niunia ma wysypke na brzuszku i pleckach po tym jak zeszla jej temp...
jak bylysmy z wysoka temp u lekarza zasugerowalam ze to moze trzydniowka...lekarz powiedzial z nie mozliwe jak trzydniowka jest miedzy 6 a 24 miesiacem. a jednak po 2 dniach temp ma zsypany caly brzuszek i plecki...
"Niedoświadczonej mamie może być trudno wyczuć czy gorączka rzeczywiście jest objawem trzydniówki. Sama miałam taki kłopot, kiedy zagorączkował mój ośmiomiesięczny syn. Wśród przyczyn podwyższonej temperatury upatrywałam raczej
ząbkowania. Gorączka nie była jednak wysoka – do ok. 38,5 stopnia, wiec ograniczyłam się do podawania syropu przeciwgorączkowego. Tym bardziej, że na chorobę nic nie wskazywało – chłopak miał apetyt, ochotę do zabawy itp. Kiedy trzeciego dnia obudził się z brzuszkiem pokrytym plamkami, miałam pewność, że to nic innego, jak właśnie słynna trzydniówka. Tak więc mamy ją zaliczoną. Przebycie trzydniówki uodparnia na nią na całe życie."
Trzydniówka, czyli rumień nagły - Bacznie obserwować dziecko i obniżać gorączkę / Bobopedia / Portal dla rodziców. Ciąża, poród, wychowanie i pielęgnacja dzieci - eBobas.pl.
Simi przechodzila to wszystko na koniec wysypka