reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kwietniowe mamy 2026 🍼

We wtorek za tydzień mam kontrolne USG. Zastanawiam się czy jest sens robić betę teraz, czy to cokolwiek powie. Mam wrażenie, że lepiej się czuje, dolegliwości są mniejsze i nos wyczulony, ale już nie tak jak tydzień temu

reklama
Mi też mdłości ustały ale spać na dwie godziny prawie codziennie muszę i rano jestem tak głodna że zjadłabym dzika. Jutro wizyta, wielkie odliczanie czy coś tam urosło czy jednak nie bardzo…

Hejka.

Mi przeleciał weekend szybko. W tym tygodniu dalszy ciąg zakupów związanych ze szkołą i ubrania chłopcom kupujemy, bo powyrastali. Mój najmłodszy syn mógłby zwolnić w końcu z rośnięciem, bo zbankrutujemy na ubieraniu go 🫢
Ja się czuję różnie, choć chyba lepiej niż wcześniej. Na pewno też lepiej już śpię, co jest ulgą gdy rano wstaję do pracy.
Widzę, że macie ogromną wiedzę dotyczącą różnych badań. Nawet nie mam pojęcia co to za badania. Dotychczas robiłam tylko te co zalecili lekarze i tak naprawdę w poprzedniej ciąży robiłam prenatalne pierwszy raz. Muszę zapytać lekarza o te prenatalne, bo nie dał mi skierowania póki co, a chciałabym je zrobić. Mam nadzieję, że będzie ok z tym lekarzem i będzie dobrze prowadził mi ciąż
Bardzo ważne badanie, na pewno lekarz da skierowanie, ja sobie nie wyobrażam nie robić.
No czyli w normie ech Bo jest 2-6 mm
Nie nakręcaj się, ja wierzę że będzie dobrze 😊

A mnie nie wiem skad przyszlo do glowy zeby sprawdzic ten pomiar. I jak obuchem w leb. Uryczalam sie, nie spalam prawie.
Ojej 😥 Wiem, że łatwiej powiedzieć niż zrobić, ale naprawdę tylko spokój nas uratuje. Myślę, że będzie dobrze i zapytaj swojego lekarza jak będziesz miała szansę.

Wiem, że Chat jest szybszy, za darmo i pod ręką, ale sama się świadomie przed tym powstrzymuję, bo mam wrażenie, że by mnie to tylko nakręcało i stresowało. To nie lekarz, to kompilacja tego, co mu się na jakiś temat znalazło i wygenerowało.
Nie jestem wrogiem Chata, ja sama korzystam z niego w pracy. 80% jest OK, ale to, jakie głupoty czasem dostaję... Gdybym nie była specjalistką z tej dziedziny wyglądałoby wszystko idealnie, ale mając swoją wiedzę widzę, że to co generuje jest niepoprawne. Tak samo myślę, że wygląda z tym, co generuje z wiedzy medycznej. Dla nas wygląda dobrze i rozsądnie, trzeba mieć dużo wiedzy, żeby zobaczyć gdzie się myli, upraszcza, przeinacza.

Mam nadzieję, że szybko ktoś skutecznie rozwieje twoje wątpliwości i że dzisiaj czeka Cię spokojny dzień, i że uda się odespać tę noc! 🩷

Ale przeciez prenatalne sa okolo 12 tyg. Ja mam dzisiaj 8+0. Tez mi sie wydaje ze powinien byc mniejszy.
Moze to jakies uproszczenie w lekarza opisie? Nie mam przy sobie mojego opisu badania, ale ja bylam hm chyba 6+6 i mi mierzyła już zarodek, miał 7mm. Nic nie mówiła o żadnym pęcherzyku tylko już o rosnącej kijance. Moze lekarz tak zapisał, a też mu chodziło już o zarodek?

Ostatnia edycja:
Moze to jakies uproszczenie w lekarza opisie? Nie mam przy sobie mojego opisu badania, ale ja bylam hm chyba 6+6 i mi mierzyła już zarodek, miał 7mm. Nic nie mówiła o żadnym pęcherzyku tylko już o rosnącej kijance. Moze lekarz tak zapisał, a też mu chodziło już o zarodek?
Zarodek 1,2 cm. Fhr 149 no i ys czyli zoltkowy 6,5 mm. Nie mowila nic o nim. Zapytalam czy wszystko wyglada tak jak ma wygladac to powiedziala ze tak. Sama pozniej to wszystko zaczelam czytac. No i panika bo kazde usg, pierwszy pomiar to tak jakby ciaza nie rosla. Dopiero po kombinacjach zmierzone niby pokazuje w miare w terminie om chociaz i tak mniej. Umowilam na jutro usg u lekarza, ktory robil mi kazde prenatalne.

Ja poinformowałam moją szefową dzisiaj. Miałam nie informować, ale mamy duże zmiany w zespole i miałam ja przejąć nowy projekt więc uznałam, że muszę. Teraz wielka sraka kto mnie zastąpi, ustalanie nowego planu. Boję się, że za wcześnie powiedziałam i jeszcze cos się odwali.

Ja poinformowałam moją szefową dzisiaj. Miałam nie informować, ale mamy duże zmiany w zespole i miałam ja przejąć nowy projekt więc uznałam, że muszę. Teraz wielka sraka kto mnie zastąpi, ustalanie nowego planu. Boję się, że za wcześnie powiedziałam i jeszcze cos się odwali.
Mam te same obawy, ale co będzie to będzie… na każdym etapie coś może się stać.

Cześć dziewczyny,
Byłam wczoraj na USG i lekarz powiedział że ciąża wygląda mu na starszą i dla niego jest 8+0 (z OM wychodziła mi 7+1) ale tak myślałam że miałam wcześniej owulację. Usłyszałam też serduszko.
Później przyszły badania i ketony w moczu 80. Czy któraś z Was miała podobnie ?
Myślę czy to nie jest przypadkiem dlatego że w ten sam dzień miałam badania krwi na czczo więc nie jadłam z 16 h przed badaniem, bo zjadłam obiad a na wieczór nie miałam apetytu.
A no i jak glukoza była w normie 5 dni temu bo była 5,35 to wczoraj 5,53 (norma 3,9-5,5)

reklama
Zarodek 1,2 cm. Fhr 149 no i ys czyli zoltkowy 6,5 mm. Nie mowila nic o nim. Zapytalam czy wszystko wyglada tak jak ma wygladac to powiedziala ze tak. Sama pozniej to wszystko zaczelam czytac. No i panika bo kazde usg, pierwszy pomiar to tak jakby ciaza nie rosla. Dopiero po kombinacjach zmierzone niby pokazuje w miare w terminie om chociaz i tak mniej. Umowilam na jutro usg u lekarza, ktory robil mi kazde prenatalne.
No tak, jesli cie to uspokoi to najlepiej porozmawiać z lekarzem, bo szukanie informacji samemu moze cie tylko bardziej zestresować. Wiem, ze to jest ciężkie, to oczekiwanie i niepewność, ale ja wychodzę z założenia ze sa to rzeczy na które nie mam kompletnie wpływu. Nie możemy kontrolować tego jak przebiegnie ciaza. I tak jestesmy zdane na lekarza, mozna sie wlasnie dodatkowo konsultować, ale i tak to oni wydają wytyczne, sa w stanie ocenic co dalej. Trzymam kciuki za wizytę jutro:)

Do góry