reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

Hej Dziewczyny :) U mnie już wyczekiwana miesiączka. Od jutra mam brać menopur 150 jednostek i w poniedziałek pierwsza wizyta kontrolna stymulacji. I właśnie mam pytanie, bo nie bardzo pamiętam 🤦‍♀️W którym dniu cyklu wykonuje się zazwyczaj punkcję, bo teraz będą święta i akurat pewnie nie bardzo będą wolne terminy i to mnie bardzo przeraża.
A to bardzo różnie bo zależy jaka reakcja na stymulację jest i jak szybko jajeczka dojrzeją
Może być 11 dc albo i 15 dc
Bedziesz wiedziala juz na 2 monitoringu pewnie…

reklama
pappa nie bierze pod uwagę badania pgd.
Ale czy w 5 dobie czy w 12 tc on ma to samo DNA.... Więc co miałoby się zmienić. No chyba że wynik badania pgd byl błędny ale nie chce mi się wierzyć...
Ja zrobiłam te pappe bo mnie zmusiła dr z kliniki, ale i tak bym sie nią nie przejęła.
gdyby nie ona nawet bym nie robila wcale bo to statystyka... bierze pod uwagę wiek, przeziernosc karku i inne czynniki. Na zachodzie nie robi się w ogole pappy bo to niemiarodajne badanie.
Ale papa to tez oszacowane ryzyko rzucawki ciążowej, porodu przedwczesnego nie tylko wady genetyczne. Poza tym PGS to są komórki łożyska pobrane do badania - trofoblastu. A tu wpisane jest założenie, ze trofoblast mówi o komórkach embrioblastu jednak to nie jest udowodnione. Zdarzają się przypadki wadliwego trofoblastu ale dziecko zdrowe. To chyba przypadek 1:1000, ale jednak..I na odwrót dlatego nie masz 100% gwarancji. Poza tym usg genetyczne mówi tez o wadach rozwojowych a te wynikać mogą z innych rzeczy nie tylko z genetyki. O ile papa fakt niezbyt miarodajna statystyka to usg jest obowiązkowe - prenatalne badania po pGS nadal trzeba wykonać.
Tylko amniopunkcja daje gwarancje.

Zebtys wiedziala.. ja to przed każdym usg sie cykam. Jutro mam i juz dzis stresik.
Jeszcze dzis rozmawialam z Sydorem i okazalo sie, ze neoparin do konca ciazy. No ale mus to mus 🤷‍♀️
Rozumiem to doskonale…
Ja przed 1 usg mialam kolatania serca ze stresu a lekarz mnie uspokajal zeby nie swirowac wiec szybko usg zeby pokazac ze jest ok a dopiero potem omawianie sytuacji.
Tez mam do konca do 36 /38 tyg chyba juz nie pamietam ale ze wzgledu na mutacje ryzykownie odstawiac.
W ciazy clexane jest za darmo wiec o tyle plus!

Ale papa to tez oszacowane ryzyko rzucawki ciążowej, porodu przedwczesnego nie tylko wady genetyczne. Poza tym PGS to są komórki łożyska pobrane do badania - trofoblastu. A tu wpisane jest założenie, ze trofoblast mówi o komórkach embrioblastu jednak to nie jest udowodnione. Zdarzają się przypadki wadliwego trofoblastu ale dziecko zdrowe. To chyba przypadek 1:1000, ale jednak..I na odwrót dlatego nie masz 100% gwarancji. Poza tym usg genetyczne mówi tez o wadach rozwojowych a te wynikać mogą z innych rzeczy nie tylko z genetyki. O ile papa fakt niezbyt miarodajna statystyka to usg jest obowiązkowe - prenatalne badania po pGS nadal trzeba wykonać.
Tylko amniopunkcja daje gwarancje.
Tak, tak. Zgadzam sie, ze usg jest obowiazkowe. Ale czy w takim razie uwazasz, ze po pgta zarodek moze jeszcze miec jakes wady np trisomie? Czy stresowac sie czy podejsc do tego bardziej, ze to jest statystyka i podstawa jest usg?

Rozumiem to doskonale…
Ja przed 1 usg mialam kolatania serca ze stresu a lekarz mnie uspokajal zeby nie swirowac wiec szybko usg zeby pokazac ze jest ok a dopiero potem omawianie sytuacji.
Tez mam do konca do 36 /38 tyg chyba juz nie pamietam ale ze wzgledu na mutacje ryzykownie odstawiac.
W ciazy clexane jest za darmo wiec o tyle plus!
Kurde a mi powiedział, ze u mnie jest bardziej w formie "na wszelki wypadek" i nie przysluguje mi refundacja bo nie mam zadnej choroby... chyba jeszcze zapytam innego lekarza.
U mnie na wizycie tez najpierw usg a pozniej reszta :D chyba bym nie zapamiętała nic przed usg ;)

reklama
Co u Ciebie ? Jak tam życie w wielkim świecie ? 😉
Dzięki że pytasz ☺ U mnie ujowo jak zwykle. Od 3 miesięcy próbuję przygotować się do transferu swojej 3-dniowej sieroty ale moje endo strajkuje. Kompletnie nie współpracuje zarówno na sztucznym jak i na naturalnym.
I w międzyczasie ogarniam AZ jako ostatnie podejście i z ogromnym żalem zamykam temat 😞.
A co u ciebie? Dziewczyny dają już trochę odetchnąć czy dopiero teraz zaczyna się jazda? Już pewnie się przemieszczają więc wyobrażam sobie co się dzieje w domu 😳🤭

Do góry