reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Kamienie wcześniaka

pouchines

Zaciekawiona BB
Kochane, ja z ciekawości. Jak wygląda karmienie dziecka, wcześniaka po porodzie jeśli kobieta nie ma laktacji i nie jest w stanie jej uzyskać? Albo jest zmuszona brać leki przy których nie można karmic? Był ktoś w takiej sytuacji? Są specjalne mleka modyfikowane dla wcześniaków?

reklama
Są mleka dla wczesniakow takie jak PreNAN, Bebilon Nenatal Home/Premium. :) I przy dzieciach przedwcześnie urodzonych trzeba bardzo pilnować regularnych posiłków tj. wybudzanie rowno co 2-3h na karmienie itp. :-)

Są mleka dla wczesniakow takie jak PreNAN, Bebilon Nenatal Home/Premium. :) I przy dzieciach przedwcześnie urodzonych trzeba bardzo pilnować regularnych posiłków tj. wybudzanie rowno co 2-3h na karmienie itp. :-)
Wiadomo że mleko matki najlepsze, ale nawet karmiąc modyfikowanym specjalnym dla wcześniaków skrajnie urodzone dzieci mają szansę?

Kochane, ja z ciekawości. Jak wygląda karmienie dziecka, wcześniaka po porodzie jeśli kobieta nie ma laktacji i nie jest w stanie jej uzyskać? Albo jest zmuszona brać leki przy których nie można karmic? Był ktoś w takiej sytuacji? Są specjalne mleka modyfikowane dla wcześniaków?

Póki dziecko jest w szpitalu często dostaje mleko z banku mleka (innej mamy)

Oczywiście, ze maja. Czemu mialyby nie mieć?
A jaki masz problemy z laktacją?
Jeszcze żadne, ale jestem zagrożona przedwczesnym porodem. Chcę karmić swoim mlekiem, ale mam zaburzenia lękowe/ nerwicę i bardzo źle reaguje na duży stres (a poród wcześniaka takim bez wątpienia jest) i się w sumie martwię jak to będzie, czy w ogóle ta laktacja się pojawi wskutek ciężkiego stresu albo czy jej zaraz nie stracę.

@pouchines Ale z tego co pamiętam (chyba że mylę Cię z kimś innym), to jesteś gdzieś w 23tc. Taki maluch nie będzie w stanie jeść samodzielnie i będzie z dużym prawdopodobieństwem karmiony sondą. I to czy będzie karmiony Twoim mlekiem, mlekiem z banku krwi czy mieszanką mlekozastępczą - to będzie Twój najmniejszy problem. Nie zagłodzą Ci malucha. Twoje zdrowie psychiczne będzie bardzo ważne. Więc jeśli nawet nie będziesz miała laktacji, czy będziesz musiała przyjmować leki - to zrób to - bo dziecko będzie potrzebować silnej mamy. Wcale gorszą mamą nie będziesz, jeśli nie będziesz karmić swoim mlekiem.

Nie wiem jak jest teraz,ale za czasów kiedy moja mama pracowała na patologii noworodka,to takie wcześniaki,które leżały w tak zwanych "cieplarkach" nawet się nie wyciągało z nich. Więc karmienie piersią,raczej odpada(jeśli urodzisz bardzo wcześnie) i tak jak ktoś wyżej napisał,będzie karmione sondą.

Jeszcze żadne, ale jestem zagrożona przedwczesnym porodem. Chcę karmić swoim mlekiem, ale mam zaburzenia lękowe/ nerwicę i bardzo źle reaguje na duży stres (a poród wcześniaka takim bez wątpienia jest) i się w sumie martwię jak to będzie, czy w ogóle ta laktacja się pojawi wskutek ciężkiego stresu albo czy jej zaraz nie stracę.
a chodzisz na terapię?
Ja mam syna z 28tc. Ma obecnie 13 miesiecy i caly czas karmię swoim mlekiem. Jak najbardziej jest to mozliwe i sa tez leki, ktore mozna brac w trakcie karmienia.
Nie nastawiaj sie juz teraz na wielki stres, Twoja szyjka ostatnio była ok.

Ostatnia edycja:
reklama
a chodzisz na terapię?
Ja mam syna z 28tc. Ma obecnie 13 miesiecy i caly czas karmię swoim mlekiem. Jak najbardziej jest to mozliwe i sa tez leki, ktore mozna brac w trakcie karmienia.
Nie nastawiaj sie juz teraz na wielki stres, Twoja szyjka ostatnio była ok.
Chodzę na terapię, ale efekty przychodzą powoli. Ale generalnie jakos do przodu. Wg mojego psychiatry już sam fakt posiadania zaburzeń lękowych i narażenie na stres zwiększa ryzyko porodu przedwczesnego.
Jak się ma synek? Dobrze się rozwija?

Do góry