reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Księga sprawdzonych przepisów przez smakoszy Mam majowych 2009

Ja wlasnie mialam powstawiac, ale stwierdzilam ze w takim wypadku to dziewczyny moga sobie otworzyc te linki i tam jest masa przepisow......zreszta sama nazwa watku mowi "ksiega sprawdzonych przepisow".......
 
reklama
No nareszcie chwilke znalazlam na umieszczenie tu kilka przepisow sprawdzonych przeze mnie i moje dziewczyny....


Zupa jesienna.....

1 ziemniak
1 marchewka
pol pietruszki
kawalek selera
2 lyzki zielonego mrozonego lub swiezego groszku...
pol lyzeczki pietruszki
lyzka oliwy z oliwek

Krem ze szpinaku....

2 duze ziemniaki ( ugotowane i przetarte przez sitko)
garsc swiezego szpinaku...
mleko modyfikowane...
lyzka oliwy z oliwek

Szpinak dusimy okolo 3 minut ....wczesniej podlewamy 1 lyzka wody...
po zmiksowaniu dodajemy do przetartych ziemniaczkow i dodajemy tyle mleczka modyfikowanego aby powstala odpowiednia konsystencja na koncu dodajemy oliwe....

Zupa z cukinia......

1 ziemniak
1 marchewka
pol pietruszki
1 mala cukinia
tymianek....

Obrane i pokrojone warzywa wrzucamy na wrzaca wode i gotujemy okolo 20 minut....miksujemy......( cukinia nie wymaga obierania ze skorki)


Zupa z dyni.....

1 ziemniak
1 marchewka
kawalek selera korzeniowego
200g dyni....
1 lyzka kukurydzy mrozonej
1 lyzka oliwy z oliwek
odrobina rozmarynu


Krolik w potrawce....

1 ziemniak
1 marchewka
1 pietruszka
kawalek selera korzeniowego
kawaleczek pora
2 lyzki mrozonej kukurydzy
2 lyzki mrozonego groszku
szczypta koperku
szczypta pietruszki
1 lyzka oliwy z oliwek
150-200g ugotowanego krolika.....

Warzywa gotujemy okolo 20 minut po czym miksujemy z mieskiem.....nie uzywamy wywaru z krolika.....
 
Ostatnia edycja:
c.d

Rague z cielecina.....

200g dyni ( opcjonalnie 1 slodki ziemniak)
1 marchewka
kawalek pora
pol cebulki
1 lodyzka selera naciowego
4 duze pomidory ( wczesniej sparzone, obrane ze skorki i bez pestek)
pol lyzeczki ziol prowansalskich 1 lyzka oliwy z oliwek
150 g cieleciny lub wolowiny

mieso ugotowac osobno, wszystkie warzywa pokroic i gotowac na malym ogniu okolo 20 minut.....wszystko razem zmiksowac uzywajac wywaru z warzyw do uzuskania odpowiedniej konsystencji.....


Pierwsze spagetti..... ( zawiera gluten)

2 marchewki
4 lyzki groszku
kawalek pora 4 pomidory ( przygotowane jak w przepisie powyzej)
bazylia (najlepiej swieza, kilka listkow)
2 duze lyzki makaronu gwiazdeczki ( dla dzieci)
oliwa z oliwek

Warzywa ugotowac, polaczyc z makaronem wczesniej ugotowanym wedlug przepisu na opakowaniu, wszystko razem zmiksowac.....
 
c.d ......

Ryba w sosie szpinakowym.......

200g dowolnej ryby z bialym fleszem ( nie wedzonej)
2 garsci szpinaku ( najlepiej swiezego)
2 galazki selera naciowego
2 lyzki groszku
1 marchewka
lyzeczka masla

rybe upiec w folii aluminiowej w piekarniku, szpinak poddusic okolo 3 minut wczesniej podlewajac go 1 lyzka wody, warzywa ugotowac .....wszystko razem zmiksowac

Ryba po grecku....

150 g dowolnej ryby z bialym fleszem....
3 marchewki
1duza pietruszka
kawalek selera
1 duzy pomidor lub 2 male ( sparzone , bez skorki i pestek)
oliwa z oliwek
Warzywa ugotowac, ugotowana lub upieczona wczesniej rybe zmiksowac z warzywami

Ryba w kremie pomidorowo- paprykowym....

1 duza marchewka
1 ziemniak
kawalek pora
kawalek selera
2 pomidory ( przygotowane jak w przepisach wczesniej)
pol czerwonej papryki...
oliwa z oliwek

Warzywa ugotowac i zmiksowac z ugotowana ryba......

Pieczone jablko z cynamonem i laska vanilii...

Jabluszko..wydrazylam pokroilam na cwiartki......Na podwojnie zlozona folie aluminiowa polozyc jablka, laske cynamony i laske vanilii...podlac odrobinka wody i zrobic paczuszke.... piec w piekarniku 20 min w 180 stopniach...
Po wyjeciu jablko zmiksowac wczesniej wyjac cynamon i vanilie.....ja dodalam ziarenka vanilii do srodka.....
Mozna upiec bez vanilii i zamiast laski cynamonu uzyc odrobinke takiego zmielonego...


Pieczone jablko z suszonymi morelami.....

Jablko przygotowujemy jak w przepisie powyzej......
5 moreli gotujemy okolo 10 minut w wodzie...wszystko razem miksujemy...
 
Rague z cielecina.....

200g dyni ( opcjonalnie 1 slodki ziemniak)
1 marchewka
kawalek pora
pol cebulki
1 lodyzka selera naciowego
4 duze pomidory ( wczesniej sparzone, obrane ze skorki i bez pestek)
pol lyzeczki ziol prowansalskich 1 lyzka oliwy z oliwek
150 g cieleciny lub wolowiny

mieso ugotowac osobno, wszystkie warzywa pokroic i gotowac na malym ogniu okolo 20 minut.....wszystko razem zmiksowac uzywajac wywaru z warzyw do uzuskania odpowiedniej konsystencji.....

wersja by tsarina (zawiera gluten)
dynia 200g
2 marchewki
seler
3 duże pomidory bez skróki i pestek
koperek
oliwa z oliwek
3 łyżeczki kaszy manny (na 100ml wody, jak się ugotuję, to daję tak 1 i pół, albo jak sie trafi to jedną z "brzuszkiem"
i oczywiście cielęcinka

wykonanie jak wyżej... efekt- bardzo pełen brzuszek, bardzo uśmiechnięta dzidzia i bardzo duża kupka!

oraz zainspirowana Panią Paskalową Jolą... zrobiłam gruszki z cynamonem w folii alum.- nie miałam jabłka pod ręką a miałam gruszkę- też pycha!
 
Ostatnia edycja:
I dodam od razu, skoro poprawiałam powyższy przepis, że dokonałam takich oto numerów:

Kurczak ze szpinakiem

dwie garście szpinaku
marchewka
kawaleczek pietruszki i selera
ok.100g piersi z kurczaka
lyżeczka masła
1 ziemniak
natka z pietruszki
ćwiartka jabłka

wykonanie tradycyjne, tylko, że gotując mięsko dodałam pod sam niemal koniec jabłko, wcześniej przelałam mięso wodą i poprostu zagotowałam... takie mięso dałam do warzywek i zmiksowałam. No smak ciekawy, sama najchetniej bym to zjadła:eek::-D:-D

Dynia mięsno- owocowa
około szkalnki pokrojonej już dyni
marchewka,
pietruszka,
seler- narazie to baza, a wersje są 3:
1) jeśli dodaje mięso drobiowe, to zanim zmiksuje dodaje ok.6-7 obranych ze skórki i wypestkowanych winogron i mieszam to z ziemniakiem wcześniej ugotowanym;
2) jeśli cielęcinka to dodaje ćwiartkę jabłka i to też z ziemniakiem
3) cielęcinkę można też wzbogacić 2 łyżeczkami śliwek (ja miałam domowej roboty, gotowane i zmiksowane, ale te ze słoiczka chyba też mogą być) i tu dałam kaszę mannę- ale ja byłam już lekko w kupkowej desperacji, bo zazwyczaj podawane śliwki w kaszce, zostały natychmiast wyplute przez Izę:rofl2::confused2:

Krem z dynii
około szklanki pokrojonej dyni,
2 duże ziemniaki,
szczypta kopru
łyżeczka masła lub oliwy- ja dałam masło, bo skończyła się oliwa,
kremowej konystencji doda mleko modyf., lub matki

voila!


i nie będe sobą, jeśli nie napiszę tego:
ha! nie tylko jola potrafi!

wybacz joluś musiałam!
 
reklama
W ramach uaktualnienia wątku i nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia podaję dwa fajne przepisy dla naszych półroczniaków,które beą mogły zakosztować świątecznych potraw.
BARSZCZ CZERWONY
1 marchewka
pół pietruszki
kawałeczek selera
mały ziemniak
2-3 buraczki
szczypta posiekanego koperku
troszkę soku z jabłka
szczypta majeranku
odrobina cukru(na koniuszku łyzeczki)
Włoszczyznę umyć, oczyścić,zalać gorącą wodą i ugotować.Dodać oczyszczone,surowe buraki pokrojone w plastry i gotowca do miękkości.Delikatnie zakwasić zupę sokiem z jabłka.Ugotowane warzywka wyjąć, wywar przecedzić.Dodać cukier i majeranek.Przed podaniem posypać koperkiem:-)
KOMPOT Z SUSZU
kilkasuszonych jabłek
kilka suszonych gruszek
kilkasuszonych śliwek(nie wędzonych)
kilkasuszonych moreli
laska cynamonu
2-3 goździki
Owoce zamoczyć na noc.Przepłukać,zalać 2 litrami wody,dodać cynamon i goździki.Gotować ok godziny.
MALUCHOM PODAJEMY ROZCIEŃCZONY!
 
Do góry