Witam!
Dziewczyny przepraszam, ze wtrącam się w wasz watek ale już raz drugi znalazłam tu odp na pytanie dot zasiłków, l4 itp i chciałam sie was zapytać jak Wy to widzicie. Znalazłam dziś taki artykuł odnosnie nowego macierzyńskiego
Zmiany w urlopach rodzicielskich już od 2013 roku - Bankier.pl
Chodzi mi głownie o ten fragment:
"Od 1 września 2013 roku, półroczny urlop macierzyński będzie można wydłużyć o kolejne pół roku. Z tym jednak, że jeżeli rodzice najpóźniej na
14 dni przed porodem od razu podejmą decyzję o pozostawaniu na urlopie macierzyńskim łącznie przez rok, to jedno z nich będzie dostawało
80 proc. wynagrodzenia. Jeśli matka nie podejmie takiej decyzji, wówczas przez pół roku będzie otrzymywała świadczenie w wysokości
100 proc. Jeśli dopiero po tym czasie zdecydują się na pozostawanie na urlopie następne pół roku, wynagrodzenie wyniesie już tylko
60 proc. podstawy. Rodzice będą mogli podzielić się urlopem, ale bez możliwości przebywania na nim jednocześnie. Będzie można za to wykorzystać drugą część urlopu w ratach. "
powiedzcie mi jak wam się wydaje, jeżeli jestem w 5tyg ciązy wiec termin porodu wypada mi na lipiec 2013 a zmiany mają wejśc od września 2013 to chyba raczeje nie mam możliwości skorzystania z rocznego urlopu płaconego 80% , ale skoro we wrześniu bedę przebywala na urlopie mcierzyńskim to chyba bedę mogła skorzystać z teej możliwości 60% przez pół roku ? dobrze myslę?