• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Powiększone ciemiączko

Na prywatne USG i na prywatnego neurologa w moim mieście się czeka nawet kilka tygodni, więc nie bardzo rozumiem jaki plan ma Twój lekarz. Chyba że to w ramach jakiegoś pakietu i on wie, że jak za miesiąc da skierowanie, to w kilka dni badanie będzie wykonane?

Generalnie mam wrażenie, że pediatra zbyt szybko powiedział Ci, że nie podoba mu się główka. Dopiero potem sprawdził siatki centylowe i sam siebie uspokoil, ale uznał, że już pociągnie temat, żeby nie było, że zignorował.
Bardziej jej chodziło o większe ciemiączko niż było ostatnio bo obwód głowy wg mnie i siatki jest dobry

reklama
Jeśli mnie pamięć nie myli, to norma dla ciemiączka była 3x5cm.

U mojego młodego problem był odwrotny - w 5-6. miesiącu już je miał praktycznie zarośnięte i nie udało się zrobić USG przezciemiączkowego... Ja bym dodatkowo zrobiła badania tarczycowe, bo coś mi świta, że o tym mi kiedyś neonatolog wspominał. A ty nie masz problemów z tarczycą lub też pojawiły się w ciąży?

Jeśli mnie pamięć nie myli, to norma dla ciemiączka była 3x5cm.

U mojego młodego problem był odwrotny - w 5-6. miesiącu już je miał praktycznie zarośnięte i nie udało się zrobić USG przezciemiączkowego... Ja bym dodatkowo zrobiła badania tarczycowe, bo coś mi świta, że o tym mi kiedyś neonatolog wspominał. A ty nie masz problemów z tarczycą lub też pojawiły się w ciąży?
Mam i miałam niedoczynność, też właśnie o tym się dowiedziałam ale z internetu nie od lekarza, o a twierdzi że ta witamina D trzeba się skupić, nie powiedziała wprost tylko takimi półśrodkami . A powiedz mi jakie to badanie jest dokładnie dla dziecka? TSH jak i dorosłego i Ft3, FT4

Bardziej jej chodziło o większe ciemiączko niż było ostatnio bo obwód głowy wg mnie i siatki jest dobry
Dlatego od razu dopytywałam, czy będzie lekarz badał poziom witaminy D i ja bym z pewnością wykupiła to badanie, gdybym szła z dzieckiem na pobranie krwi. Miałam problem z dzieckiem o dużej glowie i dużym ciemiaczku kilkanaście lat temu i niestety nie zostalo dobrze przebadane i konsekwencje ponosimy do dziś.

Szczerze mówiąc, to mogę tylko zgadywać. Niestety nie pomogę w temacie, bo ja nigdy nie miałam problemów z tarczycą. Może masz szansę na szybką konsultację ze swoim endo?? Bo też dobrze, żeby ktoś mógł to potem te wyniki zinterpretować.
Podejrzewam, że trzeba zrobić TSH, ft3 i ft4.

Dlatego od razu dopytywałam, czy będzie lekarz badał poziom witaminy D i ja bym z pewnością wykupiła to badanie, gdybym szła z dzieckiem na pobranie krwi. Miałam problem z dzieckiem o dużej glowie i dużym ciemiaczku kilkanaście lat temu i niestety nie zostalo dobrze przebadane i konsekwencje ponosimy do dziś.
Jak mam to badanie zlecone. Ale zastanawiam się czy hormonalnie jej nie zrobić badań tak jak podpowiedziała mi @witch84

Szczerze mówiąc, to mogę tylko zgadywać. Niestety nie pomogę w temacie, bo ja nigdy nie miałam problemów z tarczycą. Może masz szansę na szybką konsultację ze swoim endo?? Bo też dobrze, żeby ktoś mógł to potem te wyniki zinterpretować.
Podejrzewam, że trzeba zrobić TSH, ft3 i ft4.
Ja przyjmuje hormon codziennie rano i na chwilę obecną jest poziom TSH w normie. Ale może to być coś z tą tarczyca bo miała kilka miesięcy temu córcia zlepione wargi sromowe, lekarka z tym że inna mówiła że może to być przyczyną z hormonami ale że miała wtedy 3 miesiące to nie drążyła tematu, na ostatniej wizycie wargi już są ok.
Powiem wam że chodzę prywatnie do lekarzy ale mam wrażenie że muszę o wszystko dopytywać, też macie odczucie że z lekarzy trzeba wiadomości wyciągać nie powiedzą wprost?

reklama
Istnieje chyba coś takiego jak wrodzona niedoczynność tarczycy.
Ale nigdy tematu nie zagłębiałam.

Ja akurat trafiłam na fajnych neonatolagów.
Dziecko z ciąży, w której mama miała niedoczynnośc, powinno zostać przebadane, ale nie wiem czy wystarczy badanie w szpitalu po porodzie, czy coś może wyjść po kilku miesiącach.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry