reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Ja na własną rękę brałam/biorę: wit. D, C, omega 3, cynk, magnez i kwas foliowy. Czegoś brakuje? Lub może coś niepotrzebne przed transferem?

Ja brałam koenzym Q10 i l karnitynę podczas stymulacji
O L-karnitynie mie słyszałam, wiesz na co dobrze wpływa? Na pewno na plemniki, ale ciekawa jestem czy na komorki jajowe tez.
Od tych supli to niedługo będziemy świecić w ciemnościach :D
No i tez trzeba pamiętać, że co za dużo to niezdrowo. Pamiętajcie dziewczyny, że z suplami mozna przegiąć. Np. wit D3 w nadmiarze może powodować kamicę nerkową, niektóre pierwiastki działają na siebie antagonistycznie, mogą utrudniać wzajemne wchłanianie (np. Mg z Fe).

"Francja wprowadza refundację in vitro dla każdej kobiety, która potrzebuje tej metody, by mieć dziecko. W tym czasie polscy lekarze cieszą się, że PiS jeszcze nie zakazał nam in vitro w ogóle
REKLAMA

Po dwóch latach debaty francuski parlament przyjął ustawę bioetyczną, która daje dostęp do refundowanego leczenia metodą in vitro wszystkim kobietom.
Wszystkim, czyli mężatkom, będącym w związkach partnerskich, w związkach nieheteronormatywnych, singielkom. Obowiązuje jednak cezura wieku: na razie stanęło na 43 latach. "
Czemu to nie u nas :(
Pewnie jeszcze trochę czasu minie... Ten dostęp nie oznacza tylko zgody, ale również pełne finansowanie, więc... chyba na razie w PL można pomarzyć. A cezura 43 obowiązuje wszystkich ;-)

O L-karnitynie mie słyszałam, wiesz na co dobrze wpływa? Na pewno na plemniki, ale ciekawa jestem czy na komorki jajowe tez.
No i tez trzeba pamiętać, że co za dużo to niezdrowo. Pamiętajcie dziewczyny, że z suplami mozna przegiąć. Np. wit D3 w nadmiarze może powodować kamicę nerkową, niektóre pierwiastki działają na siebie antagonistycznie, mogą utrudniać wzajemne wchłanianie (np. Mg z Fe).
Ja koenzym i l karnitynę brałam tylko za zaleceniem lekarza w dawkach przez niego polecanych. Nic na własną rękę 😉

l karnityna wpływa podobno na jakość komórek jajowych

reklama
Do góry