reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zdrowie naszych dzieci/opieka nad maluszkami

reklama
skad sie dowiedziec czy szczepionka jest martwa nie ma rteci lub ma jej minium ile tzn minimum ?
szczepinka na pneumokoki jaka jest ? oszaleje chyba

Z tego co zapisalam z tego reportazu ktory wkleilam jako konserwanty w szczepionkach dodawane sa/byly
- thiomersal(pochodne rteci)
-aluminium
-formaldehyd
Tu jest wiecej co w jakiejszczepionce jest
http://www.termedia.pl/showpdf.php?article_id=2619&filename=Sk%C5%82ad.pdf&priority=1

Wiktoria tyle co znalzlam o pneumo,ale to na stronie glownej Pneumokoki

• Zawiera 7 rodzajów oczyszczonych sacharydów wchodzących w skład otoczki S. pneumoniae oddzielnie przyłączonych do nietoksycznego białka błonicy oznaczonego symbolem CRM197.
  • Otrzymywana jest z kultur bakteryjnych hodowanych na pożywkach sojowych.

Jest wolna od timerosalu oraz środków konserwujących, co wyklucza ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych spotykanych po podaniu preparatów zawierających timerosal

Ostatnia edycja:
Jaka szczepionka szczepili wasze dzieci na wzw typu B ??? Bo mja Klaudia EUVAX i jestem troche przerazona a za miesiac powtorna dawka.......napewno przeczytam najpierw sklad tej szczepionki za nim zaszczepie nia. Kilka seri wycofali jej w Pl z powidu niby zlej jakosci,i gorsze opinie tez na ta szczepionke padaly.Ech naprawde mozna zglupiec.

http://www.tvn24.pl/12690,1569081,0,2,szczepionka-zabila-niemowle,wiadomosc.html

Ostatnia edycja:
kurcze j a wiem jaka szczepionką szczepili. Zuzia jest już po 3 dawkach skkojarzonej i na szczęście na razie nic sięnie stało

kurcze j a wiem jaka szczepionką szczepili. Zuzia jest już po 3 dawkach skkojarzonej i na szczęście na razie nic sięnie stało
na 29 str. książeczki zdrowia pisze na co i czym zaszczepili.

Jaka szczepionka szczepili wasze dzieci na wzw typu B ??? Bo mja Klaudia EUVAX i jestem troche przerazona a za miesiac powtorna dawka.......napewno przeczytam najpierw sklad tej szczepionki za nim zaszczepie nia. Kilka seri wycofali jej w Pl z powidu niby zlej jakosci,i gorsze opinie tez na ta szczepionke padaly.Ech naprawde mozna zglupiec.

Szczepionka zabiła niemowlę? - Polska - Informacje - portal TVN24.pl - 17.10.2008

2 dni temu przy okazji wizyty po receptę dopytałam pediatry, mówi, ze wycofali całość nie tylko serię( przynajmniej u nas). Wiadomo, trzeba będzie przy szczepieniu zobaczyć czy to nie EUVAX B, najlepiej zadzwonić wcześniej i dowiedzieć się czym, przeszukać internet dogłębnie.

Dominik był szczepiony w sierpniu EUVAX B.

Szopek - no ale u mnie jest tylko napisane że szczepiona była INfanrix HEXA a to chyba nazwa całej szczepionki skojarzonej

[FONT=&quot][/FONT]Bo to nie chodzi o skojarzoną tylko o szczepionkę przeciw WZW B.

[FONT=&quot]Szczepionki, które nie zawierają związku o nazwie THIMEROSAL (etylortęć)[/FONT]

Potencjalnie groźną i mówię tu o ogólnych zastrzeżeniach a nie o jakimś syfie z Azji czy partactwu firm farmaceutycznych, jest szczepionka MMR ( przeciw odrze, różyczce, śwince). Naukowcy się spierają, ze ma czy nie ma wpływu na autyzm i inne schorzenie neurologiczne.

Ja bym się obawiała Odry ( konkretnie powikłań), natomiast przy właściwej opiece świnka i różyczka nie są aż tak niebezpieczne.

reklama
Moja na żółtaczkę była szczepiona hepavax gene - też produkcji koreańskiej. Znalazłam taką stronkę HCV Prometeusze
Można tam przeczytać:
Czym się zaszczepić?

Szczepionki I generacji - plazmatyczne, uzyskiwane z krwi osób zakażonych HBV, znane od początku lat 80' wyszły już z obiegu i nie powinny być stosowane.

W Polsce zarejestrowanych jest szereg rekombinowanych szczepionek II generacji :
  • H-B-VAX II - Merck Sharp Dhome (MSD)
  • HBvaxPRO - Merck Sharp Dhome (MSD)
  • Engerix B - Glaxo Smith Kline (GSK)
  • Euvax B - prod. koreańskiej L.G Chemical Ltd., dystrybucja Aventis Pasteur (AvP)
  • Hepavax Gene - produkcji koreańskiej Green Cross Vaccine, dystrybucja Biomed-Kraków
W 2001 roku 2 szczepionki : HBvaxPRO (MSD) oraz Engerix B (GSK) wyeliminowały ze składu szczepionek tiomersal (pochodna etylowa rtęci), a w związku z tym my (Prometeusze) zalecamy szczepienie tymi szczepionkami, które wyróżniają się tym spośród innych.

Do góry