Potrzebuję porady, progesteron w 18 dc wyniósł 5.98, teoretycznie mieści się w normie dla fazy lutealnej. Po wysłaniu wyników mojej gin odpisała "wynik za niski jak na prawidłową owulacje". O co może chodzić? Że owu nie było? Była jakaś "zła" ?
czy jest sens powtarzać za parę dni bądź czy jest sens zacząć brać progesteron? Może za wcześnie zrobiłam te badania, sama już nie wiem
ktoś pomoże? 
reklama
A miałaś potwierdzoną owulację? Szczyt progesteronu przypada na siódmy dzień.
Jeśli badanie zostało wykonane zgodnie z zasadami, to ten wynik sugeruje, że owulacji nie było. Niemniej jednak aby mieć pewność należałoby wykonać monitoring cyklu.
Jeśli badanie zostało wykonane zgodnie z zasadami, to ten wynik sugeruje, że owulacji nie było. Niemniej jednak aby mieć pewność należałoby wykonać monitoring cyklu.
L
Lebkuchen_mum
Gość
Pra
Wdopodobnie nie doszło do owulacji badz zrobilas w zlym terminie od owulacji czyli za wczesnie lub za pozno. Powinno się 7/8 dni po przewidywanej oeulacji wykonywać progesteronPotrzebuję porady, progesteron w 18 dc wyniósł 5.98, teoretycznie mieści się w normie dla fazy lutealnej. Po wysłaniu wyników mojej gin odpisała "wynik za niski jak na prawidłową owulacje". O co może chodzić? Że owu nie było? Była jakaś "zła" ?czy jest sens powtarzać za parę dni bądź czy jest sens zacząć brać progesteron? Może za wcześnie zrobiłam te badania, sama już nie wiem
ktoś pomoże?
![]()
Z
zaz208622
Gość
Myślę, ze miałaś owulacje, ale zbadałas go po prostu za wcześnie. 18 dc to przy standardowym książkowym cyklu dopiero jakieś 4 dpo i wtedy jak najbardziej taki progesteron jest w normie. Zbadaj za kilkadni i zobaczysz jaki będzie.
Kluczowa jest tu ilość dni po owulacji bo szczyt progesteronu jest najczęściej około 7-8 dnia po owulacji
Kluczowa jest tu ilość dni po owulacji bo szczyt progesteronu jest najczęściej około 7-8 dnia po owulacji
Ten cykl był bez monitoringu więc nie wiem kiedy mogło dojść do owulacji
A miałaś potwierdzoną owulację? Szczyt progesteronu przypada na siódmy dzień.
Podziel się: