reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

starania się - watpliwości..

Dzień dobry!!!
Byłam u lekarza (internisty) i mam zwolnienie do 13.03. To na 100% ospa, dostałam leki Heviran (tj. acyklowir) mam brać co 4 godziny. Co do fasolki to po ospie mam odczekać a teraz to pozostało mi tylko cierpliwie czekać do @ (ma być 12.03).

Ja przeszłam ospę ( tak jak Ty)w wieku 29 lat, masakra. Najważniejsze jest szybkie rozpoznanie. Trzymaj się. Pozdrawiam

Dzięki;-)

Cześć Dziewczyny!

..ja jestem troche smutna bo sie odezwała moja wredna nerka, w której czasem się piasek zbiera, kurka martwie się, narazie jest ok, ale tak to juz u mnie jest, że się odzywa, szczególnie w ciązy:-:)-(
POzdrawiam

Camelia - a z tą nerką to możesz coś teraz robić czy tylko czekać?

hej dziewczyny ;-)
ja dalej nie mam @, test wyszedl negatywny...
i zwolnili mnie dzis z pracy:-( także u mnie tydzien niezle sie zaczął....

Marzenixx - przykro mi z powodu pracy, ja się na tym nie znam, ale widzę, że dziewczyny już coś radzą

Witajcie dziewczyny.

Witaj maja:-) dwa testy to niby nie jest dużo, ale może poczekaj do terminu @ albo zrób betę dla większej pewności:tak::tak:

reklama
umowe mialam na czas okreslony na 5 lat. wczesniej pracowalam w innej pracy.a przed tamta praca pracowalam wlasnie wtej pracy a teraz wrocilam(mam nadzieje ze nie namieszalam)wiec dostalam odrazu na 5 lat. z dwutygodniowym wypowiedzeniem. tylko ze oni mieli zmniejszyc mi pensje jakies 2 miesiace temu i od dwoch miesiecy dostawalam na reke 2000 tys netto a nie jak wczesniej 2300 ale nie dostalam umowy zadnej nowej ani aneksu o zmianie pensji ale na ostatnim rmua juz mam mniejsza pensje, wiec moze chociaz z tym cos da sie zrobic?? jutro mam isc po siwadectwo do nich i wyplate...

Jeżeli zmniejszali to powinni każdemu proporcjonalnie i to powinien być poważny powód np tak słynny teraz kryzys, czyli z przyczyn ekonomicznych, ale powinni dać papier do podpisania, w takim wypadku jak nie dostałaś powinnaś domagać się zaległego.

Oj ważne, żeby się wam podobało, to wasz synuś:-)

taaaaaaaa, ale S liczy się bardzo ze zdaniem swojego brata a jemu się nie podoba.

hej dziewczyny ;-)

Kochana, tak strasznie mi przykro, pamiętam jak cieszyłaś się z tej pracy...

Więc tak:

-za 2008 rok powinnaś wykorzystać 9 dni urlopu (od sierpnia to grudnia tyle się należy proporcjonalnie)

-czyli masz 2 dni zaległego urlopu, bo piszesz , że wykorzystałaś tylko 7

-za 2009 należy ci się 5 dni urlopu ( od stycznia do marca)-nieważne , że w marzec dopiero się zaczął - pracodawca musi dac urlop za marzec lub wyplacic ekwiwalent choćby pracownik zdązyl przepracowac tylko jeden dzien w marcu. Chyba ze juz cos wykorzystalas z urlopu w tym roku? Jesli nie -to:

- zaległy urlop 2 dni + aktualny urlop 5 dni= 7 dni (wiec wypłacą ci ekwiwalent za 7 dni niewykorzystanego urlopu)

- powinni Ci dac już dawno na pismie zmiane stawki, ale nawet gdyby dali to niebardzo mieliby prawo zmieniać stawkę na niższą (poprostu nie mozna tak ooooo zabierac komus kasy) tak mowi kodeks pracy

- czy ta stawka w umowie była w kwocie brutto i była ona stawką zasadniczą ? Czy może godzinową itp ?

