reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2008

Poczytalam ale Oli sie tak wydziera ze nie wiem co komu odpisac :-(
Tez musze sie wziasc za pity

MADZIU lub ktos inny nie wiecie jak to jest :
Moj G nie mialby pracy moje zarobki nie przekrocza tych 504 zl na ta nasza trojke czy my moglibysmy dostac te 400 zl
Wiecie jak bym wrocila do pracy i bylaby moja wyplata a G siedzialby z mala w domu i jestem ciekawa czy dostanelibysmy te 400 zl

LECE BO SASIEDZI AZ SLYSZA oLI WIEM BO MOWILI ONA DZIS TAK CALY DZIEN NIE WIEM CO ROBIC

reklama
Witam się późnym popołudniem w Św. Patryka. U nas dziś parady, ale Tusina jeszcze za mała na takie imprezy więc tylko mała wycieczka do portu nad morze zaliczona.

Kate przykro, że w pracy taka sytuacja. Trzymam kciuki za jakieś pomyślne ułożenie się spraw...
Miłego imieninowania z Tatą;-)

Moli no to lepiej zmienić gina- ja miałam kiedyś krioterapię i nic nie bolało. No i lepiej się goi.
Dziadek Andiego, jak nie było nic do jedzenia mawiał, że "do jedzenia jest ryż, mysz, suchy miód i bigos":-)

Malenka jeszcze się doczekasz, a wtedy to dopiero będzie:tak:
Mnie też na młodą od rana trafia- cały czas marudzi już enty dzień z rzędu i zaczynam najnormalniej wychodzić z siebie.:dry:

Dorotka oj taaak, dołączam się do grona zeźlonych mam. Mam nadzieję, że to tymczasowe, to wydziwianie naszych dzieci...:dry: A jak Oli katarek?
Po wczorajszym ważeniu wyszło, że Tuśka przybrała jakieś 250g przez miesiąc i położna nam powiedziała, że teraz już będzie wolniej przybierać. Może jednak wszystko ok z wagą Oli?

Mama Maksa Andy też na mnie patrzył jak na ufo jak zasiadałam do bb, ale po kilku dniach się przyzwycził. W końcu nam też się coś należy oprócz obowiązków:tak::-D
Asia mama jak marzenie:tak: Udanych łowów mieszkaniowych!

Magdziunia tak, tak - tata zapowiedział, że nie ma randek przed 30-ką:rofl2:
U nas w "wiosce" był wybuch gazu w zeszłym tygodniu - wyrwało jeden domek w szeregowcu z korzeniami... Koszmar... A z kolei jak byłam mała, to w wieżowcu moich dziadków wybuchła butla z gazem u sąsiadów piętro wyżej. Okna poszły na kilku piętrach, drzwi do mieszkań, winda... Co sobie przypomnę to mam ciarki. Nie ma żartów- babę w łeb choćby dla profilaktyki:wściekła/y:
Mam nadzieję wyniki się okażą ok.

Wiola gratki za pomyślne rozliczenie z US! Jak wrócimy, to chyba mnie trafi z księgowością. To jedno można by do nas eksportować tonami- brak biurokracji:tak:

Kate u nas na odwyrtkę- zero spanka. 20 minut temu spacyfikowałam dzikusa w chuście i dzięki temu czytam i skrobię:-D

Ula z tego co opisujesz, to fajny ten domek. Może warto się przeprowadzić?
A jak parada? Ja jeszcze nigdy nie byłam, ale nie lubię tłumu, a do tego kurdupel jestem i nic nie zobaczę i tak...:happy:

Andy zaraz przyjedzie z całym babińcem- 5 koleżanek się zapowiedziało na szybkie piwo w drodze na balangę. Ja też się załapię na malusiego Guinnessika:-D
A potem może spokojnie posiedzimy przy kominku.
Ale dla Was też czas przed spaniem znajdę:tak::-D
Miłego wieczoru!!!

fatalny dzień, fatalna pogoda
a co do mojego diabełka - to chyba jednak coś z ząbkami
przynajmniej tyle, że konkretna przyczyna

idę się posmucić, ale najpierw kąpiel Pyzoldy...

