reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Akcesoria przydatne w podróży z maluszkami. Co Ci się z sprawdziło?

reklama
No nie wiem, a jakie dziecko tak określisz?
Bo tyłem jeżdżą nawet 6-7 latki, to dla mnie już nie jest maluszek.
Chciałabym zobaczyć 7-latka jedzącego tyłem. Przecież te średnie foteliki są do 18 kg, czyli do około 3,5-4 lat.
Znaczy widziałam fotelik 15+ do jazdy tyłem, ale to jakiś wyjątkowy, specjalny, do wielkich aut.
A 4-latki jak najbardziej machają nogami.

Chciałabym zobaczyć 7-latka jedzącego tyłem. Przecież te średnie foteliki są do 18 kg, czyli do około 3,5-4 lat.
Znaczy widziałam fotelik 15+ do jazdy tyłem, ale to jakiś wyjątkowy, specjalny, do wielkich aut.
A 4-latki jak najbardziej machają nogami.
A proszę, w pierwszym foteliku 6latek o wzroście 120cm:)
Foteliki tyłem są do 125cm. Te do 18kg to na isofix najczęściej, przy foteliku na pasy patrzy się na wzrost.

Szukam zdjęcia z 7latkiem bo gdzieś widziałam, jak znajdę to wrzucę.

Załączniki

• Screenshot_20250605_174642_Facebook.jpg
    Screenshot_20250605_174642_Facebook.jpg
    210 KB · Wyświetleń: 51
A proszę, w pierwszym foteliku 6latek o wzroście 120cm:)
Foteliki tyłem są do 125cm. Te do 18kg to na isofix najczęściej, przy foteliku na pasy patrzy się na wzrost.

Szukam zdjęcia z 7latkiem bo gdzieś widziałam, jak znajdę to wrzucę.
No dobrze, w internecie się wszystko znajdzie 😉 i jak napisałam, wiem, że jest na rynku fotelik do jazdy tyłem dla dzieci do 36 kg. Tylko szczerze na żywo nigdy nie widziałam, żeby ktoś woził dziecko starsze niż 4 lata tyłem do kierunku jazdy, a sądzę, że to o przeciętnym użytkowniku samochodu jest mowa.

Ktoś z tu obecnych wozi przedszkolaka tyłem?

No dobrze, w internecie się wszystko znajdzie 😉 i jak napisałam, wiem, że jest na rynku fotelik do jazdy tyłem dla dzieci do 36 kg. Tylko szczerze na żywo nigdy nie widziałam, żeby ktoś woził dziecko starsze niż 4 lata tyłem do kierunku jazdy, a sądzę, że to o przeciętnym użytkowniku samochodu jest mowa.

Ale Ty nawet nie wiesz skąd to zdjęcie jest. Nie wygenerowało mi go AI 🤷‍♀️ skoro podważasz zdjęcie to po co o nie prosiłaś?

To, że Ty nie widziałaś nie oznacza, że się tak nie robi. Zwłaszcza, jak ktoś się obraca w środowisku, w ktorym się edukuje na ten temat.

Szczerze to mnie nie interesuje ten fotelik do 36kg. Teraz już odchodzi się od wyznaczania granicy kilogramami. Owszem, foteliki nastepne na isofix są do 18kg, bo isofix musi to utrzymać, ale przy kolejnych fotelikach liczy się już tylko wzrost. I tyłem mozna wozić do 125cm bez żadnego problemu.

Spokojnie, jeszcze wiele iest do zrobienia w temacie edukacji o bezpiecznym przewożeniu dzieci, potrzeba na to lat zanim rodzice przestaną wozić 2latki przodem.

Osobiście uważam, że 4 lata to jest absolutne minimum do wożenia dziecka tyłem... A że inni wsadzają 1.5 roczne dzieci przodem i za argument podają, że policjant pozwolił to mnie niewiele interesuje. 😀
A pod żłobkiem wiele widuję, i niestety często w tą złą stronę...
Do tych "36kg" czy jak Loka Loka pisze, do 125cm jest kilka fotelików i spokojnie wchodzą do większości 4-5 drzwiowych aut (pomijając Tico i inne seicento).

Tak ja.
Niestety jednego bo starszy miał za wysoka wagę i wzrost. I nawet 8 gwiazdek dało d*upy

Edit. Żeby Cie bardziej zaskoczyć to to samo dziecko 2 lata jeździło w foteliku 0-13kg

Ostatnia edycja:
reklama
Ale Ty nawet nie wiesz skąd to zdjęcie jest. Nie wygenerowało mi go AI 🤷‍♀️ skoro podważasz zdjęcie to po co o nie prosiłaś?

To, że Ty nie widziałaś nie oznacza, że się tak nie robi. Zwłaszcza, jak ktoś się obraca w środowisku, w ktorym się edukuje na ten temat.

Szczerze to mnie nie interesuje ten fotelik do 36kg. Teraz już odchodzi się od wyznaczania granicy kilogramami. Owszem, foteliki nastepne na isofix są do 18kg, bo isofix musi to utrzymać, ale przy kolejnych fotelikach liczy się już tylko wzrost. I tyłem mozna wozić do 125cm bez żadnego problemu.

Spokojnie, jeszcze wiele iest do zrobienia w temacie edukacji o bezpiecznym przewożeniu dzieci, potrzeba na to lat zanim rodzice przestaną wozić 2latki przodem.

O czym Ty mówisz xD
Ja wielokrotnie widuje dzieci BEZ fotelika.
Ostatnio hitem było zdjęcie dziecka przewożonego z tyłu na desce od bagażnika 🙃

Do góry