reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

24-latek zatrzymany, ale to 11-letnia dziewczynka poniesie największe konsekwencje. Co o tym myślicie?

Moja córka ma 121cm wzrostu i waży 25kg, pisze to po to żebyście sobie mogły zobrazować jej wygląd. Ma piękny biały uśmiech, prostą postawę ciała, gęste włosy, piękna mowę i bardzo rozbudowane słownictwo. Przyszła raz zapłakana do domu, bo usłyszała od koleżanki że jest gruba, a gdy jej zapytała dlaczego tak jej mówi, usłyszała w odpowiedzi "mama powiedziała tak rano". Serce mi pękało, przytuliłam i zacisnęłam zęby, bo jedyne co mi się cisło na usta to wszystkie wady związane z wyglądem tej dziewczynki, plus wyzwiska na matkę. Dodam też że najstarsza dziecko tej kobiety mierzy się z ogromny hejtem i odrzucam prze rówieśników.
Po ochłonięciu, córka wróciła do tematu bo chciała zrozumiem dlaczego to wszystko miało miejsce. Ja jej tylko powiedziała że może przez to że jest grubsza od tej dziewczynki, ale tak czy siak to nie jest prawdą i nie powinni nigdy tak o niej mówić . Stwierdziła że chce być chudy jak ta koleżanka, więc zapytałam - naprawdę chcesz wyglądać jak ona?
Córka chwilę się zastanowiła i zaczęła wymieniła wszystko co nie podoba jej się w tej dziewczynce, aż w końcu odpowiedziała że nie. Wtedy zwróciłam uwagę na jej postawę, bo potrafiła dokładnie wymienić nie ładne cechy wyglądu koleżanki, ale niegdy jej o nich nie mówiła. Zapytałam dlaczego tak jest, a ona opowiedziała: "BO JĄ LUBIĘ I NIE CHCE JEJ ROBIC PRZYKROŚCI". Po tych jej słowach, ja i mąż pękaliśmy z dumy, że mamy taką mądra dziewczynkę.

Ta sytuacja nie powinna mieć nigdy miejsca, nawet gdyby moja córka była gruba! Cały dzień kręcił się wokół tego tematu, a ile jej to płaczu i różny emocji kosztowo, jest nie do opisania.

reklama
Logicznym jest ze Twoje dziecko np chodzi do przedszkola albo do szkoły. A ja sopotykajac je w szatni nam prawo powiedzieć że ma brzydki ryj 🤷‍♀️🥰
weź Ty kobieto zacznij się może leczyć ze swoją filozofią i interpretacją 🤦 szkoda się zniżać do Twojego poziomu i wchodzić nawet w zbędne dyskusje bo przecież jesteś tutaj Panią wszechwiedzącą i najmądrzejszą

A czym to się różni? W żadnej z tych sytuacji ludzie nie mają prawa komentować wyglądu dziecka, co jest w tym niezrozumiałego ?
pewnie że nie mają i ja tego nie neguję tylko chodziło mi o to że rodzice czy też dzieci powinny mieć świadomość że upubliczniając swoje zdjęcia są na takie komentarze narażeni 🤷

weź Ty kobieto zacznij się może leczyć ze swoją filozofią i interpretacją 🤦 szkoda się zniżać do Twojego poziomu i wchodzić nawet w zbędne dyskusje bo przecież jesteś tutaj Panią wszechwiedzącą i najmądrzejszą

pewnie że nie mają i ja tego nie neguję tylko chodziło mi o to że rodzice czy też dzieci powinny mieć świadomość że upubliczniając swoje zdjęcia są na takie komentarze narażeni 🤷
Czyli na żywo nie można komentować czyjegoś wyglądu tylko w internecie?

Ja już nie mam siły… cały czas próbuje pokazać, że to osoby komentujące powinny mieć świadomość, że robią źle. Nie obwiniajmy ofiary, obwiniajmy oprawce.

Logicznym jest ze Twoje dziecko np chodzi do przedszkola albo do szkoły. A ja sopotykajac je w szatni nam prawo powiedzieć że ma brzydki ryj 🤷‍♀️🥰
Skoro dla Ciebie określenie "brzydki ryj" w stosunku do człowieka jest normalne, to współczuję ludziom, z którymi rozmawiasz na co dzień.

Ostatnia edycja:
A czym to się różni? W żadnej z tych sytuacji ludzie nie mają prawa komentować wyglądu dziecka, co jest w tym niezrozumiałego ?
Już pytałam, ale zapytam ponownie. Jeśli dziecko, lub dorosły, samodzielnie udostępnia swoje zdjęcie na portalu, na którym może je zobaczyć i skomentować każdy, to po co to robi, jeśli sobie komentarzy nie życzy?
Udostępniasz dla wszystkich z opcją komentowania, ale nie chcesz komentarzy?

reklama
Już pytałam, ale zapytam ponownie. Jeśli dziecko, lub dorosły, samodzielnie udostępnia swoje zdjęcie na portalu, na którym może je zobaczyć i skomentować każdy, to po co to robi, jeśli sobie komentarzy nie życzy?
Udostępniasz dla wszystkich z opcją komentowania, ale nie chcesz komentarzy?
Już odpowiadałam, ale odpowiem ponownie.
To, że ktoś udostępnia swoje zdjęcie publicznie, nie oznacza, że automatycznie zaprasza do oceniania swojego wyglądu. Można dzielić się sobą w sieci, bo ma się coś do powiedzenia, chce się pokazać siebie, swoje życie, emocje — i nie trzeba przy tym godzić się na krytykę czy komentarze o wyglądzie.
Ludzie mają prawo do wyrażania siebie bez obaw, że zostaną ocenieni lub wyszydzeni. Wrzucenie zdjęcia nie zdejmuje z innych odpowiedzialności za to, co piszą. Za niemiłe komentarze nie odpowiada osoba publikująca zdjęcie, tylko osoba, która je zostawia.

Nikt nikogo nie zmusza do komentowania. Jeśli nie masz nic życzliwego do powiedzenia — możesz po prostu przewinąć dalej. Dlaczego na ulicy nie wypada podejść do obcej osoby i skrytykować jej wyglądu a w internecie już tak??

internet, który miał być ułatwieniem życia, stał się dziś poważnym zagrożeniem, zwłaszcza dla dzieci… właśnie przez brak empatii, krytykę i bezrefleksyjne komentarze. Może czas to przemyśleć…

Do góry