reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Badanie pappa

reklama
Zamienić test pokazujący ryzyko głównych trisomii, możliwe kłopoty z łożyskiem, preeklampsją i anatomię płodu na test który pokazuje tylko 3 wady? Oby nikt na to nigdy nie wpadł...
I na czym polega ta o wiele wieksza czułosć, skoro wynosi ona ponad 99% dla trisomii 21 i 95% dla pozostałych 2 trisomii (13 i 18) o ile mogę wierzyć chatowi GPT...
Te badania (z krwi) nie badają dna płodu, robi to amniopunkcja.
3 wady sprawdza pappa 🤦‍♀️ testy nipt oprócz tych 3 trisomii badają również chromosomy płci, delecje czy autosomy.
Warto doczytać zanim zacznie się komentować na forum aby nie wprowadzać innych w błąd.
Ja tylko napisałam swoje zdanie, że dla mnie nifty/sanco/panorama itp są lepsze niż pappa. Kto będzie chciał, sam sprawdzi, doczyta czym się różnią.
Nie rozumiem dlaczego tutaj każdy za wszelką cenę chce udowadnic że jego poglądy są lepsze. Opisałam swoją historię i tyle. Chciałam dac autorce odrobinę nadziei że zly test pappa nie zawsze oznacza chore dziecko. W moim przypadku się nie sprawdził, za co jestem ogromnie wdzięczna. Mam zdrowego synka. Na tym chciałam zakończyć komentowanie ale nie mogę przejść obojętnie gdy pod moim komentarzem ktoś przedstawia nieprawdziwe dane dotyczące tych testów. Chciałam skorygować Twój wpis i tyle. Nie oczekuje wdawania się z Tobą w dyskusje gdyż uważam że masz prawo mieć swoje zdanie.

@papilot Co nie zmienia faktu, że nipt wciąż będzie badaniem przesiewowym. Jeśli miałaby podjęta terminacja ciąży, to wolałabym mieć pewność niż zastanawiać się czy może jestem w tym procencie.

Przy wysokim ryzyku - moim zdaniem tylko amniopunkcja, a pieniądze, które trzeba przeznaczyć na nipt wydać na mikromacierze.

3 wady sprawdza pappa 🤦‍♀️ testy nipt oprócz tych 3 trisomii badają również chromosomy płci, delecje czy autosomy.
Warto doczytać zanim zacznie się komentować na forum aby nie wprowadzać innych w błąd.
Ja tylko napisałam swoje zdanie, że dla mnie nifty/sanco/panorama itp są lepsze niż pappa. Kto będzie chciał, sam sprawdzi, doczyta czym się różnią.
Nie rozumiem dlaczego tutaj każdy za wszelką cenę chce udowadnic że jego poglądy są lepsze. Opisałam swoją historię i tyle. Chciałam dac autorce odrobinę nadziei że zly test pappa nie zawsze oznacza chore dziecko. W moim przypadku się nie sprawdził, za co jestem ogromnie wdzięczna. Mam zdrowego synka. Na tym chciałam zakończyć komentowanie ale nie mogę przejść obojętnie gdy pod moim komentarzem ktoś przedstawia nieprawdziwe dane dotyczące tych testów. Chciałam skorygować Twój wpis i tyle. Nie oczekuje wdawania się z Tobą w dyskusje gdyż uważam że masz prawo mieć swoje zdanie.
Sprawdź tylko czułość tych pozostałych delecji. Część testów nawet ich nie podaje. Część mówi o takich parametrach, że można to nazwać zgadywaniem, a nie testem.
Ale decyzję niech każdy podejmuje sam...

Dziewczyny to co martwić się bardzo tymi wynikami moimi spokojnie czekać na badanie połówkowe trochę się obawiam tej amniopunkcja mimo wszystko

Amniopunkcja jest bezpieczna. Po połówkowych będzie za późno by ją wykonać.
Ale to Twoja decyzja. Ja mogę tylko powiedzieć, co ja bym zrobiła.

Test Pappa to statystyka i szczerze mówiąc wnosi więcej zamętu niż to warte i ja bym go drugi raz nie robiła
Nipt to też statystyka, tylko na większej grupie sprawdzana.
Plus pappa bada też ryzyko zahamowania wzrostu płodu i ryzyko preeklampsji, tego zaden nipt nie pokaże.

Test przesiewowy typu nipt bardzo rzadko daje fałszywy wynik.

Ale jednak czasem daje. Zresztą samo to, że oni są tak poubezpieczani i umowy mają tak napisane, że w przypadku błędu nie dostaniesz od nich nic, świadczy samo o sobie.

Dziewczyny to co martwić się bardzo tymi wynikami moimi spokojnie czekać na badanie połówkowe trochę się obawiam tej amniopunkcja mimo wszystko
A co zasugerował lekarz?

Nipt to też statystyka, tylko na większej grupie sprawdzana.
Plus pappa bada też ryzyko zahamowania wzrostu płodu i ryzyko preeklampsji, tego zaden nipt nie pokaże.

Ale jednak czasem daje. Zresztą samo to, że oni są tak poubezpieczani i umowy mają tak napisane, że w przypadku błędu nie dostaniesz od nich nic, świadczy samo o sobie.

A co zasugerował lekarz?
Że decyzja należy do mnie żeby się nie martwić bo to nie znaczy że jest chore i żeby zrobić dla bycia spokojnym ale jak zrobię to ten czas oczekiwania mnie dobije . A jeżeli wyjdzie że chore i to w trisomi18 to już kompletnie się załamie i nie wiem jak bym dotrwała do końca wiedząc że dziecko umrze

reklama
Że decyzja należy do mnie żeby się nie martwić bo to nie znaczy że jest chore i żeby zrobić dla bycia spokojnym ale jak zrobię to ten czas oczekiwania mnie dobije . A jeżeli wyjdzie że chore i to w trisomi18 to już kompletnie się załamie i nie wiem jak bym dotrwała do końca wiedząc że dziecko umrze
A czemu nie chcesz zrobić amniopunkcji?
Skoro tak bardzo się stresujesz to to najlepsza opcja na ten moment.

Do góry