Moze oni zrezygnowali z premiowania pracownikow i dlatego masz nizsza pensję. Nie mialas procz zasadniczej placy jakiejs premii co miesiac a zmienili sposoby wynagradzania i obcieli wam premie?

Jesli nie bylo dodatkow do placy to jak pisze kolezanka u gory-powinni z przyczyn ekonomicznych obnizyc pensje tzn np z powodu kryzysu itp

Musisz ich postraszyc ze znasz przepisy i nie mogli tak poprostu zabrac ci kasy i nawet nie dac tego na papierze. Powiedz ze żądasz tego na papierze.

I na koniec niestety smutna prawda: POPEŁNIŁAS OGROMNY BŁAD PODPISUJĄC POROZUMIENIE STRON.
Tak to pracowałabys jeszcze 2 tygodnie, albo wykorzystałabys w okresie wypowiedzenia niewykorzystany urlop... i pracodawca musialby ci wyplacic prócz pensji odprawe (bo to on rozwiazalby z toba umowe przed czasem na jaki byla zawarta)

Ostatnia edycja:
Więc tak:

-za 2008 rok powinnaś wykorzystać 9 dni urlopu (od sierpnia to grudnia tyle się należy proporcjonalnie)

-czyli masz 2 dni zaległego urlopu, bo piszesz , że wykorzystałaś tylko 7

-za 2009 należy ci się 5 dni urlopu ( od stycznia do marca)-nieważne , że w marzec dopiero się zaczął - pracodawca musi dac urlop za marzec lub wyplacic ekwiwalent choćby pracownik zdązyl przepracowac tylko jeden dzien w marcu. Chyba ze juz cos wykorzystalas z urlopu w tym roku? Jesli nie -to:

- zaległy urlop 2 dni + aktualny urlop 5 dni= 7 dni (wiec wypłacą ci ekwiwalent za 7 dni niewykorzystanego urlopu)

- powinni Ci dac już dawno na pismie zmiane stawki, ale nawet gdyby dali to niebardzo mieliby prawo zmieniać stawkę na niższą (poprostu nie mozna tak ooooo zabierac komus kasy) tak mowi kodeks pracy

- czy ta stawka w umowie była w kwocie brutto i była ona stawką zasadniczą ? Czy może godzinową itp ?

Moze oni zrezygnowali z premiowania pracownikow i dlatego masz nizsza pensję. Nie mialas procz zasadniczej placy jakiejs premii co miesiac a zmienili sposoby wynagradzania i obcieli wam premie?

nie kochana, na umowie nie mam zadnej premii to jest wynagrodzenie na 8 godzinny system pracy 3250 brutto. poprostu obcieli bo stwierdzili ze nie mam tyle obowiązkow zeby tyle zarabiac pfff mieli zmienic aneks i dac mi do podpisania ale nic nie dostalam a od 2 miesiecy biore nizsza pensje.
w takim razie czy moglabys mi wyliczyc ile mi musza zaplacic lacznie z tym urlopem i wogole? wogole dziekuje ze mi pmagasz...

nienus dzieki kochana, no tak wtedy na staraczkach 2008 pisalam jak sie ciesze ze bede wkoncu robic to co lubie.. a tu prosze jaki klops....

wiec zdecydowalismy najpierw drugie dziecko, potem operacja, ja najwyzej wyladuje w wariatkowie bo Nadia to zloosnica nad zlosnice i jescze uparta i ma chyba adhd:-D:rofl2:charakterek po babci:nerd: no ale slodka jest...:tak:
wiec jak drugie takie bedzie rozbiegane to p mnie, bo cierpliwosci na allegro kupic nie mozna:-D:-D

ale sie rozgadalam jak przekupa na rynku

pozdr laseczki i goodluck:-D

Anija78-wydaje mi sie ze podjecliscie sluszna decyzje, ze najpierw bobas a potem operacja meza...trzymam kciuki by wszystko byko po waszej mysli!...a z maluchami na pewno sobie poradzisz....swoja droge lepsze takie ruchliwe dzieciaki niz spowolnione...wiec ciesz sie i czrep z energii malej:-)
A moge spytac dlaczego twoj m musi miec operacje, jakies powikladnia po chorobie czy jak?:confused:

... wczoraj dostalam @@@ tak silną że masakra jeszcze takiej nie miałam wiem głupio to pisac ale jak sikam to az wszystko leci i takie czarne nie przesadzam dosłownie czarne twardawe skrzepy masakra ...ale dzis juz brzuch mnie tak nie boli....odebralam wyniki, połozna mowila ze wszystko w normie , czekam teraz na koniec @ i do lekarza am wizytę BUZIACZKI :-D

Julitka-fajnie ze juz wrocilas na forum...kochanie ja takie @ o jakiej Ty piszesz przerabiam co miesiac...wiec wiem, ze nie jest ci latwo i przyjemnie...ale dasz rade-zuch jestes w koncu-no nie!?:tak:
Teraz tylko doczekaj konca malpiszona i do lekarza...oby ten cykl nie poszedl na marne! Pozdrawiam!:-)

Jadźki!!!!

Jasna cholera, kurde mol, w dupę jeża nietoperza
:-)
MAM 3 PĘCHERZYKI PO 25mm w 13 dc
I DOSTAŁAM PREGNYL
:-)
Pierwszy raz w życiu mym jest szansa na owulację
Jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Hanka-gratulacje-taaakie wielkie pecherzyki to musi sie udac - bierz sie za chlopa a ja wam wroze trojaczki!!!

]
W. Kropeczko! Nie oskarżaj Olapop o katowanie tłuczkiem do mięsa ziemniaczków - to ja, Alisa79, tak nabroiłam :-D:-D:-D Mea culpa!!!! Pękam trochę przed testowaniem jutro, no ale umówiłam się już z Olapop :zawstydzona/y:, więc trzeba robić.

Jak dobrze, że trafiłaś wreszcie na rozumną lekarkę! Wierzę, że tym razem Ci pomoże:tak: Po dłuższej przerwie w "boleniu" kolana, dziś mi się zaczęło nieśmiało odzywać. Ale nie jest tragicznie póki co...;-)

Alisa79-jej...ale namieszlam, ze hoho...ale Olapop sie chyba nawet nie zorientowala o co ja oskarżyłam...przepraszam:zawstydzona/y:
Z kolanem...cholerka mnie tez boli bardzo dzisiaj i wczoraj tez jakos wieczor mialam przez nie nienajlepszy...dzisi ide na 17.30 do lekarza...moze w koncu cos konkternego sie dowiem.
A Ty smaruj go czyms tez zeby gorzej nie bylo...polecam SOL IWONICKA-KAPIELE W NIEJ, TAKIE 25-30 MINUT...

No a jak wasze testowanko!!! halo Alisa, Olapop-czekamy na wiesci i fluidki!:-)

:-):-D:-) WIECZOR moje drogie.

Dzien pelen wrazen, bylam na badaniach hormonalnych i poraz pierwszy w zyciu prawie "odjechalam" przy pobraniu krwi, bardzo dziwne i nieprzyjemne uczucie. Na wyniki musze czekac do piatku CIERPLIWOSCI, bedzie trudno.
Kupilismy bilety na wakacje na Majorke, bedzie pieknie!!!!:tak:
A od dwoch dni strasznie mnie mdli rano, wieczorem nie ma regoly i bardzo dziwnie kluje/ciagnie w lonie. Jeszcze pare dni i zobaczymy ;-)

Olesia-wow, Majorka! Ale ci fajnie!!! kiedy lecicie??? mam andzijee, ze nie zapomnialas o tym ze masz zabrac malego pasazera na gape?;-)...ja z Balearow bylam tylko na Ibizie, ale tez bardzo mi sie podobala...

Daj znac w piatek jak sie maja wyniki-trzymam kciuki by bylo ok!

