reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

starania się - watpliwości..

reklama
nie kochana, na umowie nie mam zadnej premii to jest wynagrodzenie na 8 godzinny system pracy 3250 brutto. poprostu obcieli bo stwierdzili ze nie mam tyle obowiązkow zeby tyle zarabiac pfff mieli zmienic aneks i dac mi do podpisania ale nic nie dostalam a od 2 miesiecy biore nizsza pensje.
w takim razie czy moglabys mi wyliczyc ile mi musza zaplacic lacznie z tym urlopem i wogole? wogole dziekuje ze mi pmagasz...

nienus dzieki kochana, no tak wtedy na staraczkach 2008 pisalam jak sie ciesze ze bede wkoncu robic to co lubie.. a tu prosze jaki klops....

Po pierwsze powiedz im, jakim prawem zmniejszyli ci pensję????
Jak Ci dadzą aneks zaległy, że zmniejszają Ci pensję ABSOLUTNIE TEGO NIE PODPISUJ ANI Z DZISIEJSZĄ DATĄ ANI TYM BARDZIEJ Z WSTECZNĄ O 2 MIESIĄCE (bo złamali prawo, nie mogą obnizyć pensji bo uznali, że masz mało pracy) Za niepodpisanie tego aneksu nic Ci za to nie grozi, tylko im grozi.
Możesz ich postraszyć sądem pracy albo naprawdę podac do sądu (za sprawę nie będziesz płacic).
Nigdy nie podpisuj czegoś z datą wstęczną ani naprzód.

Słuchaj niebardzo mogę z dokładnością obliczyć ekwiwalent bo od wyliczenia ekwiwalentu zalezy jakie w pensji byly skladniki zmienne z ostatnich 3 miesięcy. Musialabym miec twoje paski z wypłata. Ale muszą ci za te 7 dni zaplacic.
Powiedzmy ze to bedzie 1/3 twojej normalnej wyplaty plus wyplata.

EKWIWALENT:

3250:21,08 ( wspolczynnik za 2009 do obliczania ekwiwalentu)= 154,17 * 7 dni=1079,22 zł brutto

Od ekwiwalentu odlicza sie tylko podatek 18 %, zus na szczęscie już nie :-)

Wiec mysle ze ekwiwalentu powinnas dostac cos ponad 800 zł + twoja normalna wyplata za luty i za marzec za te pare dni

Ja bym im powiedziala zeby zniszczyli to porozumienie stron co podpisalas, bo nie wiedzialas co podpisujesz, a dzis znasz swoj stan prawny i wiesz ze nie mieli prawa cie zmusic do podpisania tego. Zazadalabym normalnego wypowiedzenia przez pracodawce z dwutygodniowym okresem wypowiedzenia. JESLI NIE TO POWIEDZ ZE ICH PODASZ DO SĄDU ZA OSZUSTWO I ZA NIEPRAWNE OBNIZENIE WYNAGRODZENIA (za dowod maSZ to, że nic nie masz na papierze w tej sprawie)

JEZU TAK SIE NABUZOWALAM TWOJĄ SYTUACJĄ, ŻE ZARAZ WYBUCHNĘ.
TO JEST STRASZNE JAK PRACODAWCA WYKORZYSTUJE NIEWIEDZĘ PRACOWNIKA.
NORMALNIE ZARAZ ZADZWONIĘ DO TWOJEGO SZEFA !!!

Ostatnia edycja:
Elo, elo :-D

Kurcze ostatnio nie mialam nawet chwili, zeby tu zajrzec. Zaraz nadrobie zaleglosci i poczytam.

Poki co , gratulacje dla HANKI :-D:-):-D Dzialaj teraz malolata ile sie da :-)
Ja wczoraj tez mialam dobry dzien. Po zlozeniu zalazalenia na moja poprzednia lekarke, dostalam nowego lekarza. Jest przemily i bardzo przejal sie moja sytuacja. Kazal mi zrobic wszystkie hormonki ( tylko kurde jakos dziwnie, bo wszystkie mam zrobic w 20dc ???), a mojemu M. - badanie nasienia. Jak juz beda wyniki, da mi skierowanie do gina i jezeli tam nie beda mi mogli pomoc, to wysla mnie do Sheffield ( kliniki leczenia nieplodnosci). To znaczy, ze mozliwe ze IVF beda miala zrobione za darmo !!!!

:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Pozdrawiam Was kobitki

poprostu obcieli bo stwierdzili ze nie mam tyle obowiązkow zeby tyle zarabiac pfff mieli zmienic aneks i dac mi do podpisania ale nic nie dostalam a od 2 miesiecy biore nizsza pensje.
....

no widzisz kropeczko chyba zaczął sie dla mnie bardzo niekorzystny okres.... nie chce mi sie nawet plakac, nawet nie wiem co ma w tej chwili robic, jeszcze nic nie jadlam a nie mam nawet ochoty kanapki sobie zrobic...

marzenixx-kochanie-wiem ze to moze wyda sie nierealne do zrobienia bo wyobrazam sobie ze masz teraz mega dola i mega zly humor i mega ci sie nic nie chce....ale to najgorsze co mozesz zrobic... Wlasnie tego pewnie chcial by szef, zebys sie teraz zamknela w sobie, czula zle itd...i tego nie wolno ci robic!!!
Musisz podejsc do tego z 2 stron-pierwsza to formalna-czyli domagac sie przed szefem wszystkiego co ci sie nalezy...i nie wolno ci pokazac ze czegokolwiek nie wiesz, i ze mu ufasz jesli chodzi o te rozliczenia...masz pokazac ze jestes swietnie zorientowna w przepisach ( a tu niunia i olica napewno cie pokieruja jak trzeba) i ze nie dasz sie wykolegowac. Wiem,z e zrobilas blad podpisujac to porozumienie stron, ale bylas w szoku, zaskoczona itd...trudno, stalo sie i tego nie zmienisz-jednak walcz teraz o to, o co jescze mozesz-czyli kasa za urlop, kasa za bezprawne obnizenie twojej stwaki od 2 miesiecy-czyli wyrownanie i odpowiednie swiadectwo pracy...zeby ci tam jakis glupot nie powypisywali na twoja niekorzysc.
A druga kwestia to z tymi pannami w sklpie to ja bym sobie porozmawiala...nie chodzi mi o awantury, co sie stalo to sie stalo, ale o jasnosc sytacji-na twoim miejscu pogadalabym zmkims i dowiedziala sie co powiedzialy i co mialo naprawde miejsce jak bylas na urlopie...przeciez jesli nie ma w tym prawdy i twojej winy to chocby dla zasady powinno sie powiedziec jak bylo i jak jest, niech szef wie i sie wstydzi ze tak postapil!

I kochana marzenixx-wiem,z e zabrzmi to źle i moze glupio-ale nie zaluj tej roboty! Z takimi ludzmi i takimi ukladami nie warto pracowac i przebywac-a ty jestes zdolna, przebojowa i napewno szybko cos nowego znajdziesz. na wlasciwym miejscu i z wlasciwymi ludzmi!!!

dziekuje ci olico , jestes kochana :zawstydzona/y:
jeszcze pytanko takie, czy moze powinnam pojsc do zusu zaraz i wziąc ostatnie skladki jakie za mnie placili ze placili mniej ?

Zazadaj z dzialu kadr RMUA od czasu obnizenia Ci stawki. To bedzie dowod ze ci zabrali kase. Pewnie kadrowa i tak robi PLATNIKA i zus na bank ma to w swoim systemie, ale wez te RMUA dla siebie jako dowod. A masz paski w wyplatą za caly okres zatrudnienia u nich? Jak tak to tez fajnie.

I idz tam PEWNIE i nie pokazuj ze czegos nie wiesz. Teraz juz wiesz wszystko mam nadzieję i walcz !!!

Sprobuj z nimi zalatwic wywalenie tego porozumienia stron i niech dadza ci normalane wypowiedzenie przez pracodawce z 2tyg okresem.
Jak ich postraszysz na pewno sie zgodzą, tym bardziej ze bedą sie bali tego obniżenia ci kasy !!!

Do zusu nie ma sensu jechac.

Zazadaj z dzialu kadr RMUA od czasu obnizenia Ci stawki. To bedzie dowod ze ci zabrali kase. Pewnie kadrowa i tak robi PLATNIKA i zus na bank ma to w swoim systemie, ale wez te RMUA dla siebie jako dowod. A masz paski w wyplatą za caly okres zatrudnienia u nich? Jak tak to tez fajnie.

I idz tam PEWNIE i nie pokazuj ze czegos nie wiesz. Teraz juz wiesz wszystko mam nadzieję i walcz !!!

Sprobuj z nimi zalatwic wywalenie tego porozumienia stron i niech dadza ci normalane wypowiedzenie przez pracodawce z 2tyg okresem.
Jak ich postraszysz na pewno sie zgodzą, tym bardziej ze bedą sie bali tego obniżenia ci kasy !!!

Do zusu nie ma sensu jechac.

wiesz troche nie bardzo mi sie to uda, bo ich ksiegowa to szefa ciotka wiec nic mi nie da... zadnych odcinkow tez nie dostawalysmy tam, poprostu wyplate... tylko to rmua co miesiac..

wiesz troche nie bardzo mi sie to uda, bo ich ksiegowa to szefa ciotka wiec nic mi nie da... zadnych odcinkow tez nie dostawalysmy tam, poprostu wyplate... tylko to rmua co miesiac..

OK RMUA wystarczy. Ja akurat nie daję ludziom RMUA tylko paski z wypłatą.
Na pewno jedno albo drugie trzeba pracownikom dawać.

jesu dziewczyny cala az sie trzęsę.... zadzwonilam do szefowej i powiedzialam co i jak ze maja mi zmienic to wypowiedzenie, bo inaczej podam ich do sadu za obnizenie pensji i chyba ja na chwile zamurowalo ale po chwili powiedziala ze dobrze ze jutro bedzie dla mnie wszstko przygotowane....

dzieki dziewczyny za porady i otuche, uwielbiam was:-) olica :********

reklama
jesu dziewczyny cala az sie trzęsę.... zadzwonilam do szefowej i powiedzialam co i jak ze maja mi zmienic to wypowiedzenie, bo inaczej podam ich do sadu za obnizenie pensji i chyba ja na chwile zamurowalo ale po chwili powiedziala ze dobrze ze jutro bedzie dla mnie wszstko przygotowane....

dzieki dziewczyny za porady i otuche, uwielbiam was:-) olica :********
Brawo kochana !!! i tak trzymaj!!! :tak::tak::tak: nie daj im sie! ;-)

a ja wlasnie sie dowiedzialam ze moj indeks szczesliwie dotarl do dziekanatu juz ze wszystkimi wpisami :-D uuuufffffff..... :rofl2: teraz mam juz w pełni absolutorium a najblizsze terminy obrony to 15.05 i 19.06 .... strasznie bym chciala w maju :sorry2:

Do góry