reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Wrześniówkowe mamy

Atru - ja jestem w podobnym oczekiwaniu co ty. Od okolo miesiaca nie karmie(sciagam) piersia i nic. Ciaze wykluczam w 100% gdyz jestem slomiana (grzeczna;-)) wdowa od porodu, wiec co jest? tez chyba klania sie gin lub inny szrlatan...
Cariocca - tak, jestem kosmetyczka i chetnie cos doradze apropos cery ale musze znac jej obraz, bo w tych wirtualnych okolicznosciach diagnoza 'naoczna i palpitacyjna' niestety nie wchodzi w gre:-). Dieta, o ktorej mowisz nie koniecznie zle wplywa na cere ( jest prosta i raczej zdrowa) , wiec moze hormony?
doti - moj malec chyba dzis rowniez rozpoczal wojne podjazdowa z mamusia czyli terroryzowanie. Do tej pory byl taki grzczny wiec jaki dzis sie roz-krzyczal z oczmi pelnymi lez postawilam jedna doagnoze - kolka:szok:...a on po chwili usmiecha sie do mnie. No co za maly czorcik. Podobnie bylo przy kapieli :rofl2:...ale i tak nie narzekam.

reklama
witajcie babeczki
wlasnie sie przestraszylam. karmie omka i gdy chcialam go odstawic bo zasnal, z przerazeniem zobaczylam jak pcha raczke do buzki. w dzien tez zasypial z palcami w buzi. czyzby juz sie do tego przyzwyczail? smoka wciaz nie toleruje. jak go oduczyc trzymania rak w buzce?

witajcie babeczki
wlasnie sie przestraszylam. karmie omka i gdy chcialam go odstawic bo zasnal, z przerazeniem zobaczylam jak pcha raczke do buzki. w dzien tez zasypial z palcami w buzi. czyzby juz sie do tego przyzwyczail? smoka wciaz nie toleruje. jak go oduczyc trzymania rak w buzce?

ja mam ten sam problem tylko u mnie w większości w buzi ląduje lewy kcik (już ma mała preferencje) i nie chce smoczków (mamy canpl, nuk, avent i tommee tippee)
a ja dzisiaj idę z Szymkeim do doktora na kontrol a on dalej pokasłuje jest już widoczna poprawa na lepsze ale wg mnie nie jest zdrów

majandra podobno teraz jest najleprzy czas na oduczanie i nauczanie dobrych nawykow... ale ja nie umiem.
co do terrorystow to moj juz dawno posiadł tą umiejetnosc. jak nie chce lerzec w lozeczku to krzyczy łaaałaaa. co gorsza ostatnio nauczył sie maaamaaaa i jak tu takiego nie wziasc na rece. nie mam sumienia go trzymac w lozeczku jak mnie wola :-D

Iza - maly sam sie oduczy tych raczek jak bedzie nimi potrafil robic wiecej niz tylko trafic do buzi :-) Smoczka nie uzywacie?
Tygrysku - to moze lepiej ze nie chce smokow, masz naprawde ksiazkowe dzieciaki.
Hurda - ale brak mleka w diecie to chyba jednak szkodzi na cere, bo mi sie popsula od momentu kiedy przeszlam na ta diete dla skazowcow bialkowych.
Atru - papierochy bidny zostawil, swietnie rozumiem co czul... Jeszcze nie zapomnialam :-) O jak bym sobie puscila dymka...

U mnie zaczyna sie akcja "wychowywanie", ale swiadomie nie rezygnuje na razie ze smoka i z bujania w kolysce do smu. Chce go przestawic na spanie od 19tej (ostatnio odmawia wspolpracy), kapiel o 18tej, jedzenie co 3 godziny (bo lubi sobie possac co 1-2 godz, a czasem tylko sie przytulic i sobie pomemłać)

Iza - maly sam sie oduczy tych raczek jak bedzie nimi potrafil robic wiecej niz tylko trafic do buzi :-) Smoczka nie uzywacie?
niestety nie, mamy podobna sytuacje jak u Tygryska. Wciskam mu jedynie jak na spacer idziemy zeby nie robił awantury. wtedy nie mysli o ubieraniu ani o czapce na glowie a o wypluciu smoka :-)
smieszny jest bo jak wkladam do buzki to chwyta lapczywie a potem nim strzela na odleglosc :rofl2:

reklama
Hurda - ale brak mleka w diecie to chyba jednak szkodzi na cere, bo mi sie popsula od momentu kiedy przeszlam na ta diete dla skazowcow bialkowych.
- z tego co mi wiadomo( a na punkcie zdrowego odzywiania mam malego bzika) mleko nie jest wskazane w ogole w diecie doroslego, za wyjatkiem jego przetworow. Same mleko ma w sobie skladniki (bodajze enzymy) z ktorym trawienim dorosly organizm ma problem (dlatego nawet maluszkom tak pozno wprowadza sie do diety czyste mleko krowie). Zupelnie nie wiem skad te przeswiadczenie ze mleko jest taaakie zdrowie:szok:. Ale na pewno nalezy uzupelniac diete w wapn (tu oczywiscie pomocne beda owe przetwory mleczne, pomijajac slodkie jogurty i serki ale tez brokuly, szpinak). Czesto powodem pogorszenia sie cery jest brak cynku - charakteryzuja ja wtedy trudnosci z szybkim procesem odbudowy i gojenia, suchosc, drobne krostki (ale nie ropne) podraznienia itp. Cynk mozesz znalezc w rybach, owocach morzach, pestkach dyni, pieczywie pelnoziarnistym, brokulach,fasoli i miesku. Przyznam ze wsrod mojch 'pacjentek' bardzo duzo wlasnie pomogla dieta bogata w cynk. Mysle ze w twoim przypadku wlasnie ogromne zubozenie sladnikow pokarmowych ( w tym pewnie i cynku) ma wplyw na wyglad cery.

W kwesti smoczka - moj Stachu ze smoczkiem jest za pan brat od urodzenia (ma bardzo silny odruch ssania a nie karmilam piersia) ale nie uzywam go jako tzw knebelka, gdyz odrozniam jego placz - ten domagajacy sie butli od tego ze zmeczenia.
Iza - maly sam sie oduczy tych raczek jak bedzie nimi potrafil robic wiecej niz tylko trafic do buzi :biggrin2: Smoczka nie uzywacie?
Moj smyk rowniez wklada raczki do buzi ale wyraznie odgranicza TO ssanie od ssania smoczka. Czasem go wypluwa i wtedy mietoli piastki a czasem, szczegolnie jak jest zmeczony potrzebuje wlasnie smoczka..i cichutko zasypia. Dlatego jeszcze nie zamartwiam sie na zapas.

Do góry