reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Generalnie dziewczyny to warto zbadać sobie właśnie bete, a nie liczyć tygodnie, bo one nie dają gwarancji widoczności na usg. Jedna ma owulacje w pierwszej połowie cyklu, a druga po dwóch tygodniach, dlatego to 6-8 tygodni może być to samo widać u dwóch różnych osób:)
dokładnie, a ja jestem świetnym tego przykładem. Wg OM jest inny tydzień, a wg Bety i Usg o tydzień do przodu, bo owulacje miałam tydzień wcześniej niż powinnam.

reklama
Doświadczone mamy, o co pytać lekarza na pierwszej wizycie? Na co zwrócić uwagę? Czy jeżeli chce pracować jeszcze trochę to dostanę jakieś zaświadczenie o ciąży ale nie l4? Chce przejść na pracę zdalną i chyba potrzebuje jakieś potwierdzenie ciąży

Doświadczone mamy, o co pytać lekarza na pierwszej wizycie? Na co zwrócić uwagę? Czy jeżeli chce pracować jeszcze trochę to dostanę jakieś zaświadczenie o ciąży ale nie l4? Chce przejść na pracę zdalną i chyba potrzebuje jakieś potwierdzenie ciąży
tak, lekarz prowadzący daje kartę ciąży i daje takie zaświadczenie o ciąży. Możesz je pokazać pracodawcy jeżeli dzięki temu będziesz mogła przejść na prace zdalną. 🙂

U mnie też świadkowie nie mieli żadnej roli poza podpisaniem dokumentów :D podpisali już wcześniej więc siedzieli sobie obok rodziców. Pomagała mi mama a z sukienką cały czas mąż, miałam fatalnie długi tren co mi się odpinał co chwila xD

Mam pytanie jaki macie stosunek do kawy i herbaty teraz? Ja nie chcę przesadzać i jestem strasznym kawoszem, oczywiście ograniczyłam do tej jednej-dwóch kaw i jednej herbaty dziennie bo gdzieś tak przeczytałam ale dosyć żywo pamiętam moja przyjaciółkę która w ciąży jak była tak oburzona była jak ktoś jej proponował kawę lub herbatę czarną.
Ja w pierwszej ciąży odrzuciłam kawa całkowicie, ale przy tej piję 2 słabe z mlekiem z rana

na pierwszej wizycie lekarz powinien wszystko Ci sam powiedzieć🙂 dostaniesz skierowanie jakie badania zrobić na kolejną wizytę, kartę ciąży, jeśli zaświadczenie potrzebujesz to też dostaniesz. Możesz zapytać jakie witaminy zaleca żeby brać (ja pytałam 😉). Mój lekarz to mi mówił też co widzi na usg, co jest co,a jakby nie mówił to sama bym zapytała o to 😄

Ja idę na wizytę w piątek, z OM będzie 5+6, też liczę na serduszko;)
Było pytanie o kawę- ja jestem smakoszką, ale teraz pije tylko rano, bo po południu mnie zaczęło odrzucać i przychodzą mdłości… ale można 2-3 kawy/czarne herbaty dziennie wypić mniej więcej, to podobno mit, ze nie wolno albo tylko mega słabe etc.

reklama
Dziewczyny, ale bete i progesteron z dnia wcześniej to warto mieć już przy pierwszej wizycie, prawda? Czy jakaś morfologia i mocz tez się przyda, żeby lekarz od razu sprawdził czy nie wyskakiwać z tematem wcześniej?

Do góry