reklama
prawdopodobnie po I trymestrze, czyli wraz z błogosławionym 12 tygodniem
podobno tak jest (moja kuzynka jest w drugiej ciąży i zawsze powtarzała o tym błogosławionym 12 tygodniu, gdzie sytuacja staje się opanowana i dostaje się powera.
alisa79
Wierzę, że będę Mamą :)
małe pytanko - CZY CZASEM CZUJECIE CIEPŁO JAKBY Z WNĘTRZA BRZUSZKA? bo ja czasem mam zimny a czasem taki gorący , że jajko sadzone można by zrobić.
Anadri, wiesz, co, ja też czuję, że z dołu brzucha bije często ciepełko;-) No, bo ktoś tam już mieszka i sobie gospodarzy

D
dudziakowa
Gość
I ja sie wreszcie odzywam
U mnie wspaniale....czuje sie swetnie gdby nie ten sennn ktory mnie mozy...ehh
jestem senna i rozdrazniona ostatnio....jakos dziwnie....
Pozatym dowiedzialam sie ze moja przyjaciolka blizka...jest w ciazy i ma terminek na 28.11
Ale sie ciesze.....
Buziaczki
dziewczyneczki
U mnie wspaniale....czuje sie swetnie gdby nie ten sennn ktory mnie mozy...ehh

Pozatym dowiedzialam sie ze moja przyjaciolka blizka...jest w ciazy i ma terminek na 28.11

Buziaczki
alisa79
A propos witamin i kwasu foliowego: Mój lekarz zalecił mi od razu Feminatal Metafolin 800 - łyka się te tabletki do 12 tc. Metafolina to dobra kombinacja kwasu foliowego. Wiele kobiet nawet nie wie, że ich organizm słabo przyswaja kwas foliowy. A metafolina jest metabolitem kwasu foliowego i pokrywa zapotrzebowanie organizmu. W tym Feminatalu są też inne witaminy, nie ma po co już nic dodatkowo łykać, foliku, oczywiście tez nie.
Kasiiula
mamusia Pawełka :)
mnei wczoraj wypychalo z lewej strony a dzis z prawej hehe smieszne uczucie glaszcze brzuszek i gadam do maluszka zeby tak nei pach bo mamusie boli
hihihi
a brzucha to mam juz wielki jak na 12 tydzien
Kasiiula
hehe u mnie odwrotnie ja w 11 tyg zle zaczelam sie czuc poszlam na zwolnienei i od poczatki 12 to mdlosci sie zaczely wiec ja jestem odmiencem 
alisa79
mnei wczoraj wypychalo z lewej strony a dzis z prawej hehe smieszne uczucie glaszcze brzuszek i gadam do maluszka zeby tak nei pach bo mamusie bolihihihi
Kasiiula, super! Ale jak Cię "wypychało", te maluśkie nóżki już tak brykają???

Mnie wczoraj coś pulsowało-bulgotało króciutko z lewej stronyparę razy, a dziś od rana czuję pobolewanie po prawej stronie dołem brzucha. Chyba rośnie, nie?

Kasiiula
alisa masz 2 dni po mnie hehe
mi sie wydaje ze w srodku robi sie wiecej miejsca dla maluszka i rozpycha na boki
moj P. sie smieje ze jak ja tak wygladam w 3 miesiacu to jak bede wygaldala 6 lub w 9
moj P. sie smieje ze jak ja tak wygladam w 3 miesiacu to jak bede wygaldala 6 lub w 9
reklama
alisa79
BDP to wymiar dwuciemieniowy, czyli rozmiar pupci dzidzi, a dokladnie chyba kosci biodrowych przynajmniej u mnie tak to mierzyla i mam 16mm
Miran, ja znalazłam w necie inaczej: BPD tu chodzi o główkę, nie pupcię;-) Wklejam z neta dane. Może się nam wszystkim przydadzą

USG – rozszyfruj skróty w opisie - ciąża, opis badania, usg - Ciąża i macierzyństwo - poradnikzdrowie.pl
USG – rozszyfruj skróty w opisie
Po badaniu USG dostaniesz wydruk ze zdjęciami maluszka w brzuszku i opis, na którym znajdują się tajemnicze skróty. Warto wiedzieć, co oznaczają, by lepiej zrozumieć wynik badania.
Specjalistycznych oznaczeń w badaniu ultrasonograficznym jest bardzo dużo. Jednak na swoim wyniku znajdziesz zapewne tylko kilka z nich. Wynika to z tego, że często do jednego terminu używa się kilku skrótów, pochodzących zarówno z języka angielskiego, jak i polskiego. Nie wszystkie też parametry dzidziusia mierzone są podczas każdego badania, wszystko zależy od wieku ciąży. Poza tym pewnych pomiarów dokonuje się w ściśle określonym czasie, np. przezierność karkową (NT) ocenia się tylko podczas USG wykonanego między 11. a 14. tygodniem ciąży.
Podstawowe
AC – obwód brzucha dziecka
AFI – wskaźnik płynu owodniowego
ASP – akcja serca płodu
BPD – wymiar dwuciemieniowy główki, czyli szerokość główki od ciemienia do ciemienia
AUA – średni wiek ciąży wg USG
CER – wymiar poprzeczny móżdżku
CRL – długość ciemieniowo-siedzeniowa, czyli od czubka głowy do końca tułowia dziecka, a dokładnie do kości ogonowej
EDD – przybliżona data porodu
EFW – przybliżona waga dziecka
FHR – bicie serca dziecka mierzone w uderzeniach na minutę
FL – długość kości udowej
GA – wiek ciążowy według ostatniej miesiączki
GS – średnica pęcherzyka ciążowego
HC – obwód główki
HL – długość kości ramiennej
LMP – data ostatniej miesiączki
LV – szerokość komory bocznej mózgu
NB – kość nosowa
NF – fałd karkowy