić lekarza o wystawienie z tego tytułu zwolnienia lekarskiego. A gdy nie jest w stanie wykonywać pracy z powodu konieczności sprawowania opieki nad członkiem rodziny, może liczyć na rekompensatę utraconego zarobku.
Należy się on w razie sprawowania opieki nad
(...) - chorym członkiem rodziny, którym jest małżonek, rodzice, teściowie, dziadkowie, wnuki, rodzeństwo oraz dzieci w wieku powyżej 14 lat.

Z tego wynika również, że prośba o wystawienie zwolnienia lekarskiego w celu opieki nad małżonką w ciąży jest jak najbardziej uzasadniona.

Prawo do zasiłku z tytułu opieki nad członkiem rodziny przysługuje do 14 dni w roku. Podstawą jego wypłaty jest uzyskanie od lekarza zwolnienia lekarskiego na druku ZUS ZLA, które stwierdza konieczność opieki nad chorym dzieckiem lub innym członkiem rodziny. Ponadto konieczne jest złożenie wniosku o przyznanie zasiłku wraz z oświadczeniem o pozostawaniu z chorym we wspólnym gospodarstwie rodzinnym.
ZUS: Zasiłek za opiekę nad żoną w ciąży | rp.pl
http://www.zus.pl/pliki/formularze/z_15.pdf

Ale gdzieś kiedyś wyczytałam że nie może to być świadczenie w ciągłości czyli np. jedna opieka do 31.12 a druga od 01.01 bo wtedy jest to traktowane tak jakby wszystko przysługiwało w jednym roku. Czyli musi być np. do 31.12 a potem dopiero od np. 03.01 by jakiś dzień odstępu był. Ale to trzeba się dokładnie dowiedzieć żeby nie wtopić;-)

JA zapisałam się do KRUS od 18 czerwca. Od 24.09 jestem na zwolnieniu. Zwolnienie w KRUS musi mieć okres minimum 30 dni, za inne nie ma wypłacanych pieniędzy.
Za urodzenie dziecka dostaje się niecałe 3300zł. A w związku z przedłużonym macierzyńskim, KRUS nie wypłaca dodatkowych pieniędzy tylko na wniosek w ramach macierzyńskiego przez 3 lata płaci się połowę składki KRUS.
To wszystko co się ostatnio dowiedziałam.
Z ZUS należy się ojcu dziecka zasiłek ojcowski 14dni, które może wykorzystać do 12 miesięcy od urodzenia dziecka. Tylko dn kalendarzowych nie roboczych. Tylko jeszcze nie wiem, czy trzeba to w całości, czy można np wsiąść 5 dni roboczych, później następne 5 dni, a następnie 4 dni, żeby móc skorzystać z tego urlopu
Jaguś87 czyli takie coś istnieje.
Czyli jak rozumiem, mąż może mieć takie zwolnienie 14dni w tym roku, a w następnym 2014 jak już urodzę?? No i te 14 dni to kalendarzowych?? Dobrze rozumiem?

Tak z tego wnioskuję, ale jeszcze coś poczytam na ten temat jak znajdę jakieś informacje, ewentualnie zapytam gina ale to najwcześniej 15 października.

JAguś daj znać jak się dowiesz, u mnie mąż wraca pod koniec października, więc mogę poczekać z informacjami aż zapytasz ginka

Kobietki, jeżeli któraś z Was miała plan, żeby założyć firmę (lub zawiesić i odwiesić istniejącą) i skorzystać z luki prawnej, jaka do tej pory była w kwestii zasiłku macierzyńskiego polegającą na możliwości opłacenia przez miesiąc najwyższej składki i dostania potem wysokiego macierzyńskiego, uważajcie. Wiele osób jeszcze nie wie o tym, że od 1 grudnia wchodzą nowe przepisy i będą i tak naliczać zasiłek od najniższej składki a ewentualną nadwyżkę podzielą przez 12. Telewizja i internet jakoś dziwnie milczą na ten temat, wiadomo, że prace nad projektem trwały, ale na temat tego, że ta zmiana przepisów miała bardzo krótkie vacatio legis i obowiązywać będzie już od stycznia w zasadzie nigdzie ani słowa, dlatego Wam o tym piszę.

reklama
Katherinne, jesteś pewna terminu wejścia w życie tych nowych przepisów? Bo księgowa mojej przyjaciółki powiedziała jej, że to wchodzi w zycie 1 stycznia 2014 dlatego musi pójść na chorobowe najpóźniej 31 grudnia tego roku.

Do góry