....
choroba utrudnia zajście w ciążę, ale nie uniemożliwia i tego się trzymam:tak:
:-D:-D:-D

I tak masz myslec! Grunt to pozytywne nastawienie i wiara w swoje mozliwosci! Najwazniejsze ze masz diagnoze i leki...wiem ze to meczace jak trzeba je brac do konca zycia, ale wazne ze sa i pomagaja...trzymam za Ciebie!

A teraz moje najnowsze rewelacje:-(
nie sądziłam, że kiedyś to powiem, ale mam nadzieję, że w tym cyklu się jednak nie udało :no:- juz jestem po starankach i owu w piątek, a właśnie dziś się dowiedziałam, że prawdopodobnie mam ospę -...

Kochanie-najwazniejsze to nie drap i nie pokazuj sie tam gdzie jest zimno, bo przeziebienie ospy moze miec zle skutki. Smaruj sie bialem mazidlem i szybko wracaj do zdrowka.
Jej...mam nadzieje, ze w tej ciazy jednak nie jestes...ale sie porobilo...
Kropczko dobrze że twoja nózka juz prawie moze skakać, klaskac i owijac się wokół mężusia, teraz malutkie kropeczki mogą myslec o przyjsciu na świat.

A tak powaznie to BARDZO sie cieszę, ze rokawania sa dobre, pewnie ci ulzyło i tak ma być, my tu o dzidziuśkach mamy myslec a choróbska wstretnw wykopiemy na zawsze.

Pysiula-kochanie-no wlasnie od ubieglego poniedzialku dalej noga daje mi sie we znaki, puchnie i odpucha, rwie i boli...Mialam tylko 2 dni spokoju, kiedy bylo wzglednie...
No ale wczoraj lekarka uspokoila mnie ze to raczej nie RZS...teraz tylko musze znalezc odpiwedz co to w takim razie jest?
A wogole to jestem smuuutna bo wlasnie dzisiaj piszac do katarzynki uswiadomilam sobie, ze ja mam miec rezonans w czerwcu-a nie powinno lub nawet nie wolnio go robic jak jest sie w ciazy...i co??? chyba musze odlozyc wszystko do lipca...chyba sie zalamiena dobre...jakos wczesniej to do mnie nie docieralo...Boze Pysiu-ja chyba nigdy nie wystaruje...:no::-:)no:
Slyszalyscie moze cos i rezonansie a ciazy??? czy to duze ryzyko?

normalnie dziewczyny a dzisiaj to w ogóle jestem skołowana zrobilam dzisiaj test firmy amil bo tamte wyrzuciłam :tak:zrobiłam przed chwila test i znowu na nim 2 kreska pokazala sie szybciej bo po 3 min ale znowu taki cien cien ,ale jest:szok:a rano temperatura mi spadła do 36,8 więc nie wiem co teraz myslec .Oszaleje wolałabym zeby nie byulo tych kresek niz ,żeby mi robiły taka nadzieję:rofl2:

Buziaki Zobacz załącznik 118798
W rzeczywistosci troszke ciemniejsza ta kreska co o tym myslicie

Martuska 12310-JA CI POMALU GRATULUJE!!!!!!!!!!! Wydaje mi sie ze jak masz II to nie ma watpliwosci!!! A z akilka dni napewno kreska sciemnieje-ponow tescik za 2 dni a zobaczysz...albo idz na betke-wtedy odpowiedz bedzie od razu i jednoznaczna! I ciesz sie kochanie-!!!:-):tak::-)

Cześć Kropeczka,
Moja gina powiedziała mi dzisiaj że w moich jajnikach jest sporo pęcherzyków, ale że są małe jakbym była w 5dc, a jest już dzień 12. Poza tym mówiła to z taka miną, że aż mi się zimno zrobiło. Umówiłam się z nią na kolejną wizytę za tydzień, mam nadzieję że okaże się że mam późno owulację i że prochy nie będą potrzebne. Dowiedziałam się też że przed owu nie powinno się brać luteiny, zapytałam się lekarki czy na pewno mam brać luteinę 16-25 dc, a ona że tak, na moje pytanie czy jeżeli okaże się że będę miała owu w 18dc nie zaszkodze sobie tymi tabletkami, powiedziała że nie, ja już nie wiem co mam o tym myśleć. Czy mam brać luteinę przed owu?

MISIA- ja bym poszla za tydzien na usg i potem skonsultowala to z jeszcze jednym lekarzem i dopiero wyciagnela wnioski. Czasem diagnozy sa tak rozne i jest ich tyle ilu lekarzy... Jesli masz male pecherzyki tzn. jest ich duzo i nie rosna to moze to byc PCO-a to powinno sioe potwierdzic badaniami hormonow i jeszcze usg u drugiego gina...na wszelki wypadek i mpoim zdaniem teraz to ty bardziej powinnas dostac cosik na ich wzrost czyli chyba bardziej niz luteine to Clo......bo luteina to bardziej na ich pekniecie i ewentualne podtrzymanie ciazy... Nie wiem jak z ta luteina u Ciebie-ja mam pecherzyki ok, rosna, pekaja, ale nie udało mi sie 2 razy i mialam ciaze chemiczna-dlatego tez dostalam duphaston (luteina) od 16 do 25 dc...

Ale niech jeszcze bardziej doswiadczone dziewczyny sie wypowiedza...
Pozadrwiam i nie smuc sie, zadna diagnoza nie jest ostateczna, a u ciebie to jak na razie takie wczesne przyp[uszczenia i byc moze za tydzien okaze sie ze wszystko jest tak jak powinno tylko w pozniejszym terminie-tego ci zycze!

Równo za tydzień mam USG i pierwszą wizyte u lekarza...już się nie moge doczekać, strasznie się jednocześnie boje czy wszystko jest ok, czy zobacze serduszko i ile tych seruszek zobaczę:-):-):-):-)
?

Ojojoj...Tylko bez takich mi tu, ze sie boje...masz sie cieszyc i zyc nadzieja i marzyc jak bedzie cudownie, a nie bac sie!!!! ...
A moze sie uda podejrzec kilka serduszek? Chcialabys blixniaki Kasiu???
U mnie w rodzinie moja babacia byla z blizniąt od strony mamy...wiec ja jakies tam male sznase mam na blizniaki... no i ja bym bardzo chciala taki dwupak - takie prywatne double trouble:-)

hej dziewczyny ;-)

Marzenixxx.jej nie moge uwierzyc:no: tak mi strasznie przykro z powodu pracy! Jak ludzie moga tak postapic, normalnie mi sie to w glowie nie miesci! Ja nie mam pojecia w tych kwestiach prawnych co ci napisac, ale wiem ze sa tu na forum kadrowe wiec napewno zaraz zaraz ci cos doradza...
Bardzo mocno przytulam...wiem ze w kryzysie nie jest latwo o prace, ale moze skoro tak sie stalo to nie byla to najlepsza robota dla ciebie i teraz uda sie znalezc cos fajniejszego, z normalnymi i lojalnymi ludxmi... nie smuc sie-zawsze jest ta druga strona medalu-ta lepsza! bedzie dobrze, tylko musisz odpowiednio wybrnac z tej sytuacji, zeby bylo bez szkody dla Ciebie.

Kochanie a co do testu-jeszcze nic straconego, moze byl wadliwy....

A ja domyślałam się, ze będzie chciała mnie zwolnić, ze względu na osobę którą wzięła na staż (rodzina), no i widziałam, jak ciągnie ten sklepik, więc nie mogłam mieć nadziei na pracę, ale to ja musiałam w końcu o to zapytać bo szefostwo nie raczyło mnie poinformować wcześniej, chociaż już decyzja była podjęta i jeszcze musiałam wykłócać sie o dni urlopu, bo w biurze nie znali dobrze przepisów, także nie było łatwo.

...no wlasnie-tak to bywa...normalnie nie rozumiem tego, w zaden sposob nie rozumiem takich ludzi...dlaczego w jednym biurze, firmie, jakkowliek-nie moze byc zgrania wsrod ludzi i wspolnego inetersu tylko jakies podkladania swini i niedomowienia...co za kraj, co za ludzie...normalnie mi sie cisnienie wznioslo na 200 chyba!:wściekła/y::no::wściekła/y:

Witajcie dziewczyny. Codziennie śledze forum ale dosć żadko dodaje cos od siebie. Jesem w 27 dniu cyklu. Moje cykle wachają sie od 26 do 31 dni. W niedziele robiłam test wyszedł negatywny dzisiaj rano powtórzyłam ale wynik jest taki sam. W tamtym tygodniu brzuch bolał mnie jak na okres a od wczoraj wogóle przestał . Od 3 dni piersi zaczeły mnie pobolewac z każdym dniem coraz mocniej. Sama już nie wiem moze podpowiecie mi coś bo słowo daje powoli zaczynam głupieć od tego

Witaj Maja! Kochanie w niedziele moglas miec wynik negatywny, dzis rowniez...bo robisz testy za wczensie! test sikany zeby byl wiarygodny musi byc zrobiony najwczesniej w dniu spodziewanej, nawet jak na nim pisze, ze wykrywa 4dniowa ciaze to tylko chwyt reklamowy!!!...a jak masz wahajace sie cykle powinnas najlepiej przyjac do testowania dzien 1 y po 31 ym (czyli tak naprawde 32 dc), no a najwczesniej 31 dc - jako ten do sikniecia testu.
Widze ze niecierpliwiec jestes straszny...jak masz mozliwosc to idz na badanie beta z krwi-ono pokazuje ciaze juz 10 dni po zaplodnieniu, wiec jutro mozesz szybko wszystko wyjasnic...bez stresu!!! Powodzenia i trzymam kciuki by sie udalo!

Jesli nie bylo dodatkow do placy to jak pisze kolezanka u gory-powinni z przyczyn ekonomicznych obnizyc pensje tzn np z powodu kryzysu itp

Musisz ich postraszyc ze znasz przepisy i nie mogli tak poprostu zabrac ci kasy i nawet nie dac tego na papierze. Powiedz ze żądasz tego na papierze.

I na koniec niestety smutna prawda: POPEŁNIŁAS OGROMNY BŁAD PODPISUJĄC POROZUMIENIE STRON.
Tak to pracowałabys jeszcze 2 tygodnie, albo wykorzystałabys w okresie wypowiedzenia niewykorzystany urlop... i pracodawca musialby ci wyplacic prócz pensji odprawe (bo to on rozwiazalby z toba umowe przed czasem na jaki byla zawarta)

No właśnie błędem było podpisanie.
Gdyby to było na wniosek pracodawcy to dodatkowo dostała byś oprócz odprawy jeszcze dodatkowe dwa dni urlopu na poszukiwanie pracy.

reklama
Marzenixxx.jej nie moge uwierzyc:no: tak mi strasznie przykro z powodu pracy! Jak ludzie moga tak postapic, normalnie mi sie to w glowie nie miesci! Ja nie mam pojecia w tych kwestiach prawnych co ci napisac, ale wiem ze sa tu na forum kadrowe wiec napewno zaraz zaraz ci cos doradza...
Bardzo mocno przytulam...wiem ze w kryzysie nie jest latwo o prace, ale moze skoro tak sie stalo to nie byla to najlepsza robota dla ciebie i teraz uda sie znalezc cos fajniejszego, z normalnymi i lojalnymi ludxmi... nie smuc sie-zawsze jest ta druga strona medalu-ta lepsza! bedzie dobrze, tylko musisz odpowiednio wybrnac z tej sytuacji, zeby bylo bez szkody dla Ciebie.

Kochanie a co do testu-jeszcze nic straconego, moze byl wadliwy....
!

no widzisz kropeczko chyba zaczął sie dla mnie bardzo niekorzystny okres.... nie chce mi sie nawet plakac, nawet nie wiem co ma w tej chwili robic, jeszcze nic nie jadlam a nie mam nawet ochoty kanapki sobie zrobic...

Do góry