A czy jakieś dokumenty muszę złożyć do ZUS?Jeżeli będziesz mieć chorobowe przez cały okres trwania ciąży to do końca umowy wypłaca pracodawca a później ZUS. Tylko nie może być ani jednego dnia przerwy między zwolnieniami. Macierzyński nie będzie Ci się należał.
reklama
jasani
Fanka BB :)
Nie, jeżeli pracodawca nie przedłuży umowy z Tobą to on wysyła dokument Z3 wraz z Twoim świadectwem pracy do ZUSu.A czy jakieś dokumenty muszę złożyć do ZUS?
Bardzo Dziękuję za pomoc. A jeśli chodzi o Macierzyński to wiem że w takiej sutauacji niestety mi się nie należy.Nie, jeżeli pracodawca nie przedłuży umowy z Tobą to on wysyła dokument Z3 wraz z Twoim świadectwem pracy do ZUSu.
Hope99
Wtedy to by było idealnie dla wielu ludzi ale tak to nie działa.A to nie tak, że dostaniesz L4 i wtedy umowa automatycznie się przedluzano czas pobytu w szpitalu i zwolnienia.

jasani
No tak niestety nie jest. Zatrudnienie ustanie,ale nadal należą się pieniądze z ZUSu na czas chorobowego.A to nie tak, że dostaniesz L4 i wtedy umowa automatycznie się przedluzano czas pobytu w szpitalu i zwolnienia.
Ale będzie się należało kosiniakowe, więc zupełnie z niczym nie zostaniesz.Bardzo Dziękuję za pomoc. A jeśli chodzi o Macierzyński to wiem że w takiej sutauacji niestety mi się nie należy.
Czy jakieś dokumenty przed lub po porodzie muszę złożyć?Ale będzie się należało kosiniakowe, więc zupełnie z niczym nie zostaniesz.
reklama
Osobiście nigdy nie składałam tego wnioski, ale zacytuję:
Do otrzymania świadczenia niezbędne jest wypełnienie odpowiedniego wniosku o tzw. ustalenie prawa do świadczenia rodzicielskiego.
Sam wniosek możesz złożyć:
To tyle, jeśli chodzi o formalności. Nie musisz dostarczać żadnych innych oświadczeń, bo w przypadku ubiegania się o kosiniakowe nie liczy się Twój dochód.
Wniosek o przyznanie kosiniakowego posiada swoją oficjalną, urzędową nazwę: Wniosek o ustalenia prawa do świadczenia rodzicielskiego.
Składasz go w terminie 3 miesięcy, licząc od dnia narodzin dziecka (lub jego przysposobienia).
Do otrzymania świadczenia niezbędne jest wypełnienie odpowiedniego wniosku o tzw. ustalenie prawa do świadczenia rodzicielskiego.
Sam wniosek możesz złożyć:
- w urzędzie gminy;
- w punkcie pomocy społecznej MOPS lub GOPS lub
- albo w Centrum Pomocy Rodzinie (MOPR).
Kosiniakowe – jakie dokumenty?
- Dowód osobisty;
- Akt urodzenia dziecka;
- Inne dokumenty, które niezbędne są do ustalenia prawa do opieki nad dzieckiem (wymóg ten konieczny jest tylko w przypadku rodzin zastępczych oraz opiekunów faktycznych).
To tyle, jeśli chodzi o formalności. Nie musisz dostarczać żadnych innych oświadczeń, bo w przypadku ubiegania się o kosiniakowe nie liczy się Twój dochód.
Wniosek o kosiniakowe – jak złożyć?
Wniosek o przyznanie kosiniakowego posiada swoją oficjalną, urzędową nazwę: Wniosek o ustalenia prawa do świadczenia rodzicielskiego.
Składasz go w terminie 3 miesięcy, licząc od dnia narodzin dziecka (lub jego przysposobienia).