Profilaktyka późnej postaci choroby krwotocznej u niemowląt karmionych piersią
Podawanie noworodkom witaminy K jest ogólnie przyjętym sposobem zapobiegania chorobie krwotocznej noworodków spowodowanej przez niedobór tej witaminy. W Polsce, rutynowe, jednorazowe podanie 1 mg witaminy K domięśniowo nie jest urzędowo obowiązujące, ale jest praktykowane w wielu oddziałach noworodkowych. Dowiedziono, że taka profilaktyka skutecznie zmniejsza częstość występowania klasycznej i późnej postaci choroby krwotocznej, ale nie eliminuje całkowicie późnej postaci dużego niedoboru witaminy K, która zdarza się przede wszystkim u niemowląt karmionych wyłącznie piersią w wieku 2 - 12 tygodni. Ponieważ zależy nam na wyłącznym karmieniu piersią przez przynajmniej pierwszych 5 miesięcy, to jednocześnie powinniśmy maksymalnie zmniejszyć ryzyko wystąpienia późnej postaci choroby krwotocznej z niedoboru witaminy K. Najczęściej bowiem choroba ta występuje nagle, może mieć bardzo ciężki przebieg, a najczęstsze objawy są spowodowane krwawieniem śródczaszkowym. Mniej często występują takie objawy, jak krwawienie z błon śluzowych (świeża krew w stolcu) i podbiegnięcia krwawe. Z zadowoleniem należy więc przyjąć pojawienie się (z wieloletnim opóźnieniem!) w polskich aptekach pierwszego doustnego preparatu witaminy K - Vita K krople. Codzienne podawanie małych dawek po 25 mcg witaminy K zaleca się niemowlętom wyłącznie karmionym piersią do czasu ukończenia 3 miesiąca życia, a szczególnie wcześniakom, dzieciom z przebytą wczesną lub klasyczną postacią choroby krwotocznej, dzieciom po przebytym niedotlenieniu okołoporodowym i innych chorobach w okresie noworodkowym i wczesno-niemowlęcym, które spowodowały opóźnienie w karmieniu doustnym lub mogły wpłynąć niekorzystnie na biologiczną dostępność witaminy K w organizmie dziecka. Należy podkreślić, że ewentualnego podawania doustnego preparatu witaminy K nie należy uważać za zastępcze wobec zalecanej profilaktyki pourodzeniowej (1 mg domięśniowo bezpośrednio po urodzeniu) i wystarczające w pewnych szczególnych przypadkach klinicznych z cholestazą.
ja nie podaję tej witaminki, ale podaję wit D3
dobrej nocy moje drogie, nie wiem kiedy zajrzę,
jeśli was nie ma na liście to proszę o privy,
ciao!