Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
A ja chcę wiedzieć więcej o tym przygotowywaniu krocza do porodu, Maksymalnie dużo jak się da poproszę![]()
Kaana - masowanie krocza, wiesiołek. To powinno pomóc
Co do ochraniaczy - dlatego nie są polecane, bo są przypadki, że się dziecko niestety tak wpatuli w nie, że się udusi :/
Moje rady i przemyślenia:
-nie kupować dziecku zabawek i książek - dostaniecie ich tyle, że nie będzie gdzie chować
-nie kupować od razu dużych i ekonomicznych opakowań kosmetyków - problem co jak dziecko akurat źle na nie zareaguje
-rytuały, rytuały i jeszcze raz rytuały
- dziecko od początku w swoim pokoju powinno spać, jasne - pierwsze miesiące trudne są, ale później jaki komfort![]()
Ile mam tyle rad i opiniiJa po swoich doświadczeniach radzę przed zakupem wszelkich ułatwiaczy wychowania, usypiaczy (np. szumisie), tudzież zabawek wypróbować na swoim dziecku u znajomych
- karuzelkę kupiliśmy za kupę forsy jak synek skończył 3 mies., a moje dziecko się jej bało i stan ten się nie zmienił (dzieci znajomych leżały wpatrzone w te ustrojstwa bite godziny).
- Huśtawka dla niemowląt - nienawidził jej, jeden wielki płacz (dzieci znajomych na tym momentalnie zasypiały).
- Otulacze/śpiworki - jeden ryk (nie cierpi mieć splątanych i okrytych nóżek, od urodzenia spał bez skarpet bo nawet śpiochy go wnerwiały, a urodził się we wrześniu czyli po upałach. Przykryty tylko kocykiem i jakoś nie marzł w nocy, dodatkowo się rozkopywał. Chyba się zahartował bo nie chorujeKołdrę dostał jak skończył 1,5 roku.
- poduszka do spania - dopiero po 1 r.ż. Paweł Zawitkowski mówi, że jak mama chce poduszkę, to niech ją sobie flamastrem na prześcieradle narysuje
- ochraniacz na szczebelki - mieliśmy, bo młody się bardzo rzucał, ale po poczytaniu artykułów o śmierci łóżeczkowej spowodowanej wciśnięciem noska między materac a ochraniacz zdjęłam bezpowrotnie i siniaków nie było (polecam łóżeczka turystyczne - mają miękkie boki i ochraniacze nie są potrzebne)
- do kąpieli - dla każdego dziecka co innegomojemu podpasował żel do mycia ciała i włosów Hipp, a miał uczulenie na Ziajkę i Johnsona. W emolientach podobno nie powinno sie kąpać zdrowej skóry, żeby nie przyzwyczaić, bo jak coś później wyskoczy to nic nie będzie działało. Mój synek miał suche miejsca na nóżkach i smarowaliśmy emulsją do ciała Emolium.
- do wanienki - na dno pielucha tetrowa, żeby się dziecku pupka nie ślizgała. Gąbki masakra- pożywka dla bakterii.
- na ciemieniuchę oliwa z oliwek, oliwka dla niemowląt, olej kokosowy itp.
Chciałabym się dowiedzieć więcej o masażu krocza, wiesiołku i naparze z liści malin. O co chodzi? I jak się wykonuje ten masaż? W poprzedniej ciąży słyszałam o tym ale nie wykonywałam, a skończyło się na cc.
Franca a rodzilas w sw. Zofii? Jeśli tak to jakie masz wrazenia? Ja teraz tam chodze do poradni przyszpitalnej i liczę że mnie nie odeślą do innego szpitala na poróda moj syn rzeczywiście totalny indywidualista doslownie ze wszystkim, do tego bardzo wymagający i żywiołowy. Mam nadzieję że w przyszłości ten temperament wyjdzie mu na dobre
![]()