No dlatego że.boje się złej diagnozy to raz mam 1:151 kobiet z tym wynikiem moze urodzić dziecko z zespołem Edwardsa takie dzieci umierają i mój świat też by umarł dlatego tak bardzo się bojęA czemu nie chcesz zrobić amniopunkcji?
Skoro tak bardzo się stresujesz to to najlepsza opcja na ten moment.
reklama
Lady Loka
Fanka BB :)
To wolisz nie mieć konkretnej diagnozy i denerwować się kolejne tygodnie?No dlatego że.boje się złej diagnozy to raz mam 1:151 kobiet z tym wynikiem moze urodzić dziecko z zespołem Edwardsa takie dzieci umierają i mój świat też by umarł dlatego tak bardzo się boję
Nie rozumiem

No masz racje uważam że 50/50. Różne opinie już słyszałam duzo czytalam w tych tematach. Ciężka decyzja poprostuTo wolisz nie mieć konkretnej diagnozy i denerwować się kolejne tygodnie?
Nie rozumiemmając diagnozę wiesz na czym stoisz. Szanse są po Twojej stronie, ale zawsze wsrto sprawdzić zamiast siedzieć i się zastanawiać.
lady in black
Moderator
Celem badań prenatalnych w zakresie trisomii jest wytypowanie kobiet do dalszej diagnostyki. Tylko tyle. To nie jest badanie diagnostyczne, więc zupełnie nie powinnaś się stresować tym wynikiem. Masz nieco ponad 0,5 % ryzyka urodzenia dziecka z ZE, a to chyba mnie niż populacyjne ryzyko trisomii. Amniopunkcja prawdę Ci powie. Aktualnie ryzyko powikłań jest minimalne i dotyczy przeważnie chorych płodów. Przy takim ryzyku NIPT to wyrzucenie pieniędzy w błoto
olka11135
Stres to jedno, ale ja bym chciała przygotować się odpowiednio na chore dziecko (ośrodki itd.)
Moja koleżanka urodziła dziecko z ZD i nie dość, że szok na porodówce to jeszcze szukanie wszystkiego na biegu leżąc z dzieckiem w szpitalu
Moja koleżanka urodziła dziecko z ZD i nie dość, że szok na porodówce to jeszcze szukanie wszystkiego na biegu leżąc z dzieckiem w szpitalu
GoudseKaas
Może rzeczywiście kwestia przedstawienia wyników na tutaj dużo do powiedzenia.
Osobiście ufam niptom i mam z nimi doświadczenie zarówno z dobrym wynikiem jak i ze złym.
Dużo wczytywałem się od czego może pojawić się potencjalnie błędny wynik i tak na prawdę niewiele jest takich sytuacji:
- wada tylko w łożysku (musi towarzyszyć mozaika, co samo w sobie dotyczy może 0.5% ciąż I co NIE jest uwzględnione w statystyce poprawności wyników) w takim wypadku też jest wskazanie do kontrolowania, bo wady genetyczne łożyska mogą wpływać na jego potencjalna niewydolność.
- znikający bliźniak (ale jeśli wcześniej wykonano USG to już o obecności ciąży mnogiej wiesz a obumarcie bliźniaka musiałoby zajść po tym jak łożysko się wytworzyło)
- wada tylko w dziecku przy zdrowym łożysku (oprócz tego że wymagana jest ponownie mozaika, to akurat bardzo rzadkie, bo natura dąży do tego aby raczej chronić płód, więc wada będzie przesuwana w stronę łożyska)
- za mało materiału genetycznego (krew pobrana za wcześnie lub płód niestety już obumarł)
Osobiście ufam niptom i mam z nimi doświadczenie zarówno z dobrym wynikiem jak i ze złym.
Dużo wczytywałem się od czego może pojawić się potencjalnie błędny wynik i tak na prawdę niewiele jest takich sytuacji:
- wada tylko w łożysku (musi towarzyszyć mozaika, co samo w sobie dotyczy może 0.5% ciąż I co NIE jest uwzględnione w statystyce poprawności wyników) w takim wypadku też jest wskazanie do kontrolowania, bo wady genetyczne łożyska mogą wpływać na jego potencjalna niewydolność.
- znikający bliźniak (ale jeśli wcześniej wykonano USG to już o obecności ciąży mnogiej wiesz a obumarcie bliźniaka musiałoby zajść po tym jak łożysko się wytworzyło)
- wada tylko w dziecku przy zdrowym łożysku (oprócz tego że wymagana jest ponownie mozaika, to akurat bardzo rzadkie, bo natura dąży do tego aby raczej chronić płód, więc wada będzie przesuwana w stronę łożyska)
- za mało materiału genetycznego (krew pobrana za wcześnie lub płód niestety już obumarł)
DziękujęJa też bym zrobiła amniopunkcję, właśnie po to, by się potem całą ciążę nie stresować.
Jednak statystyka jest po Twojej stronie i masz większe szanse urodzić zdrowe dziecko, a nie chore.

Bardzo dziękuję za odpowiedź trochę dodało mi otuchyCelem badań prenatalnych w zakresie trisomii jest wytypowanie kobiet do dalszej diagnostyki. Tylko tyle. To nie jest badanie diagnostyczne, więc zupełnie nie powinnaś się stresować tym wynikiem. Masz nieco ponad 0,5 % ryzyka urodzenia dziecka z ZE, a to chyba mnie niż populacyjne ryzyko trisomii. Amniopunkcja prawdę Ci powie. Aktualnie ryzyko powikłań jest minimalne i dotyczy przeważnie chorych płodów. Przy takim ryzyku NIPT to wyrzucenie pieniędzy w błoto
reklama
Dziękuję!!Ja też bym zrobiła amniopunkcję, właśnie po to, by się potem całą ciążę nie stresować.
Jednak statystyka jest po Twojej stronie i masz większe szanse urodzić zdrowe dziecko, a nie chore.