reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Zdrowe podejście, aż zacznę obserwować ten profil :) nie ma co kupować na zapas, przecież nie mieszkamy na odludziu i wszędzie są sklepy. Jak coś będzie potrzebne to zawsze można podjechać. Dużo dobrych opinii slyszalam o tych chusteczkach, one są chyba dostępne w rossmanie albo mi się źle wydaje.
Są chyba w wielu sklepach :) w auchan też na pewno

reklama
Czytam o tych wagach waszych dzieci i się zastanawiam czy tylko ja nie mam pojęcia ile waży mój synek? Pomiary były robione na 3 prenatalnym a teraz kończę już 37 TC. Na USG zawsze mi sprawdzają przepływy, łożysko, szyjkę ale wagi nie. Napewno sprawdza przed porodem w szpitalu ale czy to wystarczy?

A na wydrukach z USG nie ma wagi?

A jak te przepływy sprawdza lekarz ? Jak to jest opisane w wyniku? Bo ja nic takiego nie mam :( a jak sie sprawdza normy , bo jestem w takiej tabelce z centylami i teraz nie wiem czy będąc w 35 t 4 dzień mam patrzeć na tabelkę dla 35 czy 36 tygodnia ciąży ?

To u ciebie troche na odwrót jak u mnie . Kość udowa mam 33 w 5 d czyli tez mniejsza o 2 tyg , ale jako ciekawostka bo ja nie rozumiem tych skrótów to : BPD jest 32w6 a hc 35w1 czy czasem jedno i drugie to nie jest głowa dziecka ?
Mi tylko mówi, że przepływy dobre podczas usg. Nie wiem na co się patrzy żeby to stwierdzić.

Mi lekarz sprawdza zawsze przepływy w głowie dziecka i w pepowinie chyba, nie wiem za bardzo jak to wygląda ale wiem że robi to na usg. I mówi że albo są dobre albo na pograniczu. To się nazywa fala A czy jakis tsk ale czy jest to określone na wydruku na usg to szczerze nie mam pojęcia. BPD- to długość międzyciemieniowa głowy, a HC- to obwód główki i wtedy jak są różnice to dziecko chyba ma asymetryczna glowke ale to nie świadczy o żadnej chorobie. Najlepiej jak byś zapytała lekarza bo ja tego nie ogarniam zbytnio.

A jak te przepływy sprawdza lekarz ? Jak to jest opisane w wyniku? Bo ja nic takiego nie mam :( a jak sie sprawdza normy , bo jestem w takiej tabelce z centylami i teraz nie wiem czy będąc w 35 t 4 dzień mam patrzeć na tabelkę dla 35 czy 36 tygodnia ciąży ?

To u ciebie troche na odwrót jak u mnie . Kość udowa mam 33 w 5 d czyli tez mniejsza o 2 tyg , ale jako ciekawostka bo ja nie rozumiem tych skrótów to : BPD jest 32w6 a hc 35w1 czy czasem jedno i drugie to nie jest głowa dziecka ?

IMG_20180720_164630.jpg

UA tętnica pępowinowa, MCAtetnica środkowa mózgu, AFI ilość płynu owodniowego.
Zobacz u siebie co masz a tu masz link do skrotow.
Link do: USG w ciąży: interpretacja wyniku. Rozszyfruj skróty w opisie USG

Załączniki

• IMG_20180720_164630.jpg
    IMG_20180720_164630.jpg
    742,8 KB · Wyświetleń: 424
reklama
Do góry