reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Zakupy dla nas i dla dzieciaczkow - czyli to co kobiety lubia najbardziej :)

Witam
My kupiliśmy wózek polskiej produkcji JEDO Fyn 4DS, ma skrętne duże koła przednie, dużą gondolę, spacerówkę montowaną przodem i tyłem i do tego możliwość montowania fotelika na stelażu wózka - słyszałam o nim dobre opinie, a jak będzie to się przekonamy...

Ja kupiłam wózek Jedo Bartatina Classic , na paskach, z pompowanymi kółkami i też mam nadzieję, że będzie spoko, moim znajomi go testowali i bardzo polecali :-)
Jedyne co zrobiłam głupotę i trochę za późno, żeby ją odkręcić, to nie kupiłam fotelika samochodowego... i mam innej firmy, bez możliwości montażu do stelaża :zawstydzona/y:
No, ale może z czasem kupię fotelik, a ten sprzedam na allegro... :happy2:

reklama
Mi teraz zaprząta głowe torba do szpitala i co tam zabrać? szperałam tu i tam i znalazłam to:

.Torba do szpitala
769.gif

Dobre spakowanie torby do szpitala jest nielada sztuką. Bardzo dużo zależy od zamożności, wymogów i preferencji szpitala, w którym będziesz rodzić. Nasza lista pochodzi z grupy pl.soc.dzieci. Zawiera dużo punktów. Oczywiście, nie musisz wszystkiego brać ze sobą. Dobrze jednak się z nią zapoznać, by nic Ci nie umknęło.
Osobiście radzę spakowanie kilku toreb. Jedną - do porodu / pobytu na Oddz. Patologii, drugą - do wyjścia. W domu można zgromadzić rzeczy, które najprawdopodobniej nie przydadzą się od razu, ale będzie można w razie potrzeby poprosić o ich przyniesienie.
poł. Magdalena Busk

Dla Mamy

Dokumenty
Karta Ciąży, wyniki badań, Dowód Osobisty, Książeczka Ubezpieczeniowa, Plan Porodu

Art. spożywcze (zapytaj koniecznie położną, czy możesz spożywać posiłki podczas porodu !)
- Woda niegazowana
- Soki (Najchętniej jabłkowy, gruszkowy, z aronii, winogronowy. Odradza się spożywanie soków, napojów, uczulających dzieci, np. truskawowych, z owoców cytrusowych)
- Ulubiona herbata, kawa bezkofeinowa.
- Przysmaki energetyczne (czekolada, ulubione ciasteczka itp.)
- Owoce (jabłka, śliwki kalifornijskie) surowe lub z kompotu

Art. higieniczne i kosmetyczne
- Kosmetyki (bezzapachowy dezodorant, pasta, szczoteczka, delikatne mydło, mydło / płyn do higieny intymnej w wyciagiem kory dębu, szampon, kosmetyki do makijażu, szczotka, grzebień do włosów, nożyczki, pilniczek do paznokci, zmywacz.)
- Ręczniki (co najmniej 2-3)
- Ręcznik papierowy, jednorazowy, lepszej jakości (do wycierania krocza).
- Podpaski nocne (polecane przez psd: pieluchy Bella, największy rozmiar)
- Wkładki laktacyjne (polecane przez psd: Bella, Gerber-ultracienkie, bez ceratek-pakowane po 24 sztuki.)
- Papier toaletowy
- Jednorazowa maszynka do golenia (polecane przez psd). M.K. poleca wcześniejsze przygotowanie się przy pomocy łagdnego kremu depilującego Veet.
- Jednorazowy zestaw do lewatywy (polecane przez psd)

Bielizna
- Majtki jednorazowe, z siateczki (nie z fitolizyny), do nabycia w aptece
- Staniki laktacyjne
- Kapcie
- Klapki pod prysznic
- Szlafrok
- Koszule nocne, rozpinane. (Zapytaj czy można mieć własne. Ze względów praktycznych, (konieczność prania), lepiej wykorzystać szpitalną bieliznę)
- Skarpetki
- Czysta odzież na wyjście, obszerna, z uwzględnieniem pory roku. (Torbę na wyjście możesz przygotować do zabrania później)

