E
ecza
Gość
Mam to samo przy ubieraniu....spina tak te ręce ,że na samą myśl że mam coś je ubrać przez głowę aż mnie trzęsie...mam nadzieję , że to niebawem minie...No ja ten wzorzec już dawno zmieniłam, bo chodzimy do fizjo więc ona z automatu nam powiedziała o prawidłowej pielęgnacji podnoszenia niemowlakaTeraz jak ją tylko przesuwam na łóżku aby zmienić cycka do karmienia to czasem ja wezmę na szybko pod głowę i pupę to wtedy te barki daje maksimum do uszu
Ale ona ogólnie ma to wzmożone napięcie obręczy barkowej i ciężko jest to od razu wyeliminować, bo przy przebieraniu jej ubranek to że by ręce jej wyprostować albo podnieść do góry to masakra, tak je spina, ma takie sztywne
![]()

Super...w wolnej chwili zgłębie temat...chociaż coś tam kiedyś czytałam na ten tematwczoraj wieczorem czytałam fajne artykuły o wzmożonym napięciu fizjo pisze o tym że czasem może być to wynik choroby refluksowej
polecam jak ktoś ma czas poczytać
Przykurcze u niemowląt - obręcz barkowa - przykurcz mięśni u dziecka - ćwiczenia rozciągające obręcz barkową - MamaFizjoterapeuta
„Wzmożone napięcie obręczy barkowej”- z taką informacją trafiają czasami do mnie Rodzice moich małych Pacjentów. Często zagubieni i zdezorientowani, zadający sobie pytanie… skąd się to mogło wziąć i… czy da się temu zaradzić??? Dzisiaj postaram się nieco przybliżyć ten temat. Kto choć raz miał...mamafizjoterapeuta.pl
![]()
Refluks u noworodka - Kiedy dziecko przestaje ulewać? - Czemu dziecko ulewa? - refluks niemowlęcy - MamaFizjoterapeuta
„Wzmożone napięcie mięśniowe”- z taką diagnozą trafia do mnie (i pewnie nie tylko do mnie) naprawdę sporo małych Pacjentów. Tymczasem część z nich wcale w pierwszej kolejności nie potrzebuje fizjoterapeuty, tylko… gastrologa/ logopedy/ neurologopedy… Dlaczego? Bo owo „wzmożone napięcie” wcale...mamafizjoterapeuta.pl