reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2026

Dziewczyny, które biorą duphaston, napiszcie proszę jaką macie obecnie dawkę. Ze względu na bóle brzucha (progesteron 15) od 6 tygodnia miałam zalecone 2x1. Potem lekarka prosiła, abym zmniejszyła dawkę do 1x1 przez tydzień i następnie odstawiła.
W sobotę bóle się nasiliły, zaczęły promieniować do pleców, do tego ból w okolicy lewego jajnika i szczypanie blizn po CC. Przeleżałam więc weekend, ciepłe prysznice, max oszczędzanie się. Nic nie pomagało, więc dziś pojechałam na IP. Na USG wszystko ok, natomiast lekarz dyżurujący zwiększył duphaston do 3x2 i zalecił nospę. Generalnie jestem z tych ostrożnych, które nawet paracetamolu w ciąży unikają jak ognia. Czy ktoś ma takie dawki? Czy nospa na pewno będzie bezpieczna na tym etapie (9+1)?

reklama
Cześć Dziewczyny :)
To i ja się nieśmiało przywitam :)
Termin wg OM mam na 31 maja wiec tak dokładnie nie wiem czy będę majówką czy czerwcówką ale i tak już troszkę was podczytuje.
U mnie póki co przyrosty bety były bardzo ładne ale jestem jeszcze przed pierwszą wizytą, która będzie dopiero w przyszłym tygodniu . Stresik jest nie ukrywam , zwłaszcza ze u mnie 42 lata.
Myśli mam różne , obawy są ale staram się być dobrej myśli
Cześć.
Moja Mama rodziła moją siostrę mając 43 lata ♥️ .

Trochę za długo wynik może być niemiarodajne betę najlepiej sprawdzać co 48 lub 72h
Ja nie miałam możliwości sprawdzić i zrobiłam po ponad 90 godzinach. Są kalkulatory, które wyliczą z tego wyniku miarodajny 2 dniowy przyrost :) .

Jak jest po 3 stratach to dorzuciłabym progesteron, przecież odpowiada za utrzymanie ciąży.

Dziewczyny, które biorą duphaston, napiszcie proszę jaką macie obecnie dawkę. Ze względu na bóle brzucha (progesteron 15) od 6 tygodnia miałam zalecone 2x1. Potem lekarka prosiła, abym zmniejszyła dawkę do 1x1 przez tydzień i następnie odstawiła.
W sobotę bóle się nasiliły, zaczęły promieniować do pleców, do tego ból w okolicy lewego jajnika i szczypanie blizn po CC. Przeleżałam więc weekend, ciepłe prysznice, max oszczędzanie się. Nic nie pomagało, więc dziś pojechałam na IP. Na USG wszystko ok, natomiast lekarz dyżurujący zwiększył duphaston do 3x2 i zalecił nospę. Generalnie jestem z tych ostrożnych, które nawet paracetamolu w ciąży unikają jak ognia. Czy ktoś ma takie dawki? Czy nospa na pewno będzie bezpieczna na tym etapie (9+1)?
Jak Ci tak lekarz zalecił to rób to co lekarz karze. Nic nie rób na własną rękę, tzn nie odstawiam leków i nie zmniejszaj dawki ;)

Cześć Dziewczyny :)
To i ja się nieśmiało przywitam :)
Termin wg OM mam na 31 maja wiec tak dokładnie nie wiem czy będę majówką czy czerwcówką ale i tak już troszkę was podczytuje.
U mnie póki co przyrosty bety były bardzo ładne ale jestem jeszcze przed pierwszą wizytą, która będzie dopiero w przyszłym tygodniu . Stresik jest nie ukrywam , zwłaszcza ze u mnie 42 lata.
Myśli mam różne , obawy są ale staram się być dobrej myśli
Cześć, miło że się odezwałaś wpisałam Cię na naszą listę ;)

Powiedzcie mi czy dalej macie bóle brzucha?
Ja praktycznie od początku non stop czuję ból brzucha jak na okres, z małymi przerwami i zaraz wraca, wizytę mam dopiero 10.10 i nie wiem czy panikować i iść do gina czy czekać.
Raz jest mocniejszy raz słabszy ten ból, ale jest.
Obecnie mam 8+1

reklama
Powiedzcie mi czy dalej macie bóle brzucha?
Ja praktycznie od początku non stop czuję ból brzucha jak na okres, z małymi przerwami i zaraz wraca, wizytę mam dopiero 10.10 i nie wiem czy panikować i iść do gina czy czekać.
Raz jest mocniejszy raz słabszy ten ból, ale jest.
Obecnie mam 8+1
Mnie bolał brałam magnez. Może też spróbuj

Do góry