reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

starania się - watpliwości..

Witam sie!

sliczny!

super wiesci!!!!! jupi!!!!! :-D

Kroptuniu ja robilam akurat w piatek tort i robilam biszkopcik z przepisu Badaicki :-) i dodalam jeszcze 1 lyżeczke oliwy z pestek winogron do ciasta i cukier puder a nie krysztal i ciacho wyszlo mieciutkie jak nie wiem i kroilam ciut przestudzone :sorry2:
postaram sie jakos wstawic zdjecia torta wszyscy byli zachwyceniu a mezowi oczy zbielamy!!!! :-D:-D:-D
a do tego czesc swieczej (z 28) byla z samozaplnem i biedny co zgasil to mu sie druga zapalała! :-D:-D
Ehehe dobre,dobre z tymi świeczkami :-D:-D:-D
Oliwę i cukier puder dopisałam sobie do przepisu :tak::-D

reklama
Kochanie ja biszkopt po wyłączeniu piekarnika zostawiam w nim jeszcze na jakieś 5 min z uchylonymi drzwiczkami.
Żeby Ci nie klapnął biszkopt to w momencie jak go pieczesz to zamykasz w domu okna :-D to ciasto nienawidzi zimna i przeciągów :no: a i jak go włożysz to nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 10-15 min jego siedzenia w piecu,bo piekarnik dostanie zimniejszego powietrza i bedzie je ogrzewał a nie ciasto-TAK MI BABCIA KUCHARKA TŁUMACZYŁA
Po wyciagnieciu z piekarnika odrazu wyciągam ciasto z blachy bo ciepła blacha jeszcze"dopieka" i zostawiam do całkowitego wystygniecia.
Jeśli Ci sie kruszy to znaczy że
JEST ŚWIETNIE WYMIESZANY I NAPOWIETRZONY
I JEST BARDZO ŚWIERZY
biszkopt najlepiej upiec na dzień wcześniej i dopiero drugiego dnia go kroić na placki do przełozenia :tak:

to wiem Slonce z tymi przeciagami bo mi znow mama przekazala wsio ile zdarzyla :-) i ja dod. walcze z piekarnikiem bo wlasnie drzwiczki mi sie NIEDOMYKAJA, jest starej daty ma z 20 lat, ZLE JUZ PIECZE, wczoraj robilam krysztalkowca i gora surowa, dol spalony, przez 15 lat pieczenia biszkoptow mi sie takie cos nie zdarzylo :-):wściekła/y::wściekła/y: myslalam ze mnie szlag trafi...hihih...ja wogole zamykam okno jak pieke w domu i piekarnika nie otwieram do konca, ew po 30 min zostawiam ulychlone wlanie na 5 min :-) ... I jak czekasz az ono ostygnie to zawsze troche klapnie czy Tobie nie?? Czyli to ze sie kruszy to ze za dobrze wymieszane hehe :-) mi mama zawsze mowila by rozetrzec ten cukier z zoltkiem tak by byla puszysta ta masa biszkoptowa

joasiu betka jest to inaczej B HCG ;-)

a tak na marginesie zajzyjcie na moj wykres i jak ktos ma jakis pomysl co sie dzieje to dajcie znac bo ja juz nic nie rozumumiem!!!! cycki bolą jajnik lewy nasuwa dzisiaj ostro!

to wiem Slonce z tymi przeciagami bo mi znow mama przekazala wsio ile zdarzyla :-) i ja dod. walcze z piekarnikiem bo wlasnie drzwiczki mi sie NIEDOMYKAJA, jest starej daty ma z 20 lat, ZLE JUZ PIECZE, wczoraj robilam krysztalkowca i gora surowa, dol spalony, przez 15 lat pieczenia biszkoptow mi sie takie cos nie zdarzylo :-):wściekła/y::wściekła/y: myslalam ze mnie szlag trafi...hihih...ja wogole zamykam okno jak pieke w domu i piekarnika nie otwieram do konca, ew po 30 min zostawiam ulychlone wlanie na 5 min :-) ... I jak czekasz az ono ostygnie to zawsze troche klapnie czy Tobie nie?? Czyli to ze sie kruszy to ze za dobrze wymieszane hehe :-) mi mama zawsze mowila by rozetrzec ten cukier z zoltkiem tak by byla puszysta ta masa biszkoptowa
Ja zauważyłam,że jak robie babke i super rozetre żółtka z cukrem własnie na taka puszysta masę to potem ciasto jest takie puszyste a jak tak na szybciora byle by tylko wymieszać to potrafi mi wyjśc nawet zakalec:-( więc moze cały sukces siedzi właśnie w tym utarciu cukru i żółtek.
Ja ciasto po wyciągnięciu z piecqa odwracam do góry dnem a i tak czasem zdarzy sie że troszke opadnie.
Na przypalajacy od dołu stary piekarnik moja babcia stosowała wkładanie na jego spód dachówki posypane grubą warstwą soli :tak:

Ja zauważyłam,że jak robie babke i super rozetre żółtka z cukrem własnie na taka puszysta masę to potem ciasto jest takie puszyste a jak tak na szybciora byle by tylko wymieszać to potrafi mi wyjśc nawet zakalec:-( więc moze cały sukces siedzi właśnie w tym utarciu cukru i żółtek.
Ja ciasto po wyciągnięciu z piecqa odwracam do góry dnem a i tak czasem zdarzy sie że troszke opadnie.
Na przypalajacy od dołu stary piekarnik moja babcia stosowała wkładanie na jego spód dachówki posypane grubą warstwą soli :tak:

hehe no mi mama mowila ze wlasnie caly sekret w tym ucieraniu dlatego jak juz sie biore za biszkoptowe ciasto to sie przymierzam jak kot do jeza :-) i tez placek robie wczesniej, na 2 dzien kroje i mase robie...co do piekarnika po dachowki musialabym do praktikera jechac to juz mysle raczej o nowym piekaniku :-p tylko jaki gazowy czy gazowo-elektr.??

Eve - tak patrze a kiedy mialas owu????? bo po owu to 14-16 dni faza lutealna ale moze sie wydluzyc czasem ja mialam max 17 dni i 18 dpo przyszla @

Ostatnia edycja:
reklama
ja mam piekarnik osobno i mam elektryczny i jestem baaardzo zadowolona nigdy nic nie przypalil itp :-)

no ja mam kuchenke stare daty, ma jakies 20 lat i jest chodzacym zlomem ale poki co dawala rade hihih :-)

bym kupila ale wlansie mi pare dni temu siadla pralka :-p zyc nie umierac :-) a do tego remnot trwa

Dziewczyny doradzccie co wybrac mam metlik:

Littlest Pet Shop Elektroniczny ORGANIZER róż (685462567) - Aukcje internetowe Allegro

HIT DISNEY KONIK+KARETA +SPIACA KROLEWNA GRATIS (679697589) - Aukcje internetowe Allegro

musze dzis zamowic, mala ma urodziny w poniedzialek ale przyjecie w sb...oba jej sie podobaja a ja sama nie wiem co dluzej posluzy :-) za pet shopami szaleje i przepada wiec ten organajzer chciala miec, ale lalki to uwielbia i co rusz jakas chce do kolekcji ... tyle ze ta kareta to ma gratis lalke i konika i wiecej by miala chyba frajdy :-)

Ostatnia edycja:
Do góry