Ja jestem tepa i cytowac nie umiem :-(
EVELAJNA ja tez mam nadzieje ze to przejsciowe
Choc Oliwia non stop musi byc na rekach bo inaczej placz a pzy jak grochy :crazy:Nie wiem jak z ta waga ale sie nie dziewie ze przez tydzien przybrala tylko 60 gram jak ona prawie wcale niec nie je Teraz to juz nie mamy por akrmienia bo chyba jest gorzej niz kiedys u Czarnej Wlasnie Oli wydziera sie tez juz na rekach Wszystko ble ale ona wrzeszczy tak wsciekle normalnie szok
MADZIU no porabana ta baba z tym gazem
MAMA MAKSA BB wciaga i to jeszcze jak:-p

Nie wiem jak MARMA po ginie??????????????????

Dzis juz z tych jej wrzaskow aby miec troche ciszy poszlam z nia na spacer o 18 PO spacerze pospala chwile wiec dzis usypainie i kapanie jest pozniej

Kuzwa nauczyla sie WYDZIERAC az uszy pekaja ZE TAKA MALA ISTOTKA MA TYLE SILY W PLUCACH I GARDLE SERIO SASIEDZI TO SLYSZA:baffled:

Witam i ja.

Dziś większośc dnia byłam u mamy więc nie miałam czasu na BB;-)
Bylismy dzis w Tesco i porobiłam zapaski obiadków, deserków i mleczka:-D
Hanka dziś dostała szklaną tarke bo moja mama twierdzi, ze na metalowej jak się sciara jabłuszko to si zabija witaminkę C:confused:
Nastrój taki sobie. Poczytalam Was ale jakoś weny do odpisywania nie mam:baffled:
Dostałam dziś emeila na służbowego ze kolejne 300 osób zwolnia do 11 kwietnia:crazy:

Wita się wieczorowo. Ja po wizycie. Więc... Mam obniżoną ściankę macicy która po prostu lekko wystaje. Ma się niby to samo unormować. Tylko niestety jest do tego potrzebna @ której ja do tej pory nie mam. Na razie mam się tym nie przejmować ale zalecił mi jak najszybsze zakończenie karmienia bo inaczej nie może mi wywołać okresu. JAk skończę karmić małego mam się do niego zgłosić.

A ja mam się dziś czym pochwalić. Poworniasty przez cały dzień był jak aniołek :-)Normalnie nie poznawałam swojego syna :-) Pewnie za to da mi popalić w nocy:sorry2:

Co do zasiłku to ja się zastanawiam czy nie wystąpić o niego. M oficjalnie zarabia 1300 a ja na wychowawczym. Zawsze to jakaś dodatkowa kasa.

LECE BO SASIEDZI AZ SLYSZA oLI WIEM BO MOWILI ONA DZIS TAK CALY DZIEN NIE WIEM CO ROBIC
kurde a dałas jej czopka brzeciwbólowego??????????

Witam i ja.

Hanka dziś dostała szklaną tarke bo moja mama twierdzi, ze na metalowej jak się sciara jabłuszko to si zabija witaminkę C:confused:
Nastrój taki sobie. Poczytalam Was ale jakoś weny do odpisywania nie mam:baffled:
Dostałam dziś emeila na służbowego ze kolejne 300 osób zwolnia do 11 kwietnia:crazy:
bylo cos ciekawego w tesco???? ja chyba jutro albo pojutrze sie przejde;-)

Marma ja na ostatnim badaniu sie dowiedziałam ze mam strasznie ruchliwa szyjke (cokolwiek to znaczy)

Evelaina zazdroszcze tego piwka z kolezankami

Asia zrób jak Aga mówi rachunki i do MOPS-u:-p

Mały po kolacji rzadzi na moich kolanach a ja jednym okiem na bb drugim na M jak M:-D

dorota123456789 i reszta zresztą też widze ze interesujecie sie dodatkami rodzinnymi itp. Dostałam ostatnio e-maila od znajomej z tym związanego. Wklejam wam go może coś pomoże:-)
Dodatek z tytułu urodzenie dziecka:

Przysługuje:
- matce lub ojcu albo opiekunowi prawnemu dziecka,
- opiekunowi faktycznemu, jeżeli wcześniej nie został przyznany osobie z pierwszej wymienionej grupy uprawnionych.

Wysokość – 1000 zł

W przypadku urodzenia lub przysposobienia więcej niż jednego dziecka dodatek przysługuje na każde dziecko. Dodatek wypłacany jest jednorazowo, do zakończenia pierwszego roku życia (tzn. należy złożyć wniosek w pierwszym roku życia dziecka – jeśli złożymy wniosek gdy dziecko będzie miało np. 14 miesięcy będzie już za późno).

Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka

Zapomoga przyznawana jest niezależnie od uprawnienia do zasiłku rodzinnego, czy innych świadczeń z ustawy, jak również nie zależy od sytuacji materialnej rodziny. W tym sensie nie jest elementem świadczeń rodzinnych, rozumianych jako pomoc dla osób o niższych dochodach. Jednak świadczenie to wpisane zostało do ustawy, a także przyznają je i wypłacają te same instytucje co świadczenia rodzinne (urzędy gmin lub ops-y).

Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się żywego dziecka przysługuje ojcu lub matce albo opiekunowi prawnemu albo opiekunowi faktycznemu niezależnie od ich dochodów. Wniosek o wypłatę zapomogi składa się w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka (lub 12 miesięcy od dnia przysposobienia albo objęcia opieką - ale nie później niż do ukończenia przez dziecko 18 lat). Wniosek złożony po terminie nie jest rozpatrywany.

Wysokość – 1000 zł

czyli macie prawo do 2000 zl (becikowe+jednorazowa zapomoga)

dodatkowo mozecie odebrac kase jezeli macie :

- Ubezpieczenie dodatkowe
Jeżeli podlegacie dodatkowemu ubezpieczeniu w pracy to możesz starać się o świadczenie z tytułu urodzenia dziecka. Wszystko zależy od zakładu pracy, bo u mojego męza wszystkim zajmuje się zakład pracy a u mnie sama muszę wypełnić wniosek z roszczeniem i dostarczyć agentowi obsługującemu naszą firmę.

- zasiłek rodzinny
Jeżeli wasz dochód miesiączny rodziny nie przekroczył 504 zł na osobę (PIT z 2007r) to możesz się starać o zasiłek rodzinny 48 zł i o dodatkowe 400 zl w okresie urlopu wychowawczego (jezeli przyznaja ci 48 zl to przyznaja ci 400). Dochód bierzesz za 2007 rok. U niektorych jest dodatkowo jeszcze 500 zł z urzędu miasta (taka mobilizacja do rodzenia dzieci).
Dokumenty: wniosek o zasiłek, zaświadczenie o dochodach dla ciebie i małżonka z Urzędu Skarbowego za 2007 rok i ksero dowodów osobistych i odpis aktu urodzenia dziecka.

tylko nie wyliczajcie sobie sami tego z PITu bo my niby wyliczylismy i wyszlo nam ze przekraczamy te 504 zl.... a w urzedzie zrobili jeszcze jakies tam odliczenia i przyznali nam :) - niby nie duzo bo 48 zl ale pozniej po macierzynskim podwyzszy sie do 448 zl :) zawsze to dodatkowa kasa za nic ;) czyli skladajcie jak cos to odmowa :D

wiecej o tym na : Dodatki do zasiłku rodzinnego :)

Mam nadzieje ze chociaż troszkę pomogłam a teraz spadam bo czeka na mnie prasowanie, duuuuużo prasowania.
Może jeszcze wpadnę przed spaniem jakby nie to miłej nocki życzę Pa Pa

Ostatnia edycja:
Wita się wieczorowo. Ja po wizycie. Więc... Mam obniżoną ściankę macicy która po prostu lekko wystaje. Ma się niby to samo unormować. Tylko niestety jest do tego potrzebna @ której ja do tej pory nie mam. Na razie mam się tym nie przejmować ale zalecił mi jak najszybsze zakończenie karmienia bo inaczej nie może mi wywołać okresu. JAk skończę karmić małego mam się do niego zgłosić.

A ja mam się dziś czym pochwalić. Poworniasty przez cały dzień był jak aniołek :-)Normalnie nie poznawałam swojego syna :-) Pewnie za to da mi popalić w nocy:sorry2:

Co do zasiłku to ja się zastanawiam czy nie wystąpić o niego. M oficjalnie zarabia 1300 a ja na wychowawczym. Zawsze to jakaś dodatkowa kasa.

Fajniusio z POtworniastym. Może teraz będzie Anielasty?:-D
A co do tych mięśni macicy obniżonych, to robiłaś ćwiczenia mięśni Keagla (czy jak to się pisze)? Też miałam coś nie tak i dzień w dzień zaciskałam 4 litery. Nawet pomogło.

Witam i ja.

Świetne takie wieści. Nie ma co.:no:
Moja mama też szklaną tarkę szykuje. Cos w tym musi być...

Choc Oliwia non stop musi byc na rekach bo inaczej placz a pzy jak grochy :crazy:Nie wiem jak z ta waga ale sie nie dziewie ze przez tydzien przybrala tylko 60 gram jak ona prawie wcale niec nie je Teraz to juz nie mamy por akrmienia bo chyba jest gorzej niz kiedys u Czarnej Wlasnie Oli wydziera sie tez juz na rekach Wszystko ble ale ona wrzeszczy tak wsciekle normalnie szok

Dzis juz z tych jej wrzaskow aby miec troche ciszy poszlam z nia na spacer o 18 PO spacerze pospala chwile wiec dzis usypainie i kapanie jest pozniej

Kuzwa nauczyla sie WYDZIERAC az uszy pekaja ZE TAKA MALA ISTOTKA MA TYLE SILY W PLUCACH I GARDLE SERIO SASIEDZI TO SLYSZA:baffled:

Jeny!! Strasznie szkoda Oli... A katar się skończył?

reklama
Witam wieczorową porą :-)
Mieszkania szukam w Gorzowie.a mama ma do tego tyle ze mi je kupuje;-)bo pewnie nigdy nie bedzie n mnie stac na to...
Super :-):tak:! Powodzenia (jak to któraś z mam napisała ;-))w polowaniu :-)

I Marika po 1,5h drzemce. Szykujemy się na im. mojego taty, musimy zrobić się na bóstwa...
Cudnie to zabrzmiało :tak:;-)

Andy zaraz przyjedzie z całym babińcem- 5 koleżanek się zapowiedziało na szybkie piwo w drodze na balangę. Ja też się załapię na malusiego Guinnessika:-D
A potem może spokojnie posiedzimy przy kominku.
Ale dla Was też czas przed spaniem znajdę:tak::-D
Miłego wieczoru!!!
Mmmm... piwko w babskim towarzystwie.. :tak:;-)
Ojjj wypiło by się :-p:tak:
fatalny dzień, fatalna pogoda
a co do mojego diabełka - to chyba jednak coś z ząbkami
przynajmniej tyle, że konkretna przyczyna

idę się posmucić, ale najpierw kąpiel Pyzoldy...
Ech.. te zębiska.. :-(
Pewnie nieźle dają Izunii popalić..
Trzymaj się Kochana!

Może Czarna ma rację z tym czopkiem przeciwbólowym..
Tulę mocno i mam nadzieję, że się Niunia szybki uspokoi.. :tak:

Ech ten kryzys...:-(
Polska sobie z nim w ogóle nie radzi..

Mam nadzieję, że Cię ta redukcja ominie..

Wita się wieczorowo. Ja po wizycie. Więc... Mam obniżoną ściankę macicy która po prostu lekko wystaje. Ma się niby to samo unormować. Tylko niestety jest do tego potrzebna @ której ja do tej pory nie mam. Na razie mam się tym nie przejmować ale zalecił mi jak najszybsze zakończenie karmienia bo inaczej nie może mi wywołać okresu. JAk skończę karmić małego mam się do niego zgłosić..
Ufff.. Dobrze, że to jednak nic poważniejszego..:tak:
Odetchnęłam z ulgą ;-)

Mały po kolacji rzadzi na moich kolanach a ja jednym okiem na bb drugim na M jak M:-D

Ty to masz dopiero podzielność uwagi.. :-D:-D:-D.

Właśnie ululałam Młodą.. Nieźle się namarudziła.., zanim udało się jej usnąć..:sorry2:
Chyba daje mi się we znaki, to jej dźwiganie.. :dry:, bo coś mnie w kręgosłupie i w kolanach łupie..:sorry2:
M już się kładzie, więc mykam szybko się do niego przytulić..;-)
Spokojnej nocki Mamuśki :tak::-).
Dobranoc

Do góry