Inne bardziej lub mniej przydatne rzeczy
icon_smile.gif

- Odciągacz pokarmu. (Najtańszy, tłokowy)
- Karta telefoniczna
- Telefon komórkowy (Uwaga ! Zapytaj czy można go używać w Twoim szpitalu)
- Aparat fotograficzny, kamera, filmy, baterie
- Leki, jeśli jakieś przyjmujesz. Zapytaj, czy w Twoim szpitalu nie brakuje czopków glicerynowych. Jeśli cierpisz na hemoroidy, zabierz dobrą maść lub czopki.
- Notes z telefonami
- Zeszyt, długopis
- Pamiętnik
- Aparat do masażu pleców (elektryczny, ręczny)
- Zatyczki do uszu
- Książka, krzyżówki, czasopismo
- Walkman, odtwarzacz CD ze słuchawkami
- Drobne pieniądze
- Ulubiona poduszeczka
- Talerz, kubek, sztućce
- Zioła laktacyjne

Dla Dziecka

- Nożyczki do paznokci
- Szczotka, grzebień
- Zestaw ubranek, jeśli można / trzeba je ze sobą mieć. Warto wykorzystać szpitalne rzeczy, jeśli są dostępne.
- Kilka koszulek i kaftanikow
- Kilka sztuk body
- Kilka spioszkow / pajacyki
- Piżamki
- 2 czapeczki
- Sweterek
- Pieluszki (jednorazowe lub tetrowe, z ceratkami)
- Skarpetki
- Kocyk
- Pieluszki, 7-8 dziennie. (polecane przez psd: Huggies-unisex dla noworodków)
- Krem do pupy (Linomag, Tormentiol)
- Ręczniczek, kilka pieluszek tetrowych

Strasznie dużo tego
icon_eek.gif
Musiałabym bagażowego zamówić, gdybym chciała wziąść wszystko
icon_wink.gif
lol_na.gif
, jutro zajde sobie do szpitala i zapytam osobiście bo ta lista trochu mnie przeraziła!:baffled:_________________

Zrób awanture , może jakiś rabat dostaniesz za te nerwy i stres:tak::baffled::baffled::baffled::baffled:
Ja miałam podobnie z suknią do slubu , 3 dni przed ślubem okazało sie że niegotowa , po awanturze dostałam inną - droższą za pół ceny i nawet byłam zadowolona z tej zmiany:-D

właśnie się z moim małżem zbieramy i jedziemy do tego sklepu, i dziś albo nam coś zaproponują albo jedziemy kupić gdzie indziej i kasa im koło nosa przejdzie. Trudno, jak nie dbają o klientów, to będą mieć. No chyba, że faktycznie dadzą duuuuży rabat :)

A co do torby do szpitala to ja już mam spakowane dwie, mimo, iż dla dzidzi mam wziąć tylko pampersy, nic więcej, bo wszytsko dają, dla mnie właściwie też tylko piżamy kosmetyki i podkłady poporodowe (które w sumie zajmują jedną całą torbę) :))nie wiem ile by mi zajęło toreb gdybym miała ciuszki brać np dla mojej Ninusi :)

Ostatnia edycja:
Strasznie dużo tego
icon_eek.gif
Musiałabym bagażowego zamówić, gdybym chciała wziąść wszystko
icon_wink.gif
lol_na.gif
, jutro zajde sobie do szpitala i zapytam osobiście bo ta lista trochu mnie przeraziła!:baffled:_________________

Dobrze że mam brata, który TIR em jeździ bo inaczej nie wiem jak bym tyle rzeczy do szpitala zabrała ;-):-D

Goniap - w ikei tez sa baldachimki, ja mam jeden jeszcze po Mayeczce i z jej posciela tak sie prezentowal :-)

ooo nawet nie wiedzialam albo gapa nie zauważyłam bedac w ikei...no bo tak sie z moim mezulkiem lazi na zakupy
a widze ze posciel mamy taka sama
Pink Baby Cot Bed Bedding Set,quilt, cot bumper... on eBay, also, Bedding Sets, Nursery Bedding, Baby (end time 12-Jun-09 19:25:50 BST)

musze sie w koncu zebrac by rozlzyc ja w lozeczku
a baldachim juz mi familiadka zamowila w PL i beda słać :-)
i bedzie biały
MY-SWEET-BABY baldachim tiul +kokarda +serduszka (635597387) - Aukcje internetowe Allegro

do tego karuzela
HALF PRICE FREE POST BabyStyle Lolas Garden Cot Mobile on eBay, also, Mobiles, Toys Activities, Baby (end time 10-Jun-09 15:08:25 BST)

Carmi - szczerze mówiąc, nie widzę związku między śmiercią łóżeczkową a podkładem na materac.:sorry2: Przecież nie przykrywasz nim dziecka :dry: A są takie małe podkłady, które wyścielasz tylko pod pupą dzidzi i nie zajmuje całego materaca, więc spokojnie materac oddycha. A zawsze to zabezpieczenie , bo przecież materaca nie wypierzesz niestety :tak:
Andzia - no to chyba na wczasy w szpitalu te zapasy :-)
Dziewczynki, mam do was pytanko, czy któraś zna jakąś stonkę internetową ( lub inną drogę) , na której można dostać bajki dla dzieci z CD ( audio), najlepiej po angielsku.?

A spotkałyście się z karuzelą na łóżeczko turystyczne? Bo takich normalnych nie da się przyczepić, bo nie ma szczebelków i zastanawiam się czy w ogóle jest szansa , żeby jakąś karzelę przyczepić do turystycznego.

Dobrze że mam brata, który TIR em jeździ bo inaczej nie wiem jak bym tyle rzeczy do szpitala zabrała ;-):-D

Kurde mój szwagier też tirem jezdzi to podwózke już mam , teraz tylko kartony pozbieram i sie moge pakować:-D:-D:-D:-D

A spotkałyście się z karuzelą na łóżeczko turystyczne? Bo takich normalnych nie da się przyczepić, bo nie ma szczebelków i zastanawiam się czy w ogóle jest szansa , żeby jakąś karzelę przyczepić do turystycznego.

Moją karuzelke nieprzyczepia sie do szczebelków tylko nakłada od góry i ściska jakoś

Carmi no wlasnie przemyślałam sprawe z tym pokladem, i faktycznie siuśki nie przenikną, ale materac traci właściwości, a ja kupilam gryczano kokosowy, taki nam kobieta w sklepie polecila, z reszta nie bylo jakiegos wielkiego wyboru .:confused:.
i tak pomyslalam ze w sumie materacyk to i tak dla mojego niunia tylko, wiec wole zeby byl chyba zasikany i zolty , niz by mialo do jakiegos nieszczescia dojsc, co mi z tego przyjdzie ze bedzie materac czysty jak i tak potem pojdzie do wyrzucenia.
tak to sobie przemyslalam jakos.

Carmi - szczerze mówiąc, nie widzę związku między śmiercią łóżeczkową a podkładem na materac.:sorry2: Przecież nie przykrywasz nim dziecka :dry: A są takie małe podkłady, które wyścielasz tylko pod pupą dzidzi i nie zajmuje całego materaca, więc spokojnie materac oddycha. A zawsze to zabezpieczenie , bo przecież materaca nie wypierzesz niestety :tak:

wlasnie Tacjanie mialam wspomniec o tych malych ceratkach, co sa pod sama pupe, to co innego.

Annya, co do tego pierwszego, to ryzyko sie zwieksza, jak dzidzia spi na brzuszku lub jest juz w stanie sama sie przekrecic. Wtedy takie ceratki dzialaja podobnie jak gdy dziecko nakryje sie czyms lezac na pleckach, bo nie ma cyrkulacji powietrza, a przy ceracie to nawet gorzej niz cienkiej kolderce.

Ale jak pisalam, to tu chodzi bardziej tez o to, ze kupujac materac np. wlasnie taki ktory oddycha (a ja takiego szukalam), to przykrywajac go cerata wyklucza sie te jego wlasciwosci, za ktore czesto sie tez wiecej zaplacilo i na ktorych nam zalezalo, wiec trzeba sie po prostu samemu zastanowic, co jest dla nas wazniejsze.

A zeby byc zabezpieczonym na wypadek wpadki malucha, to sa wlasnie juz materace z takim obszyciem zabezpieczajacym przed przemoknieciem i wtedy pierzesz tylko to, a materacyk suchy i czysty zostaje.:-)

reklama
A co do torby do szpitala to ja już mam spakowane dwie, mimo, iż dla dzidzi mam wziąć tylko pampersy, nic więcej, bo wszytsko dają, dla mnie właściwie też tylko piżamy kosmetyki i podkłady poporodowe (które w sumie zajmują jedną całą torbę) :))nie wiem ile by mi zajęło toreb gdybym miała ciuszki brać np dla mojej Ninusi :)

Ile tych podkładów kupujecie??? Nie mam pojęcia ile wziąć tych podkładów i gaci...:confused::confused::confused::confused:
Doświadczone mamy... POMÓŻCIE!!!

Do góry