15 min to u mnie oglądał serduszko samoMoje trwały 15 minut a może nawet krócej, ale po prostu lekarz tak zasuwał, ale byłam zadowolona. Pokazał mi wszystko po kolei, powiedział płeć, obliczył ryzyko chorób itd, wytłumaczył co to oznacza itd.. Ogólnie wspominam dobrze, może poza tym, że kosztowały mnie 600zl. Teraz chętnie skorzystam na NFZ.
Jak będziecie wybierać to jedynie trzeba patrzeć, żeby lekarz miał certyfikat FMF, ale myślę że nikt bez tego certyfikatu nie będzie się ogłaszał że robi prenatalne. Jest gdzies nawet lista lekarzy z tym certyfikatem, można sobie sprawdzić.
reklama
Agunia1401
Moderator
W Norwegii przez całą ciążę jest jedno usg jak prenatalne w 19tc. Trwało godzinę. Każdy przepływ krwi. Wszystko badane. A jak nie mogły dopatrzeć płci, przyszła inna lekarka i po ułożeniu żył powiedziała że dziewczynka. Pokazała raz że dziewczynka ok 12 tc w Polsce jak byłam a później soe schowała w Norwegii, byłam jeszcze w 33tc później jak było podejrzenie wycieku wód płodowych. Ale na szczęście fałszywy alarm ale wtedy to tylko zaglądneli na szybkiego i koniec.
Karolina_123
Fanka BB :)
U mnie w mieście na prenatalne są terminy dopiero na początek kwietnia, a jak się umawiałam do szpitala w innej większej miejscowości to nie było problemu z terminami.Ja jak dzwoniłam dzisiaj to Pani powiedziała że ponad miesiąc czekania na badania.
spekoppar_
Nie płaciłam bo robiłam na pakiet Luxmed.Myślałam że w Parensie Cię tak potraktowali. Płaciłaś za badania?
W końcu czasem trzeba skorzystać z tego pakietu jak już jest
sisi.
Wydaje mi się, że mając skierowanie możesz umówić się wszędzie, niezależnie od miejsca zamieszkania, do każdej prywatnej kliniki, bo od tego roku jest refundacja.Co do prenatalnych to nie mam pojęcia , moja lekarka na NFZ napewno nie będzie ich wykonywać skoro ma taki sprzęttakże nie wiem czy dostanę skierowanie do jakiegoś konkretnego miejsca gdzie mam iść czy można sobie wybrać nie wiem
mam wgl nadzieję że je dostanę na tej wizycie w środę , zresztą się jej zapytam
Mój prowadzący, akurat je wykonuje,w swojej klinice, dlatego polecił siebie xD ale mówił że nie mam obowiązku iść do niego.
Tak samo jak zasugerował, że mogłabym zrobić dodatkowo płatne badania NIFTY, które kosztują ok 2 koła. Jednak nie wiem, czy jest zasadność je robić, kiedy to pappa jest dostępne.
Macie jakąś opinie na ten temat? Robiliście kiedyś ?
spekoppar_
Ja też dziś kupiłam w Lidlu tego słodkiego z nadzieniem pistacjowymMnie dopadła ochota na słodkiedzieciaki od wczoraj gadały że się tłusty czwartek zbliża i takiego smaka narobiły że musiałam iść i kupić pączki
no wiadomo po jednego człowiek nie pójdzie...
![]()
![]()
![]()
Co najlepsze, podziałało na mdłości
Jesteś młodaPowiem wam że jak już tak wspominacie to tych prenatalnych , widzę USG i wgl to już nie mogę doczekać się swojej wizyty a zarazem boje się co usłyszęale tłumaczę sobie że przecież czuje się okej ,nic złego się nie dzieje więc napewno moja kropeczka rośnie i jest wszystko dobrze
masakra jak ta głowa potrafi się nakręcać
Ja bym zapytała lekarkę kogo może polecić plus poszperałabym w necie i zapytała koleżanki.Ja w sumie nie wiem jak to będzie z prenatalnymi u mnie. W 2 pierwszych ciążach robił mi ten sam gin tylko u siebie prywatnie na lepszym sprzęcie. A teraz nie mam pojęcia jak to będzie skoro chodzę do innego![]()
Mój nie robi prenatalnych, ale na każdym usg szczegółowo pokazywał mi, wszystko co jest ważne .
Teraz 3 raz będę szła do tego samego lekarza od prenatalnych, bo jest rzetelny i też mówi o wszystkim co widzi
milobuzik
Dzięki dziewczyny za acardowe opowieści, uspokoiłyście mnie! 
mojej kumpeli, starszej ode mnie 40+ gin przepisał na lepsze ukrwienie macicy (podobno spada z wiekiem), więc już dałam się przekonać, że nie zaszkodzi
Melduję, że mdłości już tak mnie męczą, że wykupiłam lek od mojej gin, nazywa się Bonjesta (nietani, 160 zł za 20 tabsow)...właśnie zaczęłam testy, dam znać czy pomogło
..podobno powinno w 2 dni 
Jak już będzie mi trochę lepiej to będę się więcej udzielać bo czytam caly czas, ale kurde ja na nic teraz nie mam siły
4 godziny się zbierałam dziś żeby w końcu wysłać dokumenty do zus
i to moje jedyne osiągnięcie 
mojej kumpeli, starszej ode mnie 40+ gin przepisał na lepsze ukrwienie macicy (podobno spada z wiekiem), więc już dałam się przekonać, że nie zaszkodzi
Melduję, że mdłości już tak mnie męczą, że wykupiłam lek od mojej gin, nazywa się Bonjesta (nietani, 160 zł za 20 tabsow)...właśnie zaczęłam testy, dam znać czy pomogło
Jak już będzie mi trochę lepiej to będę się więcej udzielać bo czytam caly czas, ale kurde ja na nic teraz nie mam siły
AstridH
Aktywna w BB
Nie wiem czy jest problem z terminami, natomiast u mnie w mieście jest tyle samo miejsc które je robią jak dwa lata temu kiedy nie były refundowane dla wszystkich, więc podejrzewam, że im później tym trudniej znaleźć termin, ja już się umówiłam i na końcówkę marca nie było problemu z terminemHej. Jestem po wizycie. Jest zarodek z serduszkiem![]()
wszytsko jest w porządku
Dostałam skierowanie na wszystkie badania i kolejna wizyta za 3 tygodnie, wtedy będę miała założoną kartę ciąży.
Terminu mi nie podała, pewnie dopiero za 3 tyg, ale z tych kalkulatorów z miesiączki wychodzi 8 października.
Jakie macie doświadczenie z umawianiem się na badania prenatalne, rzeczywiście jest problem z terminami ? Moja gin już kazała mi się umówić. Jak rodziłam 7 lat temu prawie to jeszcze nie były refundowane.
reklama
AstridH
Aktywna w BB
Powinna ci dać skierowanie, też chodzę na nfz i dostałam i powiedziała mi gdzie u mnie robią i że mam sobie wybrać i się zarejestrować tam gdzie chce z nimCo do prenatalnych to nie mam pojęcia , moja lekarka na NFZ napewno nie będzie ich wykonywać skoro ma taki sprzęttakże nie wiem czy dostanę skierowanie do jakiegoś konkretnego miejsca gdzie mam iść czy można sobie wybrać nie wiem
mam wgl nadzieję że je dostanę na tej wizycie w środę , zresztą się jej zapytam