reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lipcowe mamy 2018

A kartę Ci już założyli? Ja dziś byłam na wizycie, położna powypełniała papiery, ale karty mi jeszcze nie zakładała. Założy mi dopiero na wizycie 9 stycznia (to będzie 12tc u mnie) wtedy też mam mieć robione pierwsze badania krwi.
Ja w Polsce i w sumie karte tez bede miala zaklafana za rydzien, to bedzie 12tc. Badania porobilam dzis [emoji5]
Tylko, ze leki juz mam od 4 tc, l4 od 8tc i kilka usg za soba. Tak wszystko jakby nieoficjalnie [emoji6]

0d1yskjoqs9fyz5x.png

mhsvvcqg1m8gostm.png

Aniołek[*]8.08.2017

reklama
Dopóki nie dostanę to będę w niepewności jeszcze teraz tak do dupy będzie bo wypłaty mamy do 30 każdego miesiąca za miesiąc bieżący czyli za grudzień do 30 grudnia, a w grudniu zawsze wypłacają przed świętami i wezmą mi pod uwagę tylko L4 do 22.12 czy założą że będę miała kontynuację nie wiem sama...

Napisane na Moto G (5S) w aplikacji Forum BabyBoom
Wypłaca ci do tego do którego masz l4. Jeśli będziesz przedłużała l4 a nie zdaza jeszcze wypłacic to dostaniesz raczej do konca miesiąca. Ja tak miałam w poprzednich ciążach. ZUS wypłacał mi koło 25 każdego miesiąca. Tylko ja nie czekałam na tą kasę bo mi było wszystko jedno kiedy wypłaca bo i tak nam starczało z wypłaty męża.

Co do jazdy rowerem w pierwszej ciąży jeździłam do 8 miesiąca a potem już odpuściłam bo mi się w głowie kolebalo i miałam stracha. W drugiej to gdzieś do 6 miesiąca ale z dwulatkiem za plecami było to mocno ryzykowne bo z kolei on się strasznie wiercil i mi rower mało stabilny się wydawał. A teraz nie jeżdżę bo zimno. Na wiosnę zacznę jak będzie ok.

Wypłaca ci do tego do którego masz l4. Jeśli będziesz przedłużała l4 a nie zdaza jeszcze wypłacic to dostaniesz raczej do konca miesiąca. Ja tak miałam w poprzednich ciążach. ZUS wypłacał mi koło 25 każdego miesiąca. Tylko ja nie czekałam na tą kasę bo mi było wszystko jedno kiedy wypłaca bo i tak nam starczało z wypłaty męża.

Co do jazdy rowerem w pierwszej ciąży jeździłam do 8 miesiąca a potem już odpuściłam bo mi się w głowie kolebalo i miałam stracha. W drugiej to gdzieś do 6 miesiąca ale z dwulatkiem za plecami było to mocno ryzykowne bo z kolei on się strasznie wiercil i mi rower mało stabilny się wydawał. A teraz nie jeżdżę bo zimno. Na wiosnę zacznę jak będzie ok.
Mi wypłaca firma nie ZUS :) firma rozlicza się z ZUSem ;) więc dostaje w terminie mojej normalnej wypłaty :)

Ja w Polsce i w sumie karte tez bede miala zaklafana za rydzien, to bedzie 12tc. Badania porobilam dzis [emoji5]
Tylko, ze leki juz mam od 4 tc, l4 od 8tc i kilka usg za soba. Tak wszystko jakby nieoficjalnie [emoji6]

0d1yskjoqs9fyz5x.png

mhsvvcqg1m8gostm.png

Aniołek[*]8.08.2017
A nie jest tak, że kartę trzeba mieć założoną do 10 tyg żeby dostać becikowe ?

A nie jest tak, że kartę trzeba mieć założoną do 10 tyg żeby dostać becikowe ?

Pierwsza wizytę u gina musisz mieć do 10 TC. Karta nie ma nic do rzeczy. I tak po porodzie dostaniesz od gina zaświadczenie że byłaś pod opieką od tego a tego tygodnia.

Ja parę razy jechałam do sklepu na rowerze w 1 ciąży, ale to jednak był zbyt duży stres, że się przewroce. Inna sprawa, że z moim wybitnym talentem do przewracania się nie mogę być pewna za siebie nawet idąc na prostej drodze :D

p19uqqmzxqi22hcj.png
To ja kiedyś jechałam rowerem oczywiście musiałam wziąć torebkę bo przecież na rower wyjątkowo mi była potrzebna :/ i co torebka wkręciła się w koło a ja po chwili byłam za rowerem ze zdartymi kolanami i łzami w oczach bo mój mąż śmiał się na pół ulicy :/

To ja kiedyś jechałam rowerem oczywiście musiałam wziąć torebkę bo przecież na rower wyjątkowo mi była potrzebna :/ i co torebka wkręciła się w koło a ja po chwili byłam za rowerem ze zdartymi kolanami i łzami w oczach bo mój mąż śmiał się na pół ulicy :/

Mi się raz pasek od torebki wkręcił i ta sie wywaliłam jakoś dziwnie że oko miałam podbite :D Mój ze mną jechał to też sie śmiał. Potem oczywiście miałam do niego pretensje, że normalny facet by podbiegł i zobaczył czy nic mi nie jest a nie się śmiac :D potem mu było głupio jak zobaczył moje oko, bo za 2 dni mielismy taki uroczysty obiad i jego rodziny a ja w sukieneczce z pięknym granatowym okiem :D

reklama
Mi się raz pasek od torebki wkręcił i ta sie wywaliłam jakoś dziwnie że oko miałam podbite :D Mój ze mną jechał to też sie śmiał. Potem oczywiście miałam do niego pretensje, że normalny facet by podbiegł i zobaczył czy nic mi nie jest a nie się śmiac :D potem mu było głupio jak zobaczył moje oko, bo za 2 dni mielismy taki uroczysty obiad i jego rodziny a ja w sukieneczce z pięknym granatowym okiem :D
Faceci [emoji23][emoji23][emoji23] zero empatii i zrozumienia [emoji23] ale portfel i telefon to wpychają do naszych torebek [emoji23]

Do góry