• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

ZUS

• Starter tematu Starter tematu monika_pk
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
reklama
Ja byłam dziś w swoim ZUS-ie, bo 3.02 kończy się moje półroczne świadczenie rehabiliracyjne. I dowiedziałam się, że w związku z tym, że pracodawca rozwiązał ze mną umowę o pracę w marcu 2005, a ciąża jest od czerwca 2005 to nie mam prawa do macierzyńskiego! >:( Babka z ZUS-u kazała mi złożyć papiery o kolejne świadczenie rehabilitacyjne, ale czy mi teraz przyznają? Termin porodu mam na 15.03 więc może do tego czasu mi przyznają, ale co potem? Mam urodzić i następnego dnia szukać pracy, bo żadne świadczenia poza zasiłkiem dla bezrobotnych mi nie przysługują?! Przecież to jakaś paranoja! Może macie jakieś info na temat takiej sytuacji jak moja - będę wdzięczna.

ja dziwię sie ze masz świadczenie rahabilitacyjne, jak ty od marca jesteś bezrobotna...

jeżeli twoje dochody na członka rodziny nie przekraczają 504 zł na osobę netto, to będzie ci sie nalezał zasiłek wychowawczy dla bezrobotnych (dodatek do rodzinnego)

Ja nie jestem na bezrobotnym, ale w marcu skończyła mi się umowa o pracę tzn. została mi wypowiedziana ze względu na stan zdrowia - przyniosłam do swojego pracodawcy dokumenty lekarskie kierujące mnie bezwzględnie na urlop zdrowotny (przynajmniej półroczny), bo jestem nauczycielem i gardło mi zupełnie wysiadło, a w odpowiedzi dostałam wypowiedzenie. Wykorzystałam więc przysługujące mi L4, a potem dostałam świadczenie rehabilitacyjne ze względu na dalszą niezdolność do pracy. W międzyczasie zjawił się dzidziak, a prawo do macierzyńskiego wygasło. Dlatego teraz w ZUS-ie kazali mi się starać o dalszą część tego świadczenia, czyli kolejne 6 m-cy, bo ze względu na ciążę zupełnie przerwałam leczenie gardła i nadal nikt mnie do pracy w szkole nie przyjmie.

Ja wtedy nie miałam dyrektora - sama nim byłam!!! A moim bezpośrednim przełożonym i zarazem pracodawcą był prezes fundacji, która założyła szkołę i przedszkole, w których pracowałam.

Właśnie wróciłam pd swojego lek. pierwszego kontaktu, który bez problemów wyszykuje stosowne dokumenty do ZUS-s, ale czy mi coś przyznają tego nie wie, bo pierwszy raz mu się taki przypadek trafia!

Dziewczynki dostalam dzis polecony z zusu. Przyznano mi zasilek rehabilitacyjny na okres 3 miesiecy od skonczenia magicznego okresu 182 dni. Wychodzi na to ze te 182 dni skoncza sie 17 stycznia. Czyli zasilek mam az do 17 kwietnia. Bardzo sie ciesze bo nie wiedzialam czy beda chcieli jeszcze jakies dokumenty czy to co dalam wystarczy.

dziś przyszła mi decyzja z zusu o przedłuzeniu rehabilitacyjnego na 3 m-ce. w sumie wyszło do 12.04. tak więc Fasola może spokojnie się tuczyć u mnie w brzucholu. ;